Djevelegg / Fylte egg !


Djevelegg eller fylte egg som de også heter, er en eggerett som består av halve egg,
som er fylt med en smakfull, kremet eggekrem.

Navnet djevelegg (deviled eggs)  kommer av at eggeplommene tradisjonelt ble tilsatt kayennepepper eller annet sterkt krydder. 
Jeg bruker sennep i denne oppskriften, men du kan bytte ut sennep med finhakket chili eller smake til med noen dråper tabasco.

Bangers and Mash !


Bangers & Mash er en rett, som består av pølser servert med potetmos og løksaus. Løksausen blir ofte laget med øl.
Enkelte steder serveres retten med grønne erter 🌿

Det er en typisk britisk rett som serveres i hele Storbritannia, tradisjonelt på puber.
En undersøkelse for noen år siden rangerte 'Bangers and Mash' som Storbritannias mest populære 'comfort food' 🍺

Marmitako de Salmón Noruego - Norsk laks rett fra pannen !


I 2020 eksporterte Norge over 86 000 tonn laks til Spania til en verdi av godt over 4,6 milliarder kroner, en økning på 5 prosent i volum og 2 prosent i verdi sammenliknet med toppåret 2019. 

Laksen har også blitt spanjolenes favorittfisk, 9 av 10 kjenner til norsk laks og i dagligvarehandelen har sjømatsalget økt med 11 prosent hvorav laksen er den arten,
som har solgt aller best og økt aller mest.
Ref. Norges Sjømatråd

Marmitako de salmón Noruego 

- er en svært populær rett i Spania, mye fordi den norske laksen passer godt sammen med de typiske grønnsakene og smakene fra Spania. 

Marmitako de salmón har har sin opprinnelse fra fiskerne i Baskerland hvor den var en populær rett å spise på de lange turene om bord i fiskebåtene. 

Navnet stammer fra en metallpanne som ble kalt 'marmita', som direkte oversatt betyr 'fra pannen'.

Enkel, smakfull, spicy fiskegryte, som tiberedes i en stekepanne 🌿
Server retten direkte fra pannen, sammen med godt brød !

Waldorfsalat anno 1927 ༺♥༻♥༺


Waldorfsalaten ble laget for første gang til ære for St. Mary’s Hospital for Children den 14. mars i 1896, av hovmester Oskar Tschirky på hotellet Waldorf-Astoria i New York. 
I dag heter hotellet Waldorf Astoria New York.

Den opprinnelige waldorfsalaten består av like deler Granny-Smith og Golden Delicious-epler skåret i små biter, selleri, og majones.
Salaten brukes gjerne som en siderett, men den var opprinnelig uten nøtter. 

Nøtter ble først lagt til i oppskriften fra 1928 🌰
Denne utgaven er uten nøtter, men du kan selvfølgelig tilsette en neve hakket valnøttkjerner,
hvis du ønsker det.

Salaten er ett naturlig følge til kalkun, men den kan også serveres til grillet kylling, kokt skinke, spekemat, roastbiff og grillmat 🍇

Waldorfsalat passer perfekt på koltbordet 

Raclette ♫♪ Fristende sosialt retromåltid fra de gode 80'åra ♫♪


Raclette er en halvfast ost med opprinnelse fra fjellområdene rundt Genfersjøen, som ligger både i Sveits og Frankrike. 
Den har fått sitt navn fra det franske ordet 'racler', som betyr å skrape. 

Osten med samme navn, som retten har helt spesielle smelteegenskaper og er derfor spesielt godt egnet og er bakgrunnen til retten 'Raclette'.

Raclette er en av nasjonalrettene i Sveits.
Opprinnelig, i Sveits var raclette husmannskost/fattigmannskost. 
De dyrket poteter, lagde ost fra kumelk, samt tørket og saltet kjøtt.
Retten, raclette ble således servert med ost, poteter, lokalt tørket kjøtt, sølvløk og cornichons, som er små sprø sylteagurker.

Bruk den osten du liker best !
Raclette brukes til mer enn ost. Osten er kun ett ekstra godt tilbehør.
  • Lag en vegetarutgave med masse grønnsaker.
  • Skalldyr, som kamskjell og scampi er også ett godt valg til raclette.
  • Passer perfekt til å varme opp restemat.
  • Foretrekker du kjøtt bør det være skikkelig mørt.

BRUNE PINNER / KOLAKAKER

💝
Brune pinner blir også kalt for kolakaker 💝
Bakgrunnen til det er at, dette egentlig er en svensk småkake med karamellsmak.
Kola betyr karamell på svensk. 

En enkel og god avlang småkake med smak av kanel, sirup og mandler.
Kanel og lignende krydder ble importert fra Asia allerede på 1500-tallet, men ble lenge ansett som luksusvarer og noe man derfor kun brukte til jul og andre store anledninger.

Sirup og kanel i deigen er med på å sette den gode smaken.
Jeg brukte lys sirup, men du kan lage dem med mørk sirup også.
Også har jeg hørt at hvis du bruker 2 ss sirup blir de litt seige i midten, bruker du 1 ss sirup så blir de sprø tvers igjennom. 

Pannestekt laks i asiatisk saus, servert med blomkålris & spinat !


Laks og grønnsaker på menyen i dag 🐟🌿
Laks er en viktig kilde til vitaminer, mineraler og sunne fettsyrer, og er derfor noe av det sunneste vi kan spise. Den inneholder omega-3-fettsyrer, fettløselige vitaminer som vitamin D, selen, vitamin B12 og jod som noen av de viktigste næringsstoffene.

Blomkål har et høyt innhold av protein, vitamin C og kostfiber. 
Blomkålris er en fin erstatning for vanlig ris 🌾,
når man prøver å spise mindre raske karbohydrater, som blant annen finnes i ris og pasta.
Her har gjort det veldig enkel og kjøpt en ferdig pose med blomkålris, som jeg har stekt sammen med spinat og chili.

I stedet for vanlig honning bruker jeg FiberSirup. Det er en sukkerfri sirup, som gir svært lav effekt på blodsukkeret. Den lages av et plantefiber som heter isomalto-oligosakkarid.
FiberSirup inneholder 70g fiber og kun 5g sukkerarter per 100 gram.

Asiatisk pannestekt laks med blomkålris & spinat 🌿
Klar til servering på 20 minutter !

Nakkefilet av svin med ovnsbakte poteter, tomater, aspargesbønner & soppsaus !


Svinenakke er den mest saftige og smakfulle delen på grisen.
Det er på grunn av god fordeling av fett i og rundt muskulaturen.

I denne oppskriften tester jeg ut Folkets nakkefilet med trøffel og urter.
Kjøttet er sous vide-tilberedt og skal bare stekes i stekeposen, som nakkefileten ligger i.

Trøffel er sopp, som man finner under jorden i høytliggende skogsområder i Syd-Europa, mest i eikeskog. Nesten alle trøfler i handelen kommer fra Italia eller Frankrike.
Trøffelhunder brukes til å snuse seg frem til delikatessene, før ble griser trent opp til å lete ette trø
ffel.

Trøffelolje produserer av både hvit og svart trøffel.
Den kan brukes, som smakstilsetter i supper, gratenger og, som jeg har gjort her på tomater, i tillegg til nakkefileten, som inneholder trøffelolje og svart trøffel.
Trøffelolje er stekeolje men at den brukes i mindre mengder som en siste finish før servering. 

😋👍 Delte meninger på dette ferdigproduktet 😏👎
Nakkefileten var saftig, ganske mør, men inneholdt natruligvis en god del fett. 
Litt vel mye 'fett og slintrer' etter min smak. 
Fettet smeltet ikke inn i kjøttet, som det gjør ved lang varmebehandlig på svak varme.
Min far og mann syntes kjøttet smakte veldig godt, men jeg fant ut at trøffel er overvurdert !

Jeg serverte nakkefileten med ovnsbakte mandelpoteter & tomater, aspargesbønner og soppsaus 🍄
Print Friendly and PDF