Grateng med elg & potet !


Jeg bruker kjøttdeig av elg, som kalles for elghakk i denne retten. 
→ Elghakk er egentlig en middagsrett, som består av malt elgkjøtt, blandet med løk, kjøttkraft og krydder. Det varierer fra oppskrift til oppskrift, eller kanskje man skal si distrikt til distrikt, om man tilsetter potet og gulrot i retten eller serverer grønnsakene som tilbehør.

Du kan bruke storfe, men da vil jeg anbefale karbonadeig i stedet for kjøttdeig.
Kjøttdeig av elg er veldig magert, så det gjør seg med litt creme fraiche og fløte. 

Funksjonen kombidamp er perfekt å bruke når man steker grateng 🌿
Det er en kombinasjon av varmluft og damp. Min stekeovn bruker denne funksjonen 25% damp og 75% varmluft, noe som gir ett saftig og godt resultat. Varmluften fordeles jevnt i hele ovnen og sørger for at teksturen blir perfekt og osten nydelig og gyllen 🍅

Denne gratengen med kjøttdeig og potetskiver blir fort en favoritt.
Kremet, smakfull kjøttblanding, mettende poteter og herligheten toppes med ost.

Varmen kommer fra Sabal Oelek, en sterk tykk kryddersaus, som i hovedsak består av HOT chili. Den blir mye brukt i asiatisk mat, men passer også ypperlig til å gi gryter, supper og nå også gratenger en ekstra 'puff' 🌿 
Sambal Oelek finner du på 'nærbutikken', står sammen med soyasaus og wok'sauser !


Du trenger til 4 porsjoner:
  • 5-6 stk poteter 
  • 500 gram kjøttdeig av elg
  • 3 ts revet hvitløk
  • Stekesmør
  • 300 gram Creme fraiche lett
  • 180 gram tomatpuré
  • 1-2 ts Sambal oelek
  • 1 stk grønnsaksbuljongterning
  • Salt
  • Pepper
  • 3 dl kremfløte
  • Revet ost
Sånn gjør du:
  1. Forvarm stekeovnen til ønsket stekemåte : 180°C kombidamp /  200°C  varmluft / 220°C med over og undervarme.
  2. Skrell og del poteter i skiver. Bruk gjerne en mandolin. Skyll potetene i kaldt vann.
  3. Stek 'elghakk' og hvitløk raskt i en stekepanne.
  4. Tilsett creme fraiche, tomatpuré, knust grønnsaksbuljongterning og sambal oelek. Kjøttdeigen smaker litt sterkt av tomat og chili nå, men husk at du skal helle over masse fløte 😋
  5. Smak til med salt og pepper og la det koke i 5-10 minutter.
  6. I en smurt ildfast form legger du først ett lag med poteter, salt potetene og legg på ett lag med kjøttdeigblanding. Fortsett å legg poteter og kjøtt lagvis i formen. 
  7. Hell på kremfløte og topp med revet ost. Jeg brukte mozzarella, men du kan gjerne bruke Jarlsberg eller en annen ost, som tåler litt mer varme.
  8. Stekes midt i ovnen i ca. 40 minutter til potetene er møre.  Pass på at osten ikke blir før mørk, legg eventuelt over litt aluminiumsfolie på slutten av steketiden.
  9. La gratengen hvile litt før servering.
  10. Server med en enkel salat og brød hvis du ønsker det.
Steg for steg 👇












Grateng med elg & potet !

2 kommentarer:

  1. Tusen takk for oppskrift dette skal testes hilsen ei som elsker å kokkelere 👌

    SvarSlett

Print Friendly and PDF