}); Edels Mat & Vin: Marinert ytrefilet av lam med bakt sjalottløk & sjysaus ! Google+

tirsdag 27. juli 2021

Marinert ytrefilet av lam med bakt sjalottløk & sjysaus !


Servert med fløtegratinerte poteter og knasende asparges !
Nydelig sjysaus med rødvin, som har laget seg helt selv ♫♪

Lammefilet er helt fantastisk !
Kjøttet smelter på tungen og smaker himmelsk 💚


Her har jeg brukt ytrefilet av lam, marinert med hvitløk og rosmarin fra Annis Pølsemakeri 🌿
Lam er bare så godt -og er så mye mer enn bare fårikål og pinnekjøtt.
Det beste på lammet er jo det som ikke går i fårikålgryta, nemlig de herlige små filetene.

Herlig smak av Norsk natur 🍂
Festmat til fjells ♫♪


Du trenger til 4 porsjoner:
  • 800 g ytrefilet av lam, gjerne marinert med rosmarin & hvitløk
  • 12 stk sjalottløk 
  • 3 dl vann
  • 1 dl rødvin
  • 1 stk beger kjøttfond eller 1 stk knust kjøttbuljongterning
  • 3 fedd hvitløk eller tilsvarende mengde hvitløk uten fedd
  • Frisk rosmarin
  • Smør
  • Asparges
  • Salt
  • Fløtegratinerte poteter *
Marinade med rosmarin & hvitløk
  • 1 dl olje
  • 1 dl hakket frisk rosmarin
  • 1/2 sitron, saften og skallet
  • 1 ts pepper
  • 1 fedd hvitløk
Sånn gjør du:
  1. Finhakk rosmarin fint og bland den med olje, pepper, sitronsaft og sitronskall.
  2. Knus hvitløkbåten med den brede siden av kniven og legg den i marinaden.
  3. Legg ytrefilet av lam i en bolle og hell marinaden over. 
  4. Bland marinaden godt sammen med kjøttet.
  5. Mariner kjøttet minst 2 timer, gjerne natten over i kjøleskapet.
  6. Ta kjøttet ut av marinaden og la den ligge i romtemperatur i ca. 30 minutter før den skal tilberedes.
Bakt sjalottløk & sjysaus
  1. Rens og skrell sjalottløkene.
  2. Legg dem hele i en ildfast form sammen med hakket hvitløksfedd og rosmarinkvaster.
  3. Tilsett kjøttfond, vann og vin. Legg på noen skjeer smør.
  4. Dekk formen med folie og bak på 200 grader i 45-50 minutter, til løken er helt mør.
  5. Smak til med salt og pepper hvis nødvendig.
Fløtegratinerte poteter,
som du kan steke sammen med sausen finner du oppskrift på 👉 her.

Ytrefilet av lam
Du kan gjerne bare steke lammefilet i stekepannen, men skal du steke til mange personer kan du ettersteke den i stekeovnen på 125°C i ca. 15 minutter, eller til termometeret viser 60 °C.
  1. Krydre lammefilet godt med salt og pepper, hvis kjøttet ikke er marinert.
  2. Stek kjøttet i en varm stekepanne med smør, i 3 minutter på hver side. Stek fileten videre i stekeovn eller skru litt ned på varmen og etterstek lammet i ca. 5 minutter.
  3. La kjøttet hvile i 10 minutter før du skjærer det i skiver.
Asparges
Skjær eller knekk av ca. 3 cm av den nederste delen og kok asparges i lettsaltet vann i 2–4 minutter, avhengig av tykkelsen.

Sau og lam på fjellbeite i Sør-Fron, Gudbrandsdalen 

Marinert ytrefilet av lam 


Bakt sjalottløk & sjysaus !

Stek ytrefilet av lam 

Klar til servering !
'Endelig' litt regnvær, så man får tid til å komponere noen nye retter !


Heggesetra, Sør Fron, Gudbrandsdalen 

Heggesetra, Sør Fron, Gudbrandsdalen 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar