Kveite er dronningen av festfisker !
Kveite er en rovfisk som lever av å spise annen fisk og annet liv som lever på og langs havbunnen.
Den kan bli mer enn tre meter lang og vekten kan overstige 300 kg, men bare hunnkveitene blir normalt tyngre enn 50 kg. Mindre kveiter, opp til cirka 40 kg regnes som god matfisk.
Jeg beregner 250g kveitefilet per porsjon. Bruker du kveite i skiver med bein bør du beregne 350g per porsjon. Det er litt mer enn det man får servert på restauranter.
Fersk kveite er dyrebar vare, men knallgodt !
Jeg kjøpte fersk kveite i dag på Innlandets beste fiskebutikk Knutstad & Holen AS.
Du kan gjerne trekke/porsjere kveite i en kjele, som jeg har gjort 👉 her eller steke den i en stekepanne, som du finner oppskrift på 👉 her. 🌿
Ovnsbakt kveite
Jeg har en SteamCrisp stekeovn, med funksjonen:
Kombinasjon av varmluft og damp, den bruker 25% damp og 75% varmluft.
Varmluften fordeles jevnt i hele ovnen og sørger for at teksturen blir perfekt.
Maten får en sprø og gylden utside, men takket være dampens bevarende egenskaper, blir maten saftig og god på innsiden.
Kombinasjon av varmluft og damp, den bruker 25% damp og 75% varmluft.
Varmluften fordeles jevnt i hele ovnen og sørger for at teksturen blir perfekt.
Maten får en sprø og gylden utside, men takket være dampens bevarende egenskaper, blir maten saftig og god på innsiden.
Retten kan selvfølgelig tilberedes i stekeovn uten kombidamp også.
Kveitefilet, bakt i kombidamp ovn, sammen med mandelpoteter, gulrøtter, asparges & hollandaisesaus 🌿
Du trenger:
- Kveitefilet
- Mandelpoteter
- Asparges
- Gulrøtter
- Hollandaisesaus *
- Smør
- Sukker
- Salt
- Pepper
- Ta skinnet av fiskefileten.
- Del kveitefilet i serveringsstykker og legg dem i en ildfast form eller ovnspanne.
- Krydre godt med salt og pepper.
- Stekes med funksjonen kombidamp på 160°C i 12-15 minutter. Ta fisken ut når du ser protein pipler ut av fisken.
Ovnsbakte mandelpoteter
- Mandelpoteter
- Rapsolje
- Maldon salt
- Pepper
- Del mandelpoteter i to på langs, kutt dem litt i bunn så de står støtt og legg dem på ett stekebrett med bakepapir.
- Pensle poteten med olje, krydre med salt og pepper.
- Bak i ovn på 180°C kombidamp i 30 minutter. Skru ned varmen til 160°C kombidamp. Stek potetene videre og sett inn fisken når stekeovnen holder 160°C.
- Skrell og del gulrøtter opp i passende biter.
- Kok opp vann, tilsett gulrøtter, litt smør, litt salt og litt sukker. Ikke bruk altfor mye vann i kjelen.
- La gulrøttene koke under lokk til de er møre, men fremdeles har litt tyggemotstand. Det tar ca. 10 minutter.
- Knekk av den nederste delen på aspargesen og kok dem i lettsaltet vann 3-4 minutter.
Hollandaisesaus finner du oppskrift på 👉 her
Du blir ikke arrestert hvis du foretrekker posevarianten !
Adventslysene er tent på Koigen, Hamar |
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar