Har du vært i Hellas vil jeg tro du har smakt Stifado.
En smakfull, fyldig kjøttgryte med hele små løk og tomatsaus, krydret med nydelige middelhavssmaker 🌿
Delikatesse løk er mildere i smak enn sjalottløk og løken blir søtere under varmebehandling.
Opprinnelig ble den laget med kanin, men den blir også veldig typisk gresk med lam.
Gryta kan tilberedes i slowcooker, trykkoker eller vanlig kjele !
En crock-pot er konstruert slik at dampen som kommer opp fra maten dannes på undersiden av lokket før det drypper ned i maten igjen. Det er veldig lite væske som fordamper. Når lokket er på under hele kokeprosessen vil kraft fra kjøtt og grønnsaker bli i gryten. Så du trenger ikke være redd for at den skal koke tørr. Crock-pot har kun varme på sidene under koking, så maten vil ikke bli brent under koketiden.
En crock-pot er konstruert slik at dampen som kommer opp fra maten dannes på undersiden av lokket før det drypper ned i maten igjen. Det er veldig lite væske som fordamper. Når lokket er på under hele kokeprosessen vil kraft fra kjøtt og grønnsaker bli i gryten. Så du trenger ikke være redd for at den skal koke tørr. Crock-pot har kun varme på sidene under koking, så maten vil ikke bli brent under koketiden.
På kalde vinterdager legges gjerne noen chili i gryta og herligheten serveres med potetstappe 🍅
Dagens vin
Piccini MemoroEn billig, økologisk Italiener, men overraskende god 🍷
Aroma med preg av modne mørke bær, krydder og vanilje.Bløt, sødmefull og vaniljepreget. Varm og litt tørr ettersmak.
Sånn gjør du :
Skulle kanskje servert en vin fra Hellas, men foreløpig har jeg ikke funnet noen, som er spesielt god.
Har ikke lagt ned veldig mye jobb i letingen altså !
Du trenger til 6 porsjoner:
- 1.5 kg kjøtt av lam eller storfe
- 500 g hele delikatesseløk eller sjalottløk
- 4 fedd hvitløk
- 400 gram hermetisk hakket tomater
- 2 ss tomatpure
- 1.5 dl rødvin
- 2 stk laubærblad
- 1 stk kanelstang
- 1 ts tørket oregano
- 1 ts allehånde
- Salt
- Pepper
- (Kjøttkraft, hvis du koker gryta i en vanlig kjele)
- Fjern skallet på løken. Det gjør du enklest ved å koke opp vann i en kjele.Tilsett løk og la det koke i ett minutt. Legg løken over i iskaldt vann. Skjær av den ene enden og fjern skallet.
- Brun kjøttet raskt i en stekepanne i flere omganger.
- Legg kjøttet over i en stor gryte eller innerkjelen til Crock-Pot.
- Ha hele løk, hakket hvitløk, hakkede tomater, tomatpure, rødvin, laurbærblad, kanelstang, oregano og allehånde i kjelen.
Dette kan du gjerne gjøre kvelden før. Sett kjelen i kjøleskapet.
Nå er den klar for koking på i saktekoker, i trykkoker eller to timer i en vanlig kjele.
Slowcooker
- Følg anvisningen over og legg alle ingrediensene i innerkjelen.
- Kokes på LOW i 7-8 timer.
- Ta ut laurbærblad og kanelstang før servering -og smak til med salt og pepper.
Crock-Pot Express
Piccini Memoro
- Følg anvisningen over og legg alle ingrediensene i innerkjelen.
- Velg funksjonen MEAT/STEW og still den inn på 40 minutter. Først varmes den opp, det tar ca. 15 minutter. Når den er varm starter nedtellingen.
- La enheten naturlig slippe ut trykket i 10-15 minutter etter tilberedningen. Trykkokeren går automatisk på KEEP WARM -og starter opptelling på klokken. Ikke rør trykkventilen, før etter 10-15 minutter. Slipp forsiktig ut gjenværende luft ut av trykkventilen. Bruk ett kjøkkenredskap ikke hendene, for det er veldig varm damp.
- Ta ut laurbærblad og kanelstang før servering -og smak til med salt og pepper.
Vanlig kjele
Koker du retten i en vanlig kjele fordamper en del av kraften, så må du bruke litt mer væske -og passe på at retten ikke koker tørr i løpet av koketiden.
- Tilberedes, som ovenfor, men tilsett kjøttkraft så nesten alt kjøttet er dekket med væske.
- Rør i gryta av og til, så den ikke blir brent i bunn av kjelen.
Delikatesse og sjalottløk |
Mørbrad |
Stifado |
Middagen passer seg selv ! |
Ingredienser til Stifado |
Primitivo 40%, Montepulciano 30%, Nero d'Avola 20%, Merlot 10%
- ALKOHOLPROSENT13.5%
- SYRE5,1 g/l
- SUKKER9,7 g/l
- VaretypeRødvin
- Varenummer9361001
- LuktAroma med preg av modne mørke bær, krydder og vanilje.
- SmakBløt, sødmefull og vaniljepreget. Varm og litt tørr ettersmak.
- FargeMørk blårød.
- ProdusentPiccini
- Årgang*2018
* Vi tar forbehold om at varen som leveres kan ha en annen årgang/etikett enn oppgitt - Land, distriktItalia, Øvrige
- InneholderSulfitt
- EmballasjetypeGlass
- KorktypeSkrukapsel
- UtvalgBasisutvalget
- Butikkategori3
- GrossistFondberg AS
- TransportørVectura AS
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar