Stifado - Gresk kjøttgryte med tomat & løk


Stifado er en gresk klassiker 🍅
Har du vært i Hellas vil jeg tro du har smakt Stifado.

En smakfull, fyldig kjøttgryte med hele små løk og tomatsaus, krydret med nydelige middelhavssmaker 🌿
Delikatesse løk er mildere i smak enn sjalottløk og løken blir søtere under varmebehandling.

Opprinnelig ble den laget med kanin, men den blir også veldig typisk gresk med lam.
Den kan også lages med oksekjøtt. Jeg brukte mørbrad av storfe.


Gryta kan tilberedes i slowcooker, trykkoker eller vanlig kjele !
En crock-pot er konstruert slik at dampen som kommer opp fra maten dannes på undersiden av lokket før det drypper ned i maten igjen. Det er veldig lite væske som fordamper. Når lokket er på under hele kokeprosessen vil kraft fra kjøtt og grønnsaker bli i gryten. Så du trenger ikke være redd for at den skal koke tørr. Crock-pot har kun varme på sidene under koking, så maten vil ikke bli brent under koketiden.

Tradisjonelt serveres gresk stifado med risoni, ris, hilopittes (små firkanter med eggpasta) eller frityrstekte poteter og godt brød, som brukes for å få i seg den gode tomatsausen 🍅
Ostestengene jeg lagde i går passer godt til retten, oppskrift 👉 her !

På kalde vinterdager legges gjerne noen chili i gryta og herligheten serveres med potetstappe 🍅


Dagens vin
Piccini Memoro

En billig, økologisk Italiener, men overraskende god 🍷
Aroma med preg av modne mørke bær, krydder og vanilje.
Bløt, sødmefull og vaniljepreget. Varm og litt tørr ettersmak.

Skulle kanskje servert en vin fra Hellas, men foreløpig har jeg ikke funnet noen, som er spesielt god. 
Har ikke lagt ned veldig mye jobb i letingen altså ! 



Du trenger til 6 porsjoner: 
  • 1.5 kg kjøtt av lam eller storfe
  • 500 g hele delikatesseløk eller sjalottløk
  • 4 fedd hvitløk
  • 400 gram hermetisk hakket tomater
  • 2 ss tomatpure
  • 1.5 dl rødvin
  • 2 stk laubærblad
  • 1 stk kanelstang
  • 1 ts tørket oregano
  • 1 ts allehånde
  • Salt
  • Pepper
  • (Kjøttkraft, hvis du koker gryta i en vanlig kjele)
Sånn gjør du :
  1. Fjern skallet på løken. Det gjør du enklest ved å koke opp vann i en kjele.Tilsett løk og la det koke i ett minutt. Legg løken over i iskaldt vann. Skjær av den ene enden og fjern skallet. 
  2. Brun kjøttet raskt i en stekepanne i flere omganger.
  3. Legg kjøttet over i en stor gryte eller innerkjelen til Crock-Pot.
  4. Ha hele løk, hakket hvitløk, hakkede tomater, tomatpure, rødvin, laurbærblad, kanelstang, oregano og allehånde i kjelen. 
Dette kan du gjerne gjøre kvelden før. Sett kjelen i kjøleskapet.
Nå er den klar for koking på i saktekoker, i trykkoker eller to timer i en vanlig kjele.

Slowcooker
  1. Følg anvisningen over og legg alle ingrediensene i innerkjelen.
  2. Kokes på LOW i 7-8 timer.
  3. Ta ut laurbærblad og kanelstang før servering -og smak til med salt og pepper.
Crock-Pot Express
  1. Følg anvisningen over og legg alle ingrediensene i innerkjelen.
  2. Velg funksjonen MEAT/STEW og still den inn på 40 minutter. Først varmes den opp, det tar ca. 15 minutter. Når den er varm starter nedtellingen.
  3. La enheten naturlig slippe ut trykket i 10-15 minutter etter tilberedningen. Trykkokeren går automatisk på KEEP WARM -og starter opptelling på klokken. Ikke rør trykkventilen, før etter 10-15 minutter. Slipp forsiktig ut gjenværende luft ut av trykkventilen. Bruk ett kjøkkenredskap ikke hendene, for det er veldig varm damp.
  4. Ta ut laurbærblad og kanelstang før servering -og smak til med salt og pepper.
Vanlig kjele 
Koker du retten i en vanlig kjele fordamper en del av kraften, så må du bruke litt mer væske -og passe på at retten ikke koker tørr i løpet av koketiden. 
  1. Tilberedes, som ovenfor, men tilsett kjøttkraft så nesten alt kjøttet er dekket med væske.
  2. Rør i gryta av og til, så den ikke blir brent i bunn av kjelen.
Delikatesse og sjalottløk

Mørbrad 

Stifado


Middagen passer seg selv !


Ingredienser til Stifado

Piccini Memoro
Primitivo 40%, Montepulciano 30%, Nero d'Avola 20%, Merlot 10%
  • ALKOHOLPROSENT13.5%
  • SYRE5,1 g/l
  • SUKKER9,7 g/l

  • VaretypeRødvin
  • Varenummer9361001
  • LuktAroma med preg av modne mørke bær, krydder og vanilje.
  • SmakBløt, sødmefull og vaniljepreget. Varm og litt tørr ettersmak.
  • FargeMørk blårød.
  • ProdusentPiccini
  • Årgang*2018
    * Vi tar forbehold om at varen som leveres kan ha en annen årgang/etikett enn oppgitt
  • Land, distriktItalia, Øvrige
  • InneholderSulfitt
  • EmballasjetypeGlass
  • KorktypeSkrukapsel
  • UtvalgBasisutvalget
  • Butikkategori3
  • GrossistFondberg AS
  • TransportørVectura AS

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Print Friendly and PDF