Fish Jalfrezi / Indisk curry med skrei !


Jalfrezi spiste jeg, første gang på en utrolig bra Indisk restaurant i København.
Du kan lese om Al-Diwan på Vesterbro i København 👉 her ♪♪

Jalfrezi er en indisk curry
Den blir laget i mange utgaver med forskjellige proteiner.
Lam, geit, kylling, fisk eller vegetar med grønnsaker er de mest brukte i India.

Jalfrezi ble opprinnelig brukt som restemat, hvor man stekte rester av kjøtt eller fisk og blandet inn løk og chili.

Denne utgaven av Jalfrezi er en smaksbombe med fisk, nærmere bestemt skrei 🐟

Entrecôte med 'nykål' & soyasmør


Entrecôte er storfekjøtt som sitter mellom ribbena på dyret.
Ordet kommer fra fransk entre côte, som betyr 'mellom ribbene'.
Entrecôte inneholder en god del fett, og smaker derfor mer enn andre typer biffkjøtt.

Hvis du skal være 100% sikker på at biffen er perfekt stekt kan du ettersteke den i stekeovnen på 125°C til ønsket temperatur.

Det er fremdeles litt tidlig for nykål, men den er nok rett rundt hjørnet.
Spisskål er en variant hvitkål, som har mange av de samme egenskapene som nykål.
Mild smak og sprø med løst knyttede, saftige blad.

Server gjerne retten med ris, som suger til seg soyasmøret 🌾 
Jeg har tilsatt tomater og koriander i smøret i tillegg til sjalottløk og soyasaus.
En klebrig god jasminris eller 👉 blomkålris hvis du ønsker en rett med færre karbohydrater.

Gi meg en nykål, ekte smør og en flaske soyasaus, så er jeg fornøyd !

Fisk og sjømat på grillen !


Nå er grillsesongen rett rundt hjørnet !
Det er så herlig med lange lyse dager, småsko og lette klær.

Noe, som også er lett er fisk og sjømat på grillen. 
Lett å lage, sunt, smart og godt for kropp og sjel 🌿💚💛

Helsedirektoratet anbefaler å spise fisk til middag to til tre ganger i uken, 
og helst bruke det som pålegg i tillegg :
  1. Mat for hjernen
  2. Godt for hjertet
  3. Kilde til vitamin D
  4. Bygger kroppen
  5. Bidrar til god mentalhelse
I tillegg så smaker det godt og tar kort tid og tilberede 💛

Erstatt pølser og koteletter med disse gode rettene.

Langtidsstekt roastbiff av rundstek med kjernetemperatur på 58°C !


Roastbiff er en klassisk engelsk rett. Storbritanias nasjonalrett. 
I England serveres den ofte varm med stekte poteter, saus og grønnsaker. 
Og selvfølgelig yorkshirepudding.

Vet ikke helt når roastbiff ble populært i Norge, men det var vel på 70'tallet.
Roastbiff med spiralloff på lørdagskvelden, med litt remulade var en høytidsstund.

Roastbiff lages, som regel av storfekjøtt fra flatbiff, mørbrad eller ytrefilet. 

Du kan bruke ferdig surret oksestek. Da blir jobben ganske så enkel, i om med at den er ferdig surret. Jeg brukte ferdig surret oksestek av rundstek i dag. Rundsteken sitter på låret.
Rundstek ble tidligere kalt rundbiff. Navnet, rundbiff var noe misvisende fordi rundsteken har for mange bindevevshinner til å kunne brukes som biff. 
Bruker du rundstek bør du steke den på svak temperatur.

Pimientos de Padrón !


Pimientos de Padrón, også kalt Herbón paprika, ser ut, som chili, men det er små, grønne paprika. 
Pimientos de Padrón er oppkalt etter regionen der de tradisjonelt ble dyrket, nemlig i Padrón, Galicia i Nordvest-Spania.

Ganske nytt for oss her oppe i nord, men i Spania har de spist Herbón paprika i årevis.

Paprika tilhører samme plantefamilie som chili, 
men innholdet i chili av stoffet capsaicin er 30 ganger så høyt som i paprika,
Det er capsaicin som gir chili sin karakteristiske meget sterke smak -og mengden avgjør om frukten går under navnet paprika eller chili.

Ovnsbakt torsk med middelhavsgrønnsaker & sitronsmør !



God og ikke så verst sunn hverdagsmiddag for folk i farta 🐟🍅
Rask middag, men den smaker nydelig så den kan gjerne serveres med hvit duk 
og kongen, som gjest.

Torskefilet på seng av grønnsaker, ovnsbakte poteter og smeltet sitronsmør 🍋

Bruk gjerne skrei !
Skrei er torsk som har oppholdt seg i Barentshavet, men som kommer inn til norskekysten for å gyte. Sesongen er fra januar til slutten av mars. 
På grunn av det kalde vannet er den lekker fast i fisken og smaker nydelig !

Roastbiffsalat med asiatisk dressing !


Herlig, magisk god roastbiffsalat med sprø grønnsaker og en nydelig dressing ♪♫.

Hvis du vil kan du steke roastbiff selv. Oppskrift ⇾ her

Denne salaten passer like godt, året rundt !
Ute i solen på varme sommerdager eller inne foran peisen på vinteren.

Smaker himmelsk godt 🌿

Ekte bolognese av høyrygg !


Pasta bolognese er en av de mest brukte pastarettene 🍅
Den blir laget av kvernet kjøtt -og den beste kjøttdeigen får du når du kverner den selv !

Den klassiske Italienske bolognesesausen inneholder masse grønnsaker:
- gulrot, løk, stangselleri og tomat, så den er ganske sunn også
🍅

Denne oppskriften er med kvernet kjøtt av høyrygg ! 
Høyrygg inneholder i underkant av 20% fett, så den er ypperlig å bruke som kjøttdeig.
Det blir supergodt !! Jeg har fått øynene opp for kjøttkverna !!
Du kan selvfølgelig bruke ferdig kjøttdeig eller karbonadedeig hvis du ønsker det.

Jeg kokte bolognesen i trykkoker 🍝
Når du koker retten i en trykkoker må du bruke mindre væske, da ingenting fordamper, men alt blir i kjelen. I en kjele på komfyren vil mye væsken fordampe, og du kan også regulere hvor mye kraften koker inn. I en trykkoker er lokket på under hele kokeprossen og væske fra kjøtt og grønnsaker vil bli i gryten.

Bolognese kan tilberedes i slowcooker, på LOW i 7-8 timer.
Det blir en del væske, så utelat kjøttkraft. 

Makaronigrateng / Makaronilåda


Men altså, her snakker vi mat til en 8 åring !
Barnebarnet digger falukorv, den svenske populære pølsen og makaroni med ketchup 🍎

Falukorv er en stor pølse av svensk opprinnelse, med lange tradisjoner
Pølsens historie går tilbake til kobbergruvene ved Falun på 1500-tallet og 1600-tallet. 
Der ble okseskinn benyttet til repene, og noe av kjøttet som ble til overs etter slaktingen ble benyttet til pølser. Pølseoppskriften minner om lyonerpølsen ved det at kjøttet er røkt og saltet, og kan ha blitt bragt til Falun av tilflyttende tyske gruvearbeidere.
Produksjonsmetoden ble grepet fatt i og gjenopplivet sent på 1800-tallet av slakteren Anders Olsson. Hans virksomhet skapte den moderne falukorven med sin kjøttblanding.
I EU gjelder det merkevarerestriksjoner for hva som kan kalles «falukorv». 
Kun potetmel kan benyttes som bindemiddel, og kjøttinnholdet kan ikke falle under 45 prosent.

I dag får man kjøpt falukorv av svinekjøtt, som er den orginale oppskriften, samt falukorv med kylling og kalkun. I dag så jeg også Go & Mager Falukorv, laget med svine -og oksekjøtt !

Makaronigrateng med falukorv, da er vi ganske så nær den klassiske svenske : Makaronilåda 🍎

Indisk gryte med kylling og Raita !


Hele kjøkkenet fylles med spennende indiske lukter, når du lager denne gode gryten med kylling, masse krydder og en smakfull saus med tomat og kokosmelk 🌿

Jeg bruker kyllingfilet i denne gryten og tilbereder retten i en Crock-Pot Express Multicooker, på funksjonen trykkoker. Du kan også koke den på funksjonen slowcook på LOW i 7 timer eller bruke en vanlig slowcooker. 
Gryten kan også kokes i en gryte på komfyren i ca. 1 time. 

En crock-pot er konstruert slik at dampen som kommer opp fra maten dannes på undersiden av lokket før det drypper ned i maten igjen. Det er veldig lite væske som fordamper. Når lokket er på under hele kokeprosessen vil kraft fra kjøtt og grønnsaker bli i gryten. Så du trenger ikke være redd for at den skal koke tørr. Crock-pot har kun varme på sidene under koking, så maten vil ikke bli brent under koketiden.

Koker du retten i en vanlig kjele fordamper en del av kraften, så må du bruke litt mer vann -og passe på at retten ikke koker tørr i løpet av koketiden. 

Herlig, varmende smaksrik gryte med gode indiske smaker.
Server retten med ris, nanbrød og raita 🌿
Print Friendly and PDF