Langtidsstekt ribbe - 20 timer - 70ºC ༺♥



Ribbe kommer fra siden av grisen, og er et stykke kjøtt med fett og ribbein. 
🐷  Derav navnet ribbe !
Det er fettet, som gjør at ribben oppleves saftig og med mye smak.

Tynnribbe: Tynnribbe er den tradisjonelle ribba. Ifølge kokkene bør minimum halvparten av stykket ha bein. Det skal være god fettmarmorering, og godt med fett under svoren.

Familieribbe: Familieribbe er tynnribbe med kotelettkam. Kotelettkammen består av ytrefileten med bein, og er mye magrere enn resten av ribba som er mer marmorert.

Juleribbe: Juleribbe er en mellomting mellom familieribbe og tynnribbe. Her sitter ytrefileten på, men kotelettbeina er skåret av.

Edels vilt gode gryte med elg, bacon & kantareller / Elggryte !



Jeg kjøpte en kilo med årets grytekjøtt av elg på Annis Pølsemakeri i begynnelsen av november, som har hatt ett lite opphold i fryseren. Årets kantareller fra de dypeste bjørkeskoger i innlandet ble frosset ned i høst, nærmere bestemt september. 

I tillegg til elgkjøtt og kantareller tilsettes bacon, kraft, sjalottløk, gulrøtter, sellerirot, viltkrydder, rødvin og fløte. Ekte kremfløte gir helt klart best resultat.

Knallgod viltgryte med kantareller i en fyldig, smaksrik saus 🍷
Serveres med hva du måtte ønske av kokte poteter, potetstappe, kokt ris eller godt brød -og tyttebærsyltetøy eller gele av bær.

Jeg serverer elggryte med poteter, stekt rosenkål med honning og tyttebær 🍂

Dadler med bacon / Servert med gløgg !

 

Dadler er skikkelig snadder, jeg elsker de nye posene med dadler med smak. Lakris er favoritten, men naturelle dadler, som selges rundt juletider er også knallgodt ! 

🍂 Baconsurret dadler er ett naturlig innslag på tapasbordet.
Og en perfekt liten smaksbombe, når du har lyst på litt småsnacks.

Daddel er en gammel kulturplante og kommer opprinnelig fra India. Dadler er en frukt som ble dyrket for over 8000 år siden. I dag dyrkes det mest dadler i Nord-Afrika og i Midtøsten. Frukten vokser på palmer, der dadlene henger under palmebladene i store klaser. Hver klase kan inneholde mer enn 2000 dadler.

Grønnsakssuppe med pinnekjøtt & estragon !



I fryseren hadde jeg igjen en pakke pinnekjøtt. Det var pinnekjøtt av lammesadel, med masse kjøtt og mindre bein enn ordinært pinnekjøtt. 
Nå er det pinnekjøttet i butikken igjen, så det er på tide å spise opp fjorårets. 

Jeg vannet ut kjøttet natten over og dampet pinnekjøttet i ➡ trykkoker .
Spiste en vanlig pinnekjøtt'middag før restene gikk i suppegryta. 

Grønnsaksskuffen var stappfull, da var det på tide med en opprydding der også. 
Vi tar det vi har og lager en suppe !

Ovnsrett med kylling & konjakk. Servert med jasminris og pak choy !


Enkel og god ovnsrett med kylling i en kremet smaksrik saus. 
Jeg kjøpte Pay Choy og fullkorn Jasminris på Nye Grønt & Godt 
Det passer perfekt, som tilbehør til denne litt kraftige ovnsretten 🌾

Pak Choy er kjempegodt og billig, kalles også for Paksoi, Bok choy og Tai tsai.
Choy og tsai betyr ganske enkelt grønnsak på kinesisk. Det er en kålvekst som blir brukt i enorme mengder i hele Asia. 


Ovnsbakte kastanjer ♫♪ Chestnuts !


Fra bror' Morten i Danmark har jeg fått kastanjer, som han har høstet fra kastanjetreet.

Når kastanjene blomster i Bygdø Allé ♫♪
Det er ikke kastanjer fra Bygdø Allé, de fleste 'kastanjene', som vokser i Norge kalles for 'Hestekastanjer', men de er ikke i familie med spiselige kastanjer.
Hestekastanje er ett løvtre, som inngår i lønnefamilien.

Vestlige besøkende i Istanbul på 1500-tallet la merke til disse trærne og opplyser at de ble kalt «hestekastanje» fordi nøttene ble gitt som medisin til syke hester. 

Edelkastanje🍂 (Ja, faktisk ) Fra bøkefamilen.
Spiselige kastanjer vokser på trær og er en planteslekt i bøkefamilien med om lag 20 arter.
Edelkastanje er den mest kjente. Den blir opptil 40 m høyt med en stammediameter på 1,5 m. Treet er bredt og majestetisk, med gråbrun bark og etter hvert ganske dype furer i stammen. Stammen er ofte innhul på eldre trær. I Norge finnes det Edelkastanje langs kysten i Sør-Norge, der store eksemplarer eksisterer blant annet i Nygårdsparken i Bergen.  

Oksehaleragù med pappardelle !


Jeg kjøpte en kilo med oksehaler av storfe på Annis i Ringebu🐂
For bare et par generasjoner tilbake var det vanlig å utnytte og spise hele dyret, men nå for tiden lager vi lite mat av blod, innmat og enkelte av stykningsdelene. Dersom du lager blodpudding, lungemos, levergryte eller oksehalesuppe oftere til middag hjemme, så har du samtidig bidratt til at din husholdning spiser mer bærekraftig, fordi hele dyret blir utnyttet. Ikke la deg skremme av navnet på maten eller råvarene. Dette er faktisk god mat som smaker! (Matprat)

Oksehaler bør småkoke i 4 timer før man fjerner beina og renser kjøttet.
Det er veldig billig, men det er ikke mye kjøtt per kilo og oksehale trenger, som sagt lang koketid før kjøttet blir spiselig. Men, når det endelig er ferdig kokt og renset er det supemørt.

Jeg bruker trykkoker til å koke oksehalene i, det kan anbefales. I en Crock-Pot Express kan man brune kjøttet direkte i kjelen, så man beholder alle de gode smakene.

Her får du oppskriften på en nydelig ragù i tomatsaus.
Navnet Ragù, kommer av det franske ordret ragoûter, som betyr: gi appetitt'. 
Ragù er en matrett av kokte eller stekte kjøttstykker som vanligvis serveres med pasta.

Jeg serverer oksehaleragu med pappadelle🍝
Navnet, pappardelle er avledet av verbet pappare, som betyr å sluke mat.

All'arrabbiata 'Pulled turkey' !



All'arrabbiata er en rød italiensk saus, som har en ekstra krydret smak ved å tilsette masse chili. Sausen blir ofte servert til pasta penne, men andre typer pasta kan selvsagt benyttes.

Jeg lager en stor porsjon med 'revet kalkun', oppskrift ⇾  her,
som jeg fryser ned i passende porsjoner. 

Rask, enkel og smaksrik italiensk klassiker, med en ny vri🍅
All'arrabiata med revet kalkun !

Pulled Turkey / Revet kalkun !


I frysedisken på Kiwi fant jeg frosne kalkunskiver i pakke på 1,5kg.
Jeg lager en stor porsjon med 'revet kalkun' av kalkunskiver.
Av 1,5 kg kalkunskiver blir det ca. 2 kg pulled turkey. 

Denne utgaven er smaksatt med løk, honning, soyasaus, tomatketchup og paprikakrydder,
som gir en god smak på kalkunkjøttet og sausen. Kalkunkjøtt inneholder svært lite fett, så saftig kjøtt blir det ikke, men sammen med den gode sausen blir det ganske digg !

Pulled turkey kan brukes til pasta, pizza, baguetter, på tortilla og fajitas.

Frys 'pulled turkey' i passende porsjoner. Da har utgangspunkt for mange gode smaksrike middager. Tilsett gjerne grønnsaker og mer krydder når du tilpasser kjøttet til retten du vil lage. 

Har du ikke tilgang til kalkunskiver kan du selvsagt bruke kalkunfilet eller bytte ut kalkun med kyllingfilet 🐔 Pulled turkey kan tilberedes i slowcooker, trykkoker eller i stekeovn. 

Slowcooker Ukemeny - Knallgode, smaksrike oppskrifter !



Her kommer den andre ukemenyen tilberedt i slowcooker, den første finner du ⇾ her  !
Middagsrettene må forberedes på morgenen eller dagen før, men det er det verdt !

Året er 1936, og oppfinneren Irving Naxon søker patent for et bærbart husholdningsapparat, som snart skulle snu markedet på hodet. Den lille innretningen som så veldig liten og beskjeden ut, skulle snart revolusjonere de amerikanske husholdningene.

Crock-Pot er det offisielle merkenavnet på slowcooker, som kom på markedet i USA på 1970 tallet. I ettertid har det kommet mange forskjellige utgaver og etterligninger på 'elektriske kjeler, som koker mat på svak varme over lengre tid' !

2010 Crock-Pot kommer endelig til Norden og de andre nordiske landene! Nå oppdager hele Skandinavia fordelene med å lage mat med langkoking.

2018 Crock-Pot Express lanseres i Skandinavia. Dette er en multicooker med trykkokingsfunksjon, som gjør det mulig å velge om man vil tilberede maten raskt eller langsomt.

Jeg har to utgaver, den tradisjonelle 'slowcooker', som du kan lese om → her -og Expressen, som kom i 2018 med funksjonen trykkoker. Den kan du lese om ⇾ her.

Link til oppskriften finner du i navnet på retten.
God middag 🍅
Print Friendly and PDF