Krumkake er tradisjonell norsk julekake ~*♥*~
Navnet kommer av at man krummer kakene til en konisk form, som et kremmerhus.
De første kakejernene kom til Norge fra Holland på 1600-tallet. Jernene hadde religiøse motiver, og den flate jernstekte kaken var symbolet på jødenes usyrede brød.De første jernene ble kalt aposteljern siden de symboliserte de tolv apostlene. Nattverdsbrødet, oblaten, ble stekt i tilsvarende jern.
Avletter, avledet av ordet oblat, er flate jernstekte kaker.
På grunn av denne relasjonen til nattverdsmåltidet, ble de jernstekte kakene knyttet til påsken.Mens den julianske kalenderen var gjeldende, var nyttår lagt til påsken.
I 1700 ble den gregorianske kalender tatt i bruk i Norge, og nyttår ble flyttet til uka etter julaften. Krumkaka flytter da med til det nye nyttåret, og blir etter hvert en julekake.
Likevel beholder den funksjonen som påskekake et stykke ut på 1900-tallet.
Krumkaker er beskrevet av Hanna Winsnes i hennes kokebøker fra midten av 1800-tallet. Her gjengir hun seks ulike oppskrifter på krumkaker. Marie Blom beskriver i sin kokebok fra 1890 til sammen 17 krumkakeoppskrifter – herav fire med fløte, sju med egg, tre med mandler, to med vann og en oppskrift som kalles Tykke Krumkager.
-
De klassiske krumkakene serveres ofte sammen med krembasert dessert, som multekrem ~*♥*~
- Krumkaker kan også formes til fine skåler, som man kan fylle med den klassiske juledesserten 👉 riskrem ~*♥*~
- Skålene kan også fylles med varme bær og vaniljeis ~*♥*~