Andelår med med epler og rosmarin ♫♪ Servert med ovnsbakte poteter, stekt kinakål & tranebær !!


Andelår er nydelig mat -og i Danmark er det hverdagskost !!
Andelår er den rimeligste delen på anden, men det er den delen som har mest smak.
Det er riktig nok ikke så mye kjøtt på ett andelår, men det smaker utrolig godt !!

Tranebær tilhører samme familie som blåbær og tyttebær, og kalles også for amerikanske tyttebær eller cranberries. Det finnes også viltvoksende tranebær i Norge, men de amerikanske bærene som omtales her har en søtere og mer delikat smak enn de nordiske. Tranebær spises ikke naturell da den har en hard konsistens og syrlig smak. Tørkede tranebær er tilsatt sukker for smakens skyld.

Kinakål kommer som navnet tilsier, opprinnelig fra Kina.
I Europa har den vært dyrket fra midten av 1900-tallet og den dyrkes også i Norge.
Du får tak i kinakål hele året. Den norske sesongen er fra mai til januar, ellers importeres den hovedsakelig fra Portugal. Den er god rå, men enda bedre varmebehandlet !

Her en god, enkel Dansk oppskrift på ovnsstekte andelår med epler og rosmarin, servert med småpoteter og kinakål med tranebær ♫♪ 

Hvalgryte med vørterøl og urter ♪♫¸♥¸♫♪


Hval er like sunt som fisk -og like godt, som det møreste kjøttet man kan sette tennene i !

Vørterøl er en alkoholfri drikk laget av vann, malt og humle og tilsatt kullsyre.
I prinsippet er vørterøl øl som ikke har vært gjennom gjæring. Jeg husker fra barndommen, hos farmor og farfar på Nesodden at jeg fikk vørterøl, som var halvblandet med solo, det var godt det !

Smaksrik, varmende og god gryte, hvor du steker alle ingrediensene i samme stekepanne - så du får med deg alle de gode smakene. 

Spis & Nyt ♫

Thai skreifilet med scampi ♪♫¸♥¸♫♪


Kjært barn har mange navn, kjempereker, tigerreker, kongereker -  blir også blir kalt scampi ! 
Scampi er egentlig ett fellesord, som brukes i Norge om sjøkreps, kjempereker og hummerhaler.
Skrei er torsk, som vokser opp i Barentshavet. Når den er i sin beste alder kommer den inn til norskekysten for å gyte. Kjøttet er hvitt og delikat, har en fin fasthet, og ikke minst – en fantastisk smak!
Curry paste = Karripasta er jevne, våte blandinger av friske og tørkede krydder og urter, røtter og noen andre ingredienser. Karripasta brukes i curry og er en viktig del av det nasjonale kjøkken i Thailand, Malaysia, Indonesia og Singapore. Jeg brukte en red/rød chili curry i dag, men den leveres i mange forskjellige utgaver.

Curry paste og kokosmelk er altså så godt sammen -og ekstra godt blir det med frisk koriander !
Aldeles nydelig, god og smaksrik rett ♥ 
Dette blir helt klart en ny favoritt ♫♪

Cognacmousse med mandelkrokan ♫♫


Lett. luftig mousse med ett snev av cognac ♫
Servert med sprø mandelkrokan, som gjerne kan lages dagen før servering.
Dette er en nydelig avslutning av måltidet 


Du trenger til 6 porsjoner:
  • 130 g sukker

Stromboli ♫♫ Pizzarull !!


Stromboli blir ofte servert som forrett på Italienske pizzarestauranter.
Stromboli ble oppfunnet i USA på 1950-tallet -og ble oppkalt etter den italienske filmen → Stromboli.

Den er enkel å lage og smaker... PIZZA !

Fyll den med hva du vil, jeg har brukt gullsalami, kokt skinke, masse ost og basilikum !
Se steg for steg bilder, lengre ned i innlegget.

Pizzarullen serveres med pizzasaus ♫♫



Pizzabunn:
  • Ca. 5 dl pizzamel eller hvetemel

Vintermeny for en helg fjellheimen ♫


Tilbringer helgen på Sjusjøen, lånt hytta til svigers.
Det ser fremdeles ut som en hytte, men litt 'juks' med bilvei helt frem til trappa, innlagt vann og strøm, det har vi ikke på hytta vår i Gudbrandsdalen, hvor jeg tilberedte disse rettene første gang.

Menyen består av ganske enkle retter, med gode smaker !
Når man er på fjellet på vinteren, må det være litt kraftig kost; 'kjøtt og flæsk", det passer liksom ikke med reker og salater når vinden uler utenfor hytteveggen !!

- Og ingen hyttetur uten egg til frokost 😊

Hjemmelaget 'Toro' Tomatsuppe !!!


Mange, mest barn da, foretrekker tomatsuppe 'på pose' i stedet for god, hjemmelaget suppe med masse friske eller hermetiske tomater, som den du finner oppskrift på
 👉 her !

Hvis du vil ha en mer mettende tomatsuppe bør du lage 👉 denne , med kjøttdeig !

Her får du oppskriften på hvordan man kan lage tomatsuppe, som minner om 'pose-varianten' uten frisk tomat, bare en 'dæsj' tomatpuré -og en 'dæsj' tilsvarer faktisk mange friske tomater 🍅


Visste du at tomater, som er varmet opp slik tomatene i tomatpuré og hermetiske tomater har blitt varmet opp, er sunnere enn ferske tomater 🍅

Fløtegratinerte poteter med kjøttsaus !!


Herlig smaksrik ovnsrett, som er lett å lage !

Her har jeg blandet fløtegratinerte poteter med kjøttsaus, det ble så godt
Retten er inspirert av lasagne og moussaka.

Moussaka blir orginalt laget med aubergine, men det er ikke min favoritt grønnsak, jeg synes den blir bedre med poteter.
Kan anbefale å investere i en mandolin, da går arbeidet som en lek !

God middag


Du trenger til 4 solide porsjoner:
  • Fløtegratinerte poteter *

Koriander -og persille pesto♫


Herlig supergrønn pesto med gode smaker !
Pesto med basilikum, som du finner oppskrift på her, er vel den mest vanlige, men man kan lage pesto med de fleste urter.
Pesto er en italiensk saus, som brukes mye til brød, pasta og pizza.

Du trenger:
  • 1 potte koriander

Rekesmørbrød med koriander -og persille pesto ♫


Herlige rekesmørbrød med smaksrik, hjemmelaget pesto 🌿

Lag gjerne majones selv, oppskrift 👉 her.



Kan nytes når som helst -og nesten hvor som helst
Kos dere


Du trenger:
  • Reker

Ovnsbakt skrei med gulrotstuing & bacon ♫


SKREI - er en av de beste fisketypene vi har i Norge.
Kjøttet er hvitt og delikat, har en fin fasthet, og ikke minst – en fantastisk smak!

Skrei er torsk, som vokser opp i Barentshavet. Når den er i sin beste alder kommer den inn til norskekysten for å gyte. Skreisesongen er i tidspunktet januar til slutten av mars.

Her er en tradisjonell oppskrift med kokte poteter, gulrotstuing, sprøstekt bacon og ett dryss frisk persille ♫♫
Du kan også bruke skrei i skiver og la de trekke i vann ( se tips legger ned på siden).

Dagens vin: Georges Duboeuf Pinot Noir

Risotto med kjøttdeig !


Enkel hverdagsrisotto, som er kjempegod !!
Denne smakfulle middagen vil falle i smak hos både liten og stor 🍅
Du lager den på ca. 30 minutter -og alt du trenger er One Pot / en kjele !

Du trenger til 4 porsjoner:
  • 1 stk løk, hakket
Print Friendly and PDF