Crudo' laks med bringebær & sitrus !

 

Dette er en oppskrift av unge fremadstormende ⟶ Simen Vatne, som vi ble 'kjent med' på Masterchef Norge 2020.

Crudo' laks med bringebær
Crudo' er et italiensk ord som bokstavelig talt betyr 'rå' / ukokt !
Det refererer til matretter som inneholder rå ingredienser, ofte sjømat som fisk eller skalldyr, og serveres vanligvis med enkle smaker som olivenolje, sitrus og urter. 

Vi har laget en nydelig laksecrudo med bringebær - en forrett som garantert imponerer både ganen og synssansen 🌿

Den måtte jeg bare teste ut - og det lønte seg !
Jeg har tidligere testet ut laks & bringebær i denne oppskriften ⇾ Ceviche av laks med bringebær & avokado, den er også veldig god, men tar mye lengre tid å tilberede. 

Selve grunnlaget med rå laks, med sitrus og bringebær er en perfekt match 🌿
Jeg har endret litt på mengden av de forskjellige ingrediensene, og pinjekjerner ble byttet ut med litt sesamfrø og dill. Jeg anvendte en smaksnøytral rapsolje i stedet for olivenolje. Jeg synes oliven er veldig godt, men olivenolje er ikke veldig begeistret for.

Nydelig frisk og syrlig forrett eller lunch ♫♪

Kveite bakt i kombidamp ovn, sammen med mandelpoteter, gulrøtter, asparges & hollandaisesaus !


Kveite er dronningen av festfisker !
Kveite er en rovfisk som lever av å spise annen fisk og annet liv som lever på og langs havbunnen.
Den kan bli mer enn tre meter lang og vekten kan overstige 300 kg, men bare hunnkveitene blir normalt tyngre enn 50 kg. Mindre kveiter, opp til cirka 40 kg regnes som god matfisk.

Kveite er fredet i januar, februar og mars, så pass på og nyt ett godt kveitemåltid i desember ✨
Jeg beregner 250g kveitefilet per porsjon. Bruker du kveite i skiver med bein bør du beregne 350g per porsjon. Det er litt mer enn det man får servert på restauranter. 

Fersk kveite er dyrebar vare, men knallgodt ! 
Jeg kjøpte fersk kveite i dag på Innlandets beste fiskebutikk Knutstad & Holen AS

Du kan gjerne trekke/porsjere kveite i en kjele, som jeg har gjort 👉 her eller steke den i en stekepanne, som du finner oppskrift på 👉 her. 🌿

Ovnsbakt indrefilet av svin i hvitløkssaus med honning


Smaksrik, mør og saftig indrefilet av svin med nydelig, søt, syrlig og velsmakende hvitløkssaus.

Denne enkle middagen tar det bare 30 minutter å lage !
Jeg serverer retten med ris, brokkolini & gulrøtter.

Brokkolini 🌿 Min favoritt grønnsak 💚
Brokkolini er en krysning mellom brokkoli og den asiatisk grønnsaken gai lan.
Den ligner på brokkoli, men er mindre, har lengre stilker og smaker litt søtere.
Grønnsaken kalles også aspargesbrokkoli fordi smaken på stilken minner om asparges.

Kyllingwok med rødkål !


Billig og sunn, men skikkelig god og fargerik mat 🌿
Smaksrik rask wok med kylling & kål 🌱
I denne oppskriften bruker jeg rødkål, fargerikt, sunt og godt.

Middagen er klar til servering på 30 minutter !
Jeg serverer retten med Funkygine Food Pasta Spaghetti Fullkorn.
Den er laget av 100% fullkorn.

Fusion Crossover - PINNEKJØTT CHOP SUEY


CHOP SUEY betyr blandede biter🌾
Det er vel den kinesiske retten, som er best kjent i Norge !

Chop Suey er noe av det beste jeg vet !

Denne utgaven er en ny mix, med pinnekjøtt.
Du kan bruke rester av pinnekjøtt i denne retten.
Du får også kjøpt ferdig kokt pinnekjøtt. Den er slettes ikke ille på smak, men veldig små biter, så det er ikke den du bør servere til julemiddag.

Jeg brukte ferdig kokt pinnekjøtt i denne oppskriften ⇾ her, med knallgod smørsaus.
Du får i hvert fall ett veldig godt utgangspunkt for gode middager med 'rester' av pinnekjøtt.
Den koster noen kroner så følg med i 50% disken i dagligvarebutikkene. 

Norsk pinnekjøtt med asiatiske smaker 🌾
Fusion - blanding fra flere lands kjøkken
Crossover - ingredienser fra flere verdensdeler
.

Rømmebrød fra Gudbrandsdalen ༺♥༻♥༺


Rømmebrød er en tynn, sprø og vakker småkake 

Det ble laget store porsjoner med rømmebrød i Gudbrandsdalen, Valdres og i Hallingdal ved juletider, til bryllup, konfirmasjoner og andre høytider.

Rømmebrød er laget av rømme, smør, mel og sukker, samt varme krydder, som kardemomme eller kanel. 
Det sies at hvert 'Dalføre' hadde sin egen versjon av rømmebrød.

Fullkorn spaghetti i knallgod tomatsaus med squash


Squash er en grønnsak med mange forskjellige navn. I flere land kalles denne zucchini som er italiensk og betyr lite gresskar. Squash tilhører nemlig gresskarfamilien, men i motsetning til gresskar høstes denne i umoden tilstand mens skall og fruktkjøtt fortsatt er mykt.

Den har en mild smak, men den trekker til seg smak som en svamp.
Fargen på skallet er ofte grønn, med det finnes også gul og brun squash.

Det er ikke noe problem å spise en porsjon pasta om dagen, så lenge du velger fullkornsvariant, og ikke overspiser. Fullkornspasta kan sammenliknes litt med grovt brød i næringsinnhold, og det er jo noe som er bra å spise. Men man spiser ikke grovt brød alene, man har på noe proteinholdig pålegg. Det samme gjelder når du spiser pasta til lunsj. Du må ha en sunn proteinkilde. I tillegg er det lurt å spise litt grønnsaker sammen med det, vi trenger 300 g grønnsaker hver dag, så man må spre det utover dagen.
(Ref. klinisk ernæringsfysiolog for Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet)
Takk, det var hyggelig lesning 💚

Funkygine Food Pasta Spaghetti Fullkorn er laget av 100% fullkorn. 
'' Pastaen har en fantastisk smak og et høyt innhold av fiber. 

Grateng med elg & potet !


Jeg bruker kjøttdeig av elg, som kalles for elghakk i denne retten. 
→ Elghakk er egentlig en middagsrett, som består av malt elgkjøtt, blandet med løk, kjøttkraft og krydder. Det varierer fra oppskrift til oppskrift, eller kanskje man skal si distrikt til distrikt, om man tilsetter potet og gulrot i retten eller serverer grønnsakene som tilbehør.

Du kan bruke storfe, men da vil jeg anbefale karbonadeig i stedet for kjøttdeig.
Kjøttdeig av elg er veldig magert, så det gjør seg med litt creme fraiche og fløte. 

Funksjonen kombidamp er perfekt å bruke når man steker grateng 🌿
Det er en kombinasjon av varmluft og damp. Min stekeovn bruker denne funksjonen 25% damp og 75% varmluft, noe som gir ett saftig og godt resultat. Varmluften fordeles jevnt i hele ovnen og sørger for at teksturen blir perfekt og osten nydelig og gyllen 🍅

Denne gratengen med kjøttdeig og potetskiver blir fort en favoritt.
Kremet, smakfull kjøttblanding, mettende poteter og herligheten toppes med ost.

Varmen kommer fra Sabal Oelek, en sterk tykk kryddersaus, som i hovedsak består av HOT chili. Den blir mye brukt i asiatisk mat, men passer også ypperlig til å gi gryter, supper og nå også gratenger en ekstra 'puff' 🌿 
Sambal Oelek finner du på 'nærbutikken', står sammen med soyasaus og wok'sauser !

Den perfekte pinnekjøttmiddagen ♥ Pinnekjøtt av lammesadel tilberedt i trykkoker, servert med perfekt kokte mandelpoteter uten skall, fløyelsmyk kålrotstappe og toppes med en knallgod smørsaus ♥ Champagne i glasset ༺♥


Etter å ha tilberedt utallige pinnekjøttmiddager, har jeg funnet fasiten på hva jeg synes er oppskriften på den perfekte pinnekjøttmiddagen 🐑

Hva 'jeg synes der altså. 
'De gustibus non est disputandum' - Om smak og behag bør man ikke disputere 🍲

Stikkord 🐑
    Lammesadel
    Trykkoker
    Perfekt kokte mandelpoteter
    Fløyelsmyk kålrotstappe med gulrøtter
✔    Smørsaus
    Champagne

Alt du trenger å vite om pinnekjøtt finner du i dette innlegget ⟶  her .


PINNEKJØTT AV LAMMESADEL

Kremet pasta med kamskjell !


Ferske kamskjell er helt klart best, men frosne kamskjell er mye billigere og lettere å få tak i, hvis du ikke har en fiskehandler i nærheten. Tin kamskjell natten over i kjøleskapet eller ca. 2 timer i romtemperatur. Tin dem ikke i vann ! La dem renne av og tørk godt av dem med tørkepapir etter tining. Smaken er stort sett den samme på frosne og ferske kamskjell, men frosne inneholder mye væske og derfor er det viktig av de får 'tørket godt opp' før de stekes. 
Men, samme hva du gjør - frosne kamskjell krymper til halv størrelse under steketiden.

Bruk en pasta, som trekker til seg den gode sausen 🍅
Casarecce, stammer fra ordet casereccio, som på Italiensk betyr 'hjemmelaget'.
Fasongen er litt større og tykkere enn mye annen pasta. De blir støpt i bronseformer, som gir en naturlig, ru overflate. Den litt røffe strukturen trekker til seg masse god saus.
Print Friendly and PDF