Djevelegg / Fylte egg !


Djevelegg eller fylte egg som de også heter, er en eggerett som består av halve egg,
som er fylt med en smakfull, kremet eggekrem.

Navnet djevelegg (deviled eggs)  kommer av at eggeplommene tradisjonelt ble tilsatt kayennepepper eller annet sterkt krydder. 
Jeg bruker sennep i denne oppskriften, men du kan bytte ut sennep med finhakket chili eller smake til med noen dråper tabasco.

Bangers and Mash !


Bangers & Mash er en rett, som består av pølser servert med potetmos og løksaus. Løksausen blir ofte laget med øl.
Enkelte steder serveres retten med grønne erter 🌿

Det er en typisk britisk rett som serveres i hele Storbritannia, tradisjonelt på puber.
En undersøkelse for noen år siden rangerte 'Bangers and Mash' som Storbritannias mest populære 'comfort food' 🍺

Marmitako de Salmón Noruego - Norsk laks rett fra pannen !


I 2020 eksporterte Norge over 86 000 tonn laks til Spania til en verdi av godt over 4,6 milliarder kroner, en økning på 5 prosent i volum og 2 prosent i verdi sammenliknet med toppåret 2019. 

Laksen har også blitt spanjolenes favorittfisk, 9 av 10 kjenner til norsk laks og i dagligvarehandelen har sjømatsalget økt med 11 prosent hvorav laksen er den arten,
som har solgt aller best og økt aller mest.
Ref. Norges Sjømatråd

Marmitako de salmón Noruego 

- er en svært populær rett i Spania, mye fordi den norske laksen passer godt sammen med de typiske grønnsakene og smakene fra Spania. 

Marmitako de salmón har har sin opprinnelse fra fiskerne i Baskerland hvor den var en populær rett å spise på de lange turene om bord i fiskebåtene. 

Navnet stammer fra en metallpanne som ble kalt 'marmita', som direkte oversatt betyr 'fra pannen'.

Enkel, smakfull, spicy fiskegryte, som tiberedes i en stekepanne 🌿
Server retten direkte fra pannen, sammen med godt brød !

Waldorfsalat anno 1927 ༺♥༻♥༺


Waldorfsalaten ble laget for første gang til ære for St. Mary’s Hospital for Children den 14. mars i 1896, av hovmester Oskar Tschirky på hotellet Waldorf-Astoria i New York. 
I dag heter hotellet Waldorf Astoria New York.

Den opprinnelige waldorfsalaten består av like deler Granny-Smith og Golden Delicious-epler skåret i små biter, selleri, og majones.
Salaten brukes gjerne som en siderett, men den var opprinnelig uten nøtter. 

Nøtter ble først lagt til i oppskriften fra 1928 🌰
Denne utgaven er uten nøtter, men du kan selvfølgelig tilsette en neve hakket valnøttkjerner,
hvis du ønsker det.

Salaten er ett naturlig følge til kalkun, men den kan også serveres til grillet kylling, kokt skinke, spekemat, roastbiff og grillmat 🍇

Waldorfsalat passer perfekt på koltbordet 

Raclette ♫♪ Fristende sosialt retromåltid fra de gode 80'åra ♫♪


Raclette er en halvfast ost med opprinnelse fra fjellområdene rundt Genfersjøen, som ligger både i Sveits og Frankrike. 
Den har fått sitt navn fra det franske ordet 'racler', som betyr å skrape. 

Osten med samme navn, som retten har helt spesielle smelteegenskaper og er derfor spesielt godt egnet og er bakgrunnen til retten 'Raclette'.

Raclette er en av nasjonalrettene i Sveits.
Opprinnelig, i Sveits var raclette husmannskost/fattigmannskost. 
De dyrket poteter, lagde ost fra kumelk, samt tørket og saltet kjøtt.
Retten, raclette ble således servert med ost, poteter, lokalt tørket kjøtt, sølvløk og cornichons, som er små sprø sylteagurker.

Bruk den osten du liker best !
Raclette brukes til mer enn ost. Osten er kun ett ekstra godt tilbehør.
  • Lag en vegetarutgave med masse grønnsaker.
  • Skalldyr, som kamskjell og scampi er også ett godt valg til raclette.
  • Passer perfekt til å varme opp restemat.
  • Foretrekker du kjøtt bør det være skikkelig mørt.

BRUNE PINNER / KOLAKAKER

💝
Brune pinner blir også kalt for kolakaker 💝
Bakgrunnen til det er at, dette egentlig er en svensk småkake med karamellsmak.
Kola betyr karamell på svensk. 

En enkel og god avlang småkake med smak av kanel, sirup og mandler.
Kanel og lignende krydder ble importert fra Asia allerede på 1500-tallet, men ble lenge ansett som luksusvarer og noe man derfor kun brukte til jul og andre store anledninger.

Sirup og kanel i deigen er med på å sette den gode smaken.
Jeg brukte lys sirup, men du kan lage dem med mørk sirup også.
Også har jeg hørt at hvis du bruker 2 ss sirup blir de litt seige i midten, bruker du 1 ss sirup så blir de sprø tvers igjennom. 

Pannestekt laks i asiatisk saus, servert med blomkålris & spinat !


Laks og grønnsaker på menyen i dag 🐟🌿
Laks er en viktig kilde til vitaminer, mineraler og sunne fettsyrer, og er derfor noe av det sunneste vi kan spise. Den inneholder omega-3-fettsyrer, fettløselige vitaminer som vitamin D, selen, vitamin B12 og jod som noen av de viktigste næringsstoffene.

Blomkål har et høyt innhold av protein, vitamin C og kostfiber. 
Blomkålris er en fin erstatning for vanlig ris 🌾,
når man prøver å spise mindre raske karbohydrater, som blant annen finnes i ris og pasta.
Her har gjort det veldig enkel og kjøpt en ferdig pose med blomkålris, som jeg har stekt sammen med spinat og chili.

I stedet for vanlig honning bruker jeg FiberSirup. Det er en sukkerfri sirup, som gir svært lav effekt på blodsukkeret. Den lages av et plantefiber som heter isomalto-oligosakkarid.
FiberSirup inneholder 70g fiber og kun 5g sukkerarter per 100 gram.

Asiatisk pannestekt laks med blomkålris & spinat 🌿
Klar til servering på 20 minutter !

Nakkefilet av svin med ovnsbakte poteter, tomater, aspargesbønner & soppsaus !


Svinenakke er den mest saftige og smakfulle delen på grisen.
Det er på grunn av god fordeling av fett i og rundt muskulaturen.

I denne oppskriften tester jeg ut Folkets nakkefilet med trøffel og urter.
Kjøttet er sous vide-tilberedt og skal bare stekes i stekeposen, som nakkefileten ligger i.

Trøffel er sopp, som man finner under jorden i høytliggende skogsområder i Syd-Europa, mest i eikeskog. Nesten alle trøfler i handelen kommer fra Italia eller Frankrike.
Trøffelhunder brukes til å snuse seg frem til delikatessene, før ble griser trent opp til å lete ette trø
ffel.

Trøffelolje produserer av både hvit og svart trøffel.
Den kan brukes, som smakstilsetter i supper, gratenger og, som jeg har gjort her på tomater, i tillegg til nakkefileten, som inneholder trøffelolje og svart trøffel.
Trøffelolje er stekeolje men at den brukes i mindre mengder som en siste finish før servering. 

😋👍 Delte meninger på dette ferdigproduktet 😏👎
Nakkefileten var saftig, ganske mør, men inneholdt natruligvis en god del fett. 
Litt vel mye 'fett og slintrer' etter min smak. 
Fettet smeltet ikke inn i kjøttet, som det gjør ved lang varmebehandlig på svak varme.
Min far og mann syntes kjøttet smakte veldig godt, men jeg fant ut at trøffel er overvurdert !

Jeg serverte nakkefileten med ovnsbakte mandelpoteter & tomater, aspargesbønner og soppsaus 🍄

PINNEKJØTT med smørsaus !


Hadde skikkelig lyst på pinnekjøtt i dag, men det må jo vannes ut i alt fra 6 til 24 timer, det kommer an på produsenten av pinnekjøttet.

Alt du trenger og vite om pinnekjøtt finner du 👉 her.

I butikken i dag fant jeg ferdig kokt pinnekjøtt, som skulle varmes opp i stekeovn i 20 minutter. Den måtte jeg teste 🐑

En pakke til 2 personer 😏 Småspiste de fra Stranda 😅
2 pakker til 3 personer er akkurat passe, kanskje litt i minste laget det også, hvis man ikke serverer vossakorv eller andre gode pølser ved siden av pinnekjøttet.

Smaken var helt grei, var i hvert fall salt nok, ganske mye kjøtt på bitene, men de var litt små. 
Det var mye kraft, så det som blir til overs kan du fryse og bruke som kraft i sauser når du skal servere lammefilet eller annet lammekjøtt uten kraft.

Perfekt hvis man er bare en eller to til middag, men det er ikke denne varianten man bruker hvis du skal servere pinnekjøtt til mange eller til julemiddagen.

SUKKERBRØD


Ett høyt og luftig sukkerbrød er ett godt utgangspunkt for mange gode kaker 🍓
Bløtkake, marsipankake, pinnsvinkake med kokos, bestemors sjokoladekake 💛

Jeg har tidligere bruk 1/3 potetmel og 2/3 hvetemel når jeg lager sukkerbød. I dag har jeg endret oppskriften litt, brukt større mengde potetmel og halvert mengden med bakepulver.

EXPRESS BACALAO !!

🌿
Bacalao er en av mine favorittretter !
Den har en spesiell smak. Vil faktisk kalle det for umami-smak.
Umami er den femte smaken ved siden av surt, søtt, salt og bittert.

Bacalao betyr torsk og i Portugal finnes det 1000-vis av forskjellige oppskrifter på Bacalao.
Bacalao blir laget med klippfisk. 

Klippfisk er saltet og tørket fisk av torske-familien.
Frem til 1960-tallet foregikk tørkingen av klippfisk på klippene, derav navnet klippfisk, men siden 60'tallet har klippfisk blitt tørket innendørs.

Har du prøvd ovnsbakt 'hvit bacalao' med bacon ?
Kan anbefales. Oppskrift finner du 👉 her

Dagens utgave er den tradisjonelle, tomatbaserte 🍅

Café Stings sjokoladekake !


Café Stings sjokoladekake er en veldig populær sjokoladekake 

Café Sting ligger i Stavanger, og etter det jeg har lest meg frem til så ble det rettsak mellom eierne og en forsmådd servitør, som la ut den hemmelige oppskriften på nettet. 
Kaken var og er kanskje fremdeles, en av deres spesialiteter og mange valfartet til kafeen for å smake på herligheten. 

Om historien er sann og hvem, som eventuelt vant rettsaken blir ett mysterium... enn så lenge. 
Hvis noen kjenner til historien og har svaret, så legg gjerne info i kommentarfeltet

Kaken er saftig og fylt med masse sjokoladekrem 🍫

Mongolsk Biff med Brussels sprout !


Mongolsk biff finner du på menyen i mange kinarestauranter rundt omkring i hele verden !
I denne utgaven har jeg tilsatt litt ekstra grønnsaker, gulrøtter, brokkoli og rosenkål.

Brokkoli, bortsett fra kinesisk brokkoli og rosenkål blir ikke brukt i det asiatiske kjøkken, så vidt jeg vet, men passer godt i denne retten. 

Rosenkål ble dyrket i Belgia så tidlig, som på 1200-tallet. Dette forklarer hvorfor den har fått navnet «Brussels sprout» på engelsk. Den første skriftlige nedtegnelsen er datert til 1587. I løpet av 1500-tallet var kålen godt likt i det sørlige Nederland, og ble etterhvert også populær lenger nord

I følge en forskningsstudie fra Heinz fra 2008, er rosenkål den mest hatede grønnsaken i Amerika... 
Velkommen i klubben 😅 Neida eller jo da.... 
Dette er i hvert fall den beste måten å skjule den beske smaken på !
Mange, inkludert min mann synes rosenkål er veldig godt. Litt, som koriander elsket eller hatet !

Sashimisalat med Frøyalaks & Edamame !



Sashimi er en japansk matrett, som består av fersk rå sjømat skåret i tynne skiver 🐟
Må innrømme at det går mest i laks her i huset.
Det er skikkelig godt, men det er viktig at ingrediensene har god kvalitet !

Salma vs Frøya !
Salmalaks fra Bømlo er den, som mange tyr til når man skal servere rå laks, men den fra Frøya i Nordland er like god, hvis ikke enda bedre.
Nå er vel ikke oppdrettslaks 'stue-rent' hos alle, men godt er det. 

Baconsurret kjøttboller med rosenkål & parmesan i AirFryer !


Står ikke Alexandra, som vinneren av Stjernekamp så skal jeg spise rosenkål hver dag i ett halvt år, eller en måned, en uke i hvert fall 😅🎶

Vinneren er Bjørn Tomren 🙈
Sikkert velfortjent, han er en utrolig dyktig musiker, men...... 
Minn meg på at jeg skal 'holde kjeft' når Maskorama starter på lørdag 😅

Rosenkål er den minste av de mest kjente kåltypene. 

KARAMELLISERT/BRUN STEKT LØK !

🍂
Stekt varm løk er bare så godt !
Løken er mer kokt enn stekt, så jeg vet ikke helt om stekt er det riktige ordet.

Det passer til det meste av stekt kjøtt og fisk, samt til enkelte oster. 

På Hamar har vi en populær kiosk, som står på brygga ved mjøskanten. Den har vært der i over 30 år. Det, som de selger aller mest av er spesial med varm løk. Det er ikke få personer, som spiser 'lunch' på brygga, sommer og vinter. 

Indrefilet av lam på hyttevis !


Siste hytteturen til fjellheimen i Gudbrandsdalen for i år.
Uten bilvei, vann og strøm blir det litt tungvint å være her oppe vinterstid, i hvert fall bare for en helg. Selvsagt er det fullt mulig, men jeg hater masse snø og kulde.

Vi kan benytte hytten til svigers på Sjusjøen og min brors hytte på Budor i Løten, så det er ikke synd på oss. Men, det er tross alt Heggsetra i Gudbrandsdalen, som er det fineste stedet.


Vi var innom Annis Pølsemakeri på Ringebu, som vanlig -og det er Anni, som står for middagen her oppe i dag. 

Kjøpte hvitløk & rosmarinmarinert indrefilet av lam, potetsalat med oliven -og balsamicomarinert sopp, i tillegg til noe annet digg, som skal bli med hjem.
 
Indrefilet av lam er så små og tynne, så de skal ikke stekes lenge.
Hvis du bruker ytrefilet kan du brune dem 3 minutter på hver side og ettersteke den i stekeovnen på 125°C i ca.15 minutter, eller til termometeret viser 60°C.

Indrefilet av lam, potetsalat med oliven, balsamicomarinert sopp fra Annis Pølsemakeri, servert med blansjerte sukkererter & grønn peppersaus 🍂

Verdens beste boller, med Tipo mel & melis


Isabell hadde lyst til å bake boller i kveld 💛
Mommo, har hørt om boller med melis, som visstnok skal være veldig gode 😋


Googlet meg frem -og det dukket opp mange oppskrifter, men de fleste var helt like. 
Den eldste datoen var fra bloggen 'Det søte liv', datert 2007, men selv Kristine skriver at hun fant oppskriften i et ukeblad under overskriften "Lesernes beste", så hvem, som opprinnelig er oppfinneren av denne oppskriften blir ett mysterium. 

Den største fordelen, utenom at de visstnok er verdens beste er at de faktisk ikke trenger å heves før de skal bakes ut -og det passer ypperlige for oss, som synes det er så utrolig kjedelig å vente. 
Må heves etterpå da men.... 

Parmesangratinert hummer ♫♪


Hummer - Lobster - HAVETS KARDINAL ♫♪💚
Hummer smaker salt og litt søtt og har en tydelig smak av sjø.

I Norge starter hummerfiskesesongen 1 oktober.
Fra svenskegrensa til og med vestland kan du fange hummer til og med 30. november.
I resten av landet varer sesongen frem til 31 desember.


Det er kun lov å fange hummer med teiner tilpasset hummerfiske.
Får du hummer med annen redskap skal den etter reglene settes ut igjen.
Hummerteinene skal ha minst to sirkelformede fluktåpninger, med åpning på 60 millimeter.

Hummer kan du koke selv, men landkrabben fra Innlandet må ty til ferdig kokt hummer.
Beregn 1/2 hummer per person til forrett og en hel hummer per person til hovedrett.

Panna Cotta med pasjonsfrukt !



Jeg synes det er veldig praktisk med desserter, som kan gjøres i stand på forhånd,
gjerne dagen før den skal serveres.
Panna Cotta eller fløtepudding, som det heter på norsk er en av mine største favoritter.

Fløyelsmyk søt dessert med syrlig pasjonsfrukt 💛
Høy -  eller lavkarbo, det bestemmer du selv !

Pasjonsfrukt 'Passions fruit' - Lidenskapens frukt !
Frukten har en frisk, tropisk smak. 
Det finnes flere typer, men den lilla varianten er mest vanlig i Norge. 
Pasjonsfrukt inneholder 5.8 gram karbohydrater per 100 gram, og inneholder faktisk færre karbohydrater enn jordbær.

Kylling med middelhavsgrønnsaker !

😋
Smaksrik, god og sunn hverdagsmiddag med masse grønnsaker, mager kylling og superfrø 🍅

Da løk og kylling skal kose seg sammen med grønnsaker i så lang tid er det ikke nødvendig å brune kylling og løk på forhånd. 

I gryta har jeg tilsatt chiafrø, små svarte vidunderfrø 🌱
Chiafrø brukes vanligvis til frokostgrøt og i yoghurt og smoothie, men den kan også benyttes,  som tykningsmiddel i sauser og supper. 

Chiafrø kan du lese mer om 👉 her !

Enkel EPLETERTE av butterdeig !


🍂 Butterdeig eller smørdeig, lages ved å kjevle ut en deig laget av mel, vann og smør. 
Deretter smører man smør på deigen, legger på ett nytt lag med deig og kjevler videre. 
Dette gjentas mange ganger. Deigen må avkjøles i kjøleskapet ofte, gjerne mellom hvert lag, hvis ikke blir det bare 'kliss'. Kjeder du deg en dag, så sett i gang, men jeg bruker kjøpevarianten, som man finner i frysedisken.

🍂 Du kan bruke flytende honning eller brunt sukker, som søtning hvis du ønsker det, men jeg går for en sukkerfri variant i dag.

🍂 I stedet for honning bruker jeg FiberSirup. Det er en sukkerfri sirup, som gir svært lav effekt på blodsukkeret. Den lages av et plantefiber som heter isomalto-oligosakkarid (IMO-sirup). 
FiberSirup inneholder 70g fiber og kun 5g sukkerarter per 100 gram.

Indrefilet av storfe, bakt potet, sopp/spinat/tomat & bearnaise ♫ ♫ ♫ ♫ ♫ ♫ 19 Crimes Snoop Cali Red 2020 🍷


Hvor mange utgaver av 'biffmiddag' finnes det egentlig ?
Dette er min oppskrift nr. 134 under etiketten biff !

Har dessverre ingen steg for steg bilder, da jeg egentlig ikke hadde tenkt å lage noe eget innlegg om denne utgaven. Men, det smakte godt så oppskriften fortjener en plass blant de andre gode oppskriftene. 

'En enkel romantisk middag for to halvgamle sjeler' 💕😘

Ovnbakte smashburgere i kremet saus !


Smashburgere er opprinnelig fra USA,
 
de skal egentlig være tynne, men i denne retten er det best med store burgere. 
De heter smashburgere, på grunn av stekemåten. Former dem som boller, legger dem på en varm grill eller stekepanne og smasher dem flate med en stekespade.

Kjapp, men smakfull middag !
  • Kjøtt og saus i samme form, er veldig praktisk når man vil ha minst mulig oppvask.
  • Forbered retten, sett den i stekeovn. rydd opp på kjøkkenet !
  • Kos deg med en god middag laget på 30 minutter.
Tiden kommer jo litt an på tilbehøret du serverer til.
Ovnsbakte poteter, ris eller pasta, kanskje noen ekstra grønnsaker eller salat.

Kjekt med kjapp middag etter en lang fjelltur 🍂

Stifado - Gresk kjøttgryte med tomat & løk


Stifado er en gresk klassiker 🍅
Har du vært i Hellas vil jeg tro du har smakt Stifado.

En smakfull, fyldig kjøttgryte med hele små løk og tomatsaus, krydret med nydelige middelhavssmaker 🌿
Delikatesse løk er mildere i smak enn sjalottløk og løken blir søtere under varmebehandling.

Opprinnelig ble den laget med kanin, men den blir også veldig typisk gresk med lam.
Den kan også lages med oksekjøtt. Jeg brukte mørbrad av storfe.

Ukemeny - ' Hærta ta hørt ' !!

Her går det unna, på fredag er det 1. oktober 🍂

Selv om vi tviholder på 'sommerfølelsen' på Stortorget i Hamar 🍂 

Rundt påsketider 2022 åpner EGON ny restaurant i Torghjørnet (det brune bygget på bildet under)Dette vil bli en flott Egon med en fantastisk uteservering, som kommer til å bli en oase på torget !

For å få en enklere flyt på uka er det veldig praktisk med en ukemeny, så slipper du å tenke på hva du du skal ha til middag hver dag.

Det hjelper også på lommeboken, når du ikke trenger å dra i butikken så ofte !

Håper du finner noe som frister 🍂

Pokè Bowl med laks & nudler !


Pokè, Hawaiiansk gatemat ♫♫
Tradisjonelt lages pokè av gulfinnet tunfisk, men du kan også benytte annen sjømat som egner seg for å spise rått. Det var fiskere på Hawaii som først begynte å spise pokè. Etter at de hadde renset og filetert fangsten, spiste de avskjæret fra fisken som mellommåltid. Fisken ble servert i små boller, med ris til. Pokè er et verb på Hawaii, det betyr å kutte.

I sin enkleste form består pokè bare av rå fisk, sesamfrø og hakket vårløk, men du kan også tilsette ulike grønnsaker eller frukt som avokado, mango og granateple.
Hvis du vil lage Pokè Bowl med ris, er oppskriften 👉 her.

Høstsuppe servert med parmesanstenger


Nå bugner det av ferske rotgrønnsaker 🍂
Lag en varmende, sunn og god suppe med høstens grønnsaker.

Jeg hadde igjen masse grønnsaker etter gårsdagens middag med lammeskanker 🍂

Bruk de grønnsakene du selv liker og rydd opp i grønnsakskuffen før du drar og handler. 
Du kan selvfølgelig tilsette pølse, kylling eller kjøttrester hvis du ønsker det.

Serveres med nystekte ostestenger av butterdeig 🌿

Ostestenger med parmesan & pesto !


Sprø, smakfulle ostestenger med parmesan & pesto 
🌿

Passer perfekt til suppe, gryteretter, til pasta, sammen med ost og på tapasbordet.
De kan også bare spises som snacks 😋

De kan lages kun med ost. Jeg brukte parmesan, men du kan bruke annen type ost.
Kanskje du har igjen noen osterester også, da kan du bruke dem her.
Krydre dem gjerne hvis du ønsker det. Røkt paprika, oregano eller ditt favoritt krydder.

Ostestengene er best nystekte, men kan fint serveres kalde 🍂
Du kan lage dem i god tid før servering. Sett stekeplaten kaldt, til de skal stekes.

Hvis du vil lage pesto selv, finner du oppskrift 👉 her 👈

Brasierte lammeskanker med tomat & rødvin ★ ☆ Potetstappe med vårløk & ovnsbakte rotgrønnsaker ★ ☆


Ordet braisere kommer fra det franske ordet braisèr, som beskriver en matlagningsteknikk der man varmebehandler godt brunede råvarer i en gryte sammen med væske under tett lokk.

Lammeskanken er den nederste delen på lammelåret. 
I utgangspunktet er det slettes ikke den møreste delen på lammet, men den smaker utrolig godt. 
Skankene skal koke lenge og vel, til kjøttet nesten faller av beinet 😋

Dagens lammeskanker er fra Annis Pølsemakeri på Ringebu.
"Lammene har gått på fjellbeite i Sør-Fron, og gir en utsøkt smak på kjøttet"

Med andre ord, det er lamungene, som jeg har småsnakket med på hytta i hele sommer 😅😋

Skankene er marinert med olje, chili, pepper og ramsløk 🌿

Rester av lammekjøtt i spicy tomatsaus !


Har du igjen rester av pinnekjøtt, lammelår, lammestek eller, som meg rester av lammefiletså kan du bruke opp restene i denne smakfulle retten !

Denne retten kan fint lages med andre rester også, fisk, kylling, svin eller storfe !

Serveres til lunch - eller middag med pasta eller ris 🌾
Jeg serverte retten med pasta, revet parmesan og koriander.

Ovnsbakt biffgryte med poteter !



Herlig ovnsrett med mørt biffkjøtt og gylne poteter ♫♪
Alt i en form - enkelt og greit !

Du kan selvsagt bruke ferdige biffstrimler, men jeg synes kvaliteten på dem er litt ymse 😏

Bruk en vid ildfast form, så du får plass til masse poteter. 
Formen jeg brukte i dag hadde en litt for liten diameter, men den smakte smaskens !

✔ Forbered ovnsretten klar til steking 
✔ Rydd opp på kjøkkenet
✔ Sett biffgryta i stekeovn 
✔ Fyll opp glasset med godt drikke 
✔ Søk opp Paper Crown eller hør dem her 👉 Spotify ♫♪
✔ Len deg tilbake i godstolen
✔ Gled deg til ett godt måltid 🍂

Cloudy eggs / Eggeskyer / Parmesanputer



Gjør litt ekstra stas på frokosten med ovnsbakte, luftige, smaksrike egg !

Cloudy eggs - Eggeskyer - Parmesanputer 💛
De blir ofte laget med bare egg, men de blir så mye bedre med parmesan.

Himmelske egg er kanskje riktig navn på denne godsaken 😘

Bruschetta med kantareller & parmesan ♫♪


Her er oppskrift på en nydelig smaksbombe, som passer ypperlig til forrett ♫♪
Den kan også nytes til kveldskos foran peisen 🍂

Herlig sprøtt brød, nydelige kantareller i kremet saus med parmesan !
Spis & Nyt ♫♪


Dagens vin : Squealing Pig Pinot Noir 2020 🐖🍷

Kirsebær og solbær eller bringebær og blåbær ?
På hjemmesiden til vinprodusenten står det at det er preg av kirsebær og solbær - og i oversikten fra vinmonopolet, bringebær og blåbær.
Hva mener du ? - Kjør debatt 😊

Her tror jeg vinmonopolet er litt på 'bærtur' 😅 
Det både lukter og smaker solbær, samt at du kjenner smaken av kirsebær.

Vinen er lett og god 🍷
Den kan gjerne drikkes litt avkjølt på terrassen en varm sommerkveld.
Enkelte rødviner smaker faktisk veldig godt når den er kald.


Du trenger:
  • 2 stk baguetter eller annet godt brød
  • 1-2 ss olje
  • 1 liten gul løk
  • 2 ts revet hvitløk
  • 400 g kantareller
  • 2 dl fløte
  • 1-2 ts sennep
  • 1/2 ss finhakket timian
  • 1 dl revet parmesan
  • Salt
  • Pepper
Sånn gjør du:
  1. Rens og børst kantareller og stek dem i bittelitt olje. Når soppen stekes vil det dampe ut en mengde vann, la soppen steke til alt vannet er dampet bort.
  2. Krydre godt med salt og pepper.
  3. Tilsett hakket løk og hvitløk og stek videre til løken er gyllen.
  4. Tilsett fløte, timian og sennep. La det småkoke i ca. 10 minutter, til det meste av fløten er kokt inn. Nå kan du sette den til side, hvis du ikke skal servere den med en gang. Varmes opp rett før servering.
  5. Rør inn revet parmesan og smak til med salt, pepper og sennep.
  6. Skjær baguetten i ca. 2 cm tykke skiver.
  7. Varm opp en stekepanne med olje -og stek brødet på begge sider til det begynner å få farge. Eller enda enklere, rist dem i brødristeren. 
  8. Legg brødet på tallerkener og legg på kantarellstuingen.

Ingredienser 

Kantareller 🍄

Skogens gull 🍄
Den svært smaksrike kantarellen er en av naturens virkelige delikatesser, og omtales blant annet som 'skogens gull'. Kantarell vokser vilt over det meste i Norge, men trives best i eldre granskog og bjørkeskog.  Norsk kantarell er, som regel tilgjengelig fra juli og frem til oktober.

Bruschetta er en matrett fra Italia. Den består av grillede eller stekte biter av brød eller baguett. Den opprinnelige bruschettaen ble stekt med påsmurt olivenolje, hvitløk og ett saltdryss -og var en måte å bruke opp gammelt brød på. 
Bruschette er faktisk tradisjonell italiensk fattigmannskost.




Squealing Pig Pinot Noir 2020
Lett, frisk og saftig rødvin.
Saftig med god friskhet og litt fasthet, preg av kirsebær og solbær, litt lakris, urt og krydder.


Bare de beste utvalgte druene fra Central Otago og Marlborough gikk inn i denne fruktige vinen, med en smak full av maraschino (maraschino er kirsebærlikør) -kirsebær og solbær, innrammet av ristet eik. Lag med delikat tannin skaper en overdådig tekstur, som flyter til en langvarig finish.

Squealing Pig is a tale about a pig who wanted more from life. Keen on wine, but not a fan of the boar, he went on an adventure to Marlborough and Central Otago seeking out Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Pinot Noir and Rosé wines with a difference


  • VaretypeRødvin
  • Varenummer13228801
  • LuktUng og fokusert aroma preget av ferske røde og mørke bær, grønn urt, litt trekrydder og blomst.
  • SmakSaftig med god friskhet og litt fasthet, preg av bringebær, blåbær, litt lakris, urt og krydder.
  • FargeDyp rødblå.
  • ProdusentSquealing Pig Wines
  • Årgang*2020
    * Vi tar forbehold om at varen som leveres kan ha en annen årgang/etikett enn oppgitt
  • Land, distriktNew Zealand, Central Otago, Øvrige
  • MetodeLagret 6 md på brukte franske fat.
  • InneholderSulfitt
  • Miljøsertifisert produksjonSustainable Winegrowing New Zealand
  • EmballasjetypeGlass, Klimasmart
  • KorktypeSkrukapsel
  • UtvalgBasisutvalget
  • Butikkategori3
  • GrossistTreasury Wine Estates Norway A
  • TransportørSkanlog AS
Pinot noir er en blå vindrue 🍇
Pinot noir kommer opprinnelig fra Burgunderdistriktet i Frankrike.
Den benyttes først og fremst i produksjon av rødvin, men finnes også i utvalgte hvit -og roseviner. Du finner ofte druen i musserende viner, ikke minst i champagne siden den er fruktig, har god syre og inneholder relativt lite tanniner.

Når stua blir øvingslokale ♫♪ Sånn går no dagan.... 

Ukemeny - HØSTMAT i september !



September -og høsten banker på døren 🍂
Om vi vil eller ei, etter en herlig sommer går vi inn i en kaldere og mørkere årstid.

Men, september kan være utrolig fin og solen varmer fremdeles.
Ta deg en tur på fjellet eller i skogen og opplev vår vakre natur 🍂

Med høsten kommer også mye godt, vi bor jo "Midt i matfatet" 🍄
Ferske rotgrønnsaker, blomkål, brokkoli, løk, ferskt lammekjøtt, sopp og bær.

Mat og Landbruksfestival arrangeres hvert år i september i Vikingskipet på Hamar. 

Nå er det jo mange gårdsbruk, som også har gårdsutsalg, blant annet
 Alm Østre og 👉 Fredheim Gård, begge holder til i Nordens Toscana, Stange vestbygd.

Ælt har vi på Stange, se bare 👉 her !
Vi har mye å se frem til !

Lag en fin uke 🍂

Gratinert tortilla taco tubs !


Her har jeg brukt tortilla formet som beger, Stand 'N' Stuff Tortilla !
Fylt dem med tacokjøttdeig, løk, paprika & mais og gratinert dem i ovnen 🌽

Enkel og god kosemat, som passer helt perfekt i sofakroken

Serveres med hva du måtte ønske. 
👉 Guacamole, rømme eller rømmedressing og 👉 tomatsalsa passer godt til denne retten 🍅

Lammegryte med poteter & kål !



Enkel, varmende og god gryte, som minner om den tradisjonelle fårikålen.

Det er så greit med alt i en kjele.
Poteter, kjøtt og kål - skikkelig husmannskost !

Denne gryta er ikke veldig praktisk å koke på bålpanne, men det er jo så koselig 🍂


Forbered gryta inne og kok den nesten ferdig før du setter den på bålpannen. 
Det er ikke nødvendig å steke kjøttet på forhånd, men jeg synes det gir en bedre smak på retten.

Jeg bruker spisskål i denne gryta. Spisskål er ganske så lik nykål, med løst knyttede, saftige blad. Hodekål har en mye kraftigere smak og konsistens, men kan fint brukes i gryta.

Rødvinen i gryta kan erstattes med kjøttkraft, hvis du ikke ønsker vin i retten.

Ovnsbakte pølser med grønnsaker



Smakfull, rask og enkel middagsrett 🍅🌿
Pølser og grønnsaker tilberedes i samme form.
Jeg er veldig glad i soyasaus, men hvis ønskelig kan du erstatte litt av soyasausen med mer kyllingkraft. 

I denne oppskriften bruker jeg gode ramsløkpølser fra Annis Pølsemakeri.
Perfekt stekte pølser med masse smak, god saus og gode grønnsaker 🍅

Server med hva du måtte ønske : kokt ris, pasta, poteter eller brød.
Jeg bruker jasminris, som tilbehør 🌾

Marinert ytrefilet av lam ♫♪ Servert med sopp & babyspinat og grønn peppersaus


Lam - en smak av norsk natur 🍂
Norsk lammekjøtt er av ypperste kvalitet, ikke rart da de fleste beiter i utmark, smaken varierer, sies det, om det er lam som har beitet på fjellet, ved kysten eller spist lyng på innlandet.

De er jo ikke så store disse lamungene og således blir det små, nydelig, smaksrike fileter -som setter ett hvert matbudsjett på prøve, men av og til så er det verdt det !!

På vei hjem fra fjellheimen i dag, måtte jeg innom å kjøpe mer ytrefilet av lam, marinert med hvitløk og rosmarin fra Annis Pølsemakeri. 
Filetene, som jeg skulle legge i fryseren fikk jeg vakumpakket av den hyggelige betjeningen. 

Marinert ytrefilet av kalv med ovnsbakte rotgrønnsaker ♫♪



Kalvekjøtt er lyst, lett, mørt og delikat
Kalvekjøtt er kjøttet fra storfe, som blir slaktet når de er 300 dager eller yngre.
Kalvekjøtt produseres fra en kalv av begge kjønn.
Det er, som regel oksekalver, som blir kalvekjøtt, bortsett fra dem, som skal brukes til alv.
Kviger blir hovedsakelig brukt til ammekuer og melkekue
r.

Nå bugner det av rotgrønnsaker i butikkene
Rotgrønnsaker er veldig gode ovnsbakte og passer til det meste.
Poteter steker du sammen med grønnsakene, enkelt og greit !
Bruk de grønnsaken du liker best -og har tilgang til.

Marinert ytrefilet av lam med bakt sjalottløk & sjysaus !


Servert med fløtegratinerte poteter og knasende asparges !
Nydelig sjysaus med rødvin, som har laget seg helt selv ♫♪

Lammefilet er helt fantastisk !
Kjøttet smelter på tungen og smaker himmelsk 💚


Her har jeg brukt ytrefilet av lam, marinert med hvitløk og rosmarin fra Annis Pølsemakeri 🌿
Print Friendly and PDF