Andebryst med gulrotpuré, rosenkål, timianpoteter & rødvinsaus ♫♪


Andebryst er skikkelig festmat i Norge, mye på grunn av prisen, godt men dyrt !
And og appelsin er en klassisk smakskombinasjon, and er ganske fett, men likevel søtt og passer godt med syrligheten fra appelsiner.
Er egentlig ikke så glad i rosenkål jeg, helt til jeg prøvde denne fremgangsmåten, som jeg har brukt her, prøv da vel !!

Ingredienser:
Til 4 personer:
  • 4 stk andebryst

Rissalat med røkelaks og chili & sesamdressing !


Har du igjen røkelaks ?
Lag denne lette og friske asiatiskinspirerte salaten med chili og sesamdressing 🌾
Den passer på buffet bordet, til lunch eller når du har lyst på noe godt, med mye smak.

Bruk gjerne rester av ris, men husk at den må kjøles ned raskt og oppbevares i kjøleskapet. 
Matforgiftningsbakterien Bacillius ceceus kan nemlig overleve i kokt ris, og den har gode vekstforhold dersom risen blir stående ute i romtemperatur.
Risen bør brukes etter 1-2 dager.


Salat:
Til 4 porsjoner:
  • 500 g kokt, avkjølt ris (250 g ukokt)
  • 2 stk finkuttet vårløk
  • 1/2 agurk, dlet i biter, skjær bort den 'bløte remsen' i midten.
  • Ruccola, ca. 25 g
  • 150 g røkelaks i biter
  • Frisk koriander
Dressing:
  • 1 ss hvitvinseddik
  • 3 ss sesamolje
  • Revet skall og saft av 1 sitron
  • 2 ts sweet chilisaus
 Sånn gjør du det:
  1. Bland og rør sammen ingrediensene til dressingen.
  2. Kok ris og avkjøl den.
  3. Bland alle ingrediensene til salaten sammen.
  4. Hell dressingen over salaten og bland godt sammen.
  5. Dryss over frisk hakker koriander ved servering.
 
Ingredienser



FINNBIFF - God mektig reinsdyrgryte !!

Finnbiff eller reinskav er egentlig ikke en matrett i seg selv, men en ingrediens som består av strimla reinkjøtt. Man kan således hevde at finnbiff som rett kan lages på en rekke ulike måter, så lenge hovedingrediensen er strimla reinkjøtt som stekes.

Trolig er finnbiff en urgammel måte å tilberede reinkjøtt på.
Strimlingen av kjøttet har gjort behovet for mørning mindre, og er trolig en direkte årsak.
En annen årsak til strimlig kan være hurtigere tørking og salting.
Gjennom å strimle kjøttet ble det også lettere å ta i bruk mer nøyaktige porsjoner senere.

Du trenger til 4 personer:
  • 500 g reinskav
  • 1 stk løk
  • 4 stk gulrøtter
  • 600 g potet
  • 4 skiver bacon
  • 100 g champignon 
  • 3 dl crème fraîche 
  • 4 stk einebær
  • 40 g brunost
  • 1 dl kraftig kjøttkraft, 1 dl vann + 1/2 beger Knorr Fond"DuChef"
  • 1 ts salt
  • 1 ts pepper
Sånn gjør du:
  1. Finhakk løken og skjær baconet i små biter.
  2. Ha løk, bacon og kjøtt i en kjele, som tåler høy varme.
  3. Stek til løken er gyllen på middels svak varme.
  4. Skrell og skjær poteter og gulrøtter i store terninger.
  5. Skjær soppen i skiver.
  6. Tilsett poteter, gulrøtter og sopp og la det steke i ytterligere 5 minutter.
  7. Ha i crème fraîche, hakket brunost, kjøttkraft og knust einebær.
  8. La det koke til potetene er møre.
  9. Smak til med salt og pepper.
Dryss over : «ein liiiiten persilledusk på toppen» a la Ingrid Espeli og server med rørt tyttebær ♫

Enkel hyttedessert 

Ananas, bringebær, mager kesam med vanilje og litt flytende honning, pyntet med sitronmelisse


Det fins viktigere ting i livet enn å øke farten !
(Mahatma Gandhi)

Granbu på Budor ☼

Steinbit orange med grønnsaker & svart tajarinpasta ♫

OBS: Dette innlegget inneholder produktplassering/reklame !

Nydelig rett med pasta, hvit fisk og asiatiske smaker.
Denne spennende svarte tajarinpastaen kommer fra Matbazaren.
Svart tajarinpasta er laget med blekk fra blekksprut og passer ypperlig til fisk og sjømat.

Steinbit er en veldig god matfisk, kjøt­tet er fast med middels grov struktur og kan
langt på vei sammenlignes med skalldyr
Bon Appetit !!

Lutefisk med ertepuré, bacon, lutefisksaus og amadinepoteter ~*♥*~


Lutefisk lages fra tørrfisk eller klippfisk som blir behandlet med lut i en spesiell prosess.
Fisken blir først lagt i bløt i kaldt vann i fem–seks dager, med daglig skifte av vannet.
Den vannmettede fisken blir så lagt i bløt i kaldt vann tilsatt lut i to dager.
Under denne behandlingen sveller fisken til mer enn sin opprinnelige størrelse, samtidig som proteininnholdet reduseres med om lag 50 % , noe som gir fisken dens karakteristiske konsistens.
Når denne behandlingen er ferdig er fisken full av lut, har en pH-verdi på 11–12 og er giftig.
For at den skal bli spiselig, må den igjen legges i bløt i kaldt vann i 10 dager.
(Kilde og bilde fra Wikipedia)

~**~
Til 4 personer:
  • 3 kg lutefisk

Sjokoladepudding & vaniljesaus ~*♥*~


Jeg vet ikke når sjokoladepuddingen første gang ble laget, men Piano Orginal Sjokoladepudding
har vært på det norske marked siden 1969. Jeg vil tro at sjokoladepudding ble laget av Norske
husmødre lenge før den tid.
Her en en god oppskrift på sjokoladepudding, som du kan lage selv !

Til 8-10 personer:
Sjokoladepudding:
  • 13 gelantinplater

Eggerøre ♫♥♫


Eggerøre er som navnet sier en matrett laget av 'rørte' egg 🌿

Eggerøre er perfekt følge til spekemat og røkt fisk, men passer også godt til reker og kjøttpålegg.
Her et tips for tilberedning i kjele, stekepanne og i stekeovn.

Jeg synes eggerøren blir mest saftig ved tilberedning i kjele.

Nyttårsmeny ~*♥*~


Årets nyttårsmeny er inspirert av god hjemmelaget
RETROMAT ~**~

70' tall's forrett
90' tall's hovedrett 
- og en dessert, som har fulgt oss siden tidenes morgen 


Jeg, som mange andre er glad i tradisjoner -og hvor mange ganger har
ikke rekecocktail stått på nyttårsmenyen rundt omkring i Norges land ??
På 80-tallet kom også den fantastiske avokadoen til Norge.
Blandingen av reker og avokado ble en "hit" i mange år.

The same procedure as last year:

Koteletter med soppsaus og ovnstekte Amadine poteter & smakstomater ✿ ✿


Kremet soppsaus er perfekt tilbehør til koteletter !

Ingredienser:
  • Koteletter, 1-2 stk pr. person

PINNEKJØTT med VOSSAKORV, KÅLROTSTAPPE og mandelpoteter ~*♥*~


Pinnekjøtt er saltede og tørkede ribbenssider fra sau, leveres både røkt og urøkt.
Sauesiden blir skåret opp langs ribbeina og vannet ut ett døgn før det skal tilberedes.

Pinnekjøttet legges på en rist av bjørkepinner og dampes i ca. 3 timer.
Navnet pinnekjøtt kommer av dampkokemetoden, damping over bjørkepinner.


PINNEKJØTT:
Du trenger 500 g pinnekjøtt per person.
  1. Vann ut pinnekjøttet i vann, 12-24 timer i romtemperatur, dette varierer så les på pakningsvedlegget på pinnekjøttet du bruker.
  2. Legg bjørkepinner uten bark i bunnen av en vid kjele.
  3. Du får kjøpt ferdige "pinnekjøttpinner", ligger som regel ved siden av pinnekjøttet i butikken.
  4. Fyll på vann så det står i høyde med 'risten'.
  5. Legg pinnekjøtt over og sett på lokk.

Pastarør med kjøttsaus ✿ Maccheroni Genovese con sugo di carne


Maccheroni Genovese
Disse lange pennelignende pastarørene er en av våre regionale pastatyper, fra Genova. Et annet navn for denne pastatypen er natalini, som kommer fra det italienske ordet natale som betyr jul. Denne rariteten ble vanligvis spist rundt juletider. De blir ofte brukt i klare supper, eller med ulike sauser eller kan fylles som en slags mini canneloni. Det geniale med hul pasta er at saus og smak kan feste seg både på innside og utside så til dette anbefales en rik og tykk saus.

Kalkun med waldorfsalat, poteter, grønnsaker og fløtesaus ♪♫¸♥¸♫♪


Helstekt kalkun er et 'must' for mange på nyttårsaften.
Enkelt, ganske billig og veldig godt.
Kalkunen i seg selv smaker ikke så veldig mye, men sausen som man lager av kraften, grønnsaker og waldorfsalat gjør hele retten perfekt !

Tips:
Beregn ca. 500 gram kalkun per person.
Tin kalkunen i kjøleskapet. Det tar ca. 2 døgn å tine en kalkun på 5 kg.

Husk å ta innmatposen ut av kalkunen hvis den følger me
d 😊

Hvis du skal servere kokte poteter til kalkunen, har jeg oppskriften på hvordan du får
perfekte, kokte mandelpoteter uten skall ⇾ her.

Innbakte pølser c",) Pølser for liten -og pølser for stor !!

Grillpølse med ost og pizzakrydder, wienerpølse med pizzakrydder, lammepølse med pizzakrydder
Bruk de pølsene du liker best ღღ
'Unger' vil vel gjerne ha milde pølser
-og voksne foretrekker, som regel noen som er litt mer krydret.
Jeg kan anbefale lammepølser med fetaost & oliven fra Annis Pølsemakeri !

Thaisuppe med kylling ღ¸•*✿✿ Tom Ka Gai


God varmende suppe, med gode smaker.
Tom Ka Gai er en Thailandsk suppe, som originalt lages av en hel kylling og med galangal, sitrongress og kaffirlime blader 🌿

Litt fornorsket, så ingrediensene til denne smakfulle suppen finner du i i de fleste matbutikker !!
Nydelig suppe, som passer godt på kalde dager !
Spis & Nyt 

Entrecote med sesam-poteter, stekte grønnsaker og peppersaus ♪♫


Det viktigste for og få en god biff er å la kjøttet temperere seg i god tid før det stekes!
Godt tilbehør er selvfølgelig også viktig - Anbefaler deg og prøve SESAM POTETER !!
Spis & Nyt !!

Risnudler med scampi ♪♫¸♥¸♫♪




En av mine favoritter !
Jeg er glad i asiatiske smaker, scampi og nudler, da er denne retten en fulltreffer !

Kjempereker, tigerreker, kongereker - kjært barn har mange navn, blir også blir kalt scampi !
Scampi er egentlig ett fellesord, som brukes i Norge om sjøkreps, kjempereker og hummerhaler.

Salt, søt, syrlig og bittelitt spicy - som asiatisk mat skal være.

Sesampoteter ♪♫

Kjempegode poteter, som passer til det meste ♪♫

Du trenger:
  • Faste poteter
  • Smør
  • Solsikke -eller rapsolje
  • Sesamfrø
  • Havsalt

Ukemeny - Uke 48 - 2013


Mandag: Laksewox
Mandag er som regel en travel arbeidsdag for de fleste og etter helgens utskeielser passer det godt og starte uken med en sunn, god og rask rett med laks, grønnsaker og pasta.

Dobbeltbakte svinebiffer med ovnsbakte rotgrønnsaker og nydelig portvinsaus ♫


Dette er en oppskrift jeg kan anbefale til søndagsmiddag, når du har tid til og bruke litt tid på kjøkkenet.
Tar litt til og forberede kjøttet, men det er verdt det !
Portvinsaus passer utmerket sammen med de øvrige ingrediensene.
Spis & Nyt !!

Bearnaisesaus ♫♪


Béarnaisesaus er en klassisk fransk saus i hollandés-familien.
Bearnéssausen skiller seg fra hollandés bare i smak og styrke.
Disse sausene er emulsjoner av eggeplomme og smør.


Bearnéssaus smaksettes med hvitvinsreduksjon og estragon, samt salt og pepper.

De fleste er litt 'skremt' av denne sausen, for det skiller seg så lett - men det går helt fint hvis du bare passer på den, ikke for kald - ikke for varm, men akkurat passe- mellom 40-70 grader ♫♪

Soppsaus ღ☼


Kjempegod, smaksrik saus
Passer utmerket til biff, viltkjøtt, svinekjøtt og karbonader.

Portvinsaus ♪♫¸♥¸♫♪


Oppskrift til 6-8 personer:

Fondue ♫¸♥¸♫♪


Fondue er et fransk ord, det betyr 'å smelte'
Fodue er et samlebegrep for flere vanlige franske og sveitsiske matretter,
tilberedt rett på bordet i en kjele over en flamme. Tilsvarende på italiensk heter fonduta.

Jeg har elektriske fonduekjeler hjemme, så vi slipper å bruke rødsprit og brannfaren blir litt mindre.
Men, på hytta er det på 'gamlemåten' med rødsprit og flammer.
Vil anbefale max 4 personer per fonduekjele.


Fondue Bourguignonne - kjøttfondue

Bakt ørret med fennikel og klementin ♫


Nydelig rett med masse spennende smaker !
Fennikelen har fått ufortjent lite oppmerksomhet i forhold til hvor god den er.
Fennikel har en sterk aromatisk lukt og smaker ganske likt som urteplanten anis.
Lev - Spis - Nyt ♫

Panna cotta med mangopuré ✿

  
Panna cotta er Italiensk og betyr : kokt fløte -og det er så godt !!
Her har jeg laget en med mango - Den er frisk, god og syrlig.
Passer godt etter litt tunge middager.

Brun saus c",)


OPPSKRIFT til  4-6 porsjoner:
  • 2 ss smør
  • 3 ss hvetemel
  • 5 dl kjøttkraft *
  • 2 ts soyasaus gjerne soppsoya eller en mørk soyasaus
  • 1 laurbærblad
  • Salt og pepper

Kylling & pasta i fløtesaus med bacon og paprika ♫♪


Enkel hverdagsmiddag, som passer ypperlig før eller etter "kidsa" sine fritidsaktiviteter.
Ikke av den magre og sunne typen, men veldig god !
Fiks - ferdig på 20 minutter ♫♪

Tomatsuppe med pesto og egg ♫


⋱ ⋮ ⋰ ⋰.((¯`´¯) Kjempegod tomatsuppe, med futt i c",)
`*.¸.*.✿✿¸.•*¨`*•..¸ღ¸.•*¨`*•..¸✿✿

Bruk noen ekstra kroner på en god pesto, eller lag den selv, oppskrift på pesto 👉 her.
Server dem gjerne med pannekaker, som du finner oppskrift på 👉 her.


  Til 4 personer:
  • 1 løk

Karbonader med cajun poteter, ovnsbakte grønnsaker og sjysaus ✿⊱╮✿⊱╮


Cajuner er en etnisk gruppe som lever i delstaten Louisiana i USA.
De er opprinnelig fransktalende, mens det i nyere tid foregår et språkbytte til engelsk.
Denne folkegruppen har hatt en stor innflytelse på Louisianas kultur.

Cajunmaten er særlig kjent for sin enkle og landlige mat som tar utgangspunkt i de råvarene som var tilgjengelig. Eksempler på kjente matretter er Jambalaya og Gumbo, og sterke sauser som tabascosaus og andre sauser basert på chilipepper.

Posjert egg med chorizo ​​og avokado & sharon ๑۩๑


Nå er det nydelig Sharon frukt i butikkene ✿
Sharon ser ut som en liten, oransje tomat og hører til i persimonfamilien.
Persimon, eller kaki som den også blir kalt er en populær frukt i Kina og Japan, hvor også mesteparten av disse fruktene dyrkes.
Kakitreet kommer fra Kina og hører til ibenholtfamilien. Kaki er en av de eldste artene av dyrkede frukttrær, i Kina har arten vært dyrket i mer enn 2000 år. Treet kan bli opp til 10 meter høyt og minner i form om epletrær.
Sharonfrukten er en av de mange persimonsortene som finnes.
Sharon har opprinnelse så sent som på 1980-tallet i Sharondalen i Israel.

God og rask lunch eller kveldsrett !!
 Friskt, salt og syrlig  ♫♪

PINNEBOG / Pinnekjøtt av lammebog med piperade og mandelpotecrème !

Innlegget inneholder produktplassering !

Pinnebog er pinnekjøtt fra lammebogen
Selve prosessen er den samme som ved fremstilling av pinnekjøtt av lammeside, altså kjøtt som er saltet og tørket.
Den største forskjellen fra ordinært pinnekjøtt er kjøttfylden.
Bitene av pinnebog har høyere andel kjøtt.


Kjøttet er mindre fettmarmorert og har dermed mindre fremtredende fåresmak.
Den smaken som enkelte beskriver som “ullsmak” sitter nemlig i fettet.
Pinnebog er derfor godt egnet for dem som ønsker mindre fett og mildere smak.

Jeg har fått tilsendt en pakke med kappet pinnebog av Gilde, i forbindelse med at ⇾ Gilde i samarbeid med Matbloggsentralen arrangerer pinnekjøttutfording.
Denne oppskriften er mitt bidrag 🐑

Aussie Burgers c",) Hamburger fra Australia !!


Aussie Burger finnes i mange varianter, men i de uskrevne, australske hamburgervedtektene står det at rødbeter, ananas og egg må inkluderes på ingredienslisten.
I tillegger kommer BBQ-saus, løk, tomater og salat.
De fleste bruker også bacon og ost.

Spis & Nyt -en av verdens beste hamburger

Du trenger til 4 stk:
  • 400 g kjøttdeig

Kylling, pasta og stekte grønnsaker med honningsaus ♫


Denne retten smaker altså så utrolig godt !
Du vil ikke tro det, før du har prøvd den!

Sprø kylling, gode pastaplater, sprø grønnsaker og en helt nydelig saus.
God middag ♫ 

Du trenger til 4 porsjoner:
  • 4-6 stk kyllingfilet

Høstgryte med hvalkjøtt ღ


Varmende gryteretter er god høstmat, når det begynner og bli kaldt ute.

Ferskt hvalkjøtt er selvfølgelig best, men kjøttet som du finner i frysedisken er også helt greit og bruke i en gryte.

Biff 'black and white' med sesampoteter !


Inspirert av Egon Restaurant i Molde, 'den kokken' hadde en god dag på jobben, når jeg spiste
der i sommer. Den ble riktig nok servert med bakt potet, men jeg velger en morsommere vri:
Sesampoteter !! Kjempegodt og enkel tilberedning !
Spis & Nyt !

Rakfisk !! c",)


Rakfisk er en mattradisjon som kan spores tilbake til middelalderen. 
Navnet rakfisk er brukt så tidlig som 1348 og er nok enda eldre. Tidligere ble det laget store mengder rakfisk i Trøndelag, Møre og Romsdal og Nord-Norge. 

Etter en lang periode med liten produksjon er det Valdres som er blitt sentrum for størstedelen av rakfiskproduksjon i Norge. Produktnavnet Rakfisk fra Valdres ble i 2006 godkjent som en beskyttet geografisk betegnelse. Denne lovbeskyttelsen innebærer at kun fisk som er klekket, oppdrettet og foredlet i Valdres kan bli solgt under produktnavnet Rakfisk fra Valdres.


Metoden regnes for å ha være kjent i minst 5000 år

Det finnes tradisjoner i flere land som kan følges langt tilbake. Sverige, Island, Russland og flere andre steder i Europa, Japan, Kina og Sørøst-Asia har slike tradisjoner.

Fiskene som blir brukt er ferskvannsfisk, som ørret, laks, røye, harr, sik, abbor og sild.
I Norge blir den nå, som regel produsert av regnbueørret.

Tilberedning av rakfisk:

Trollkrem med bringebær ♪♫ ♥ ♪♫


Trollkrem er virkelig en tradisjonsrik, klassisk norsk dessert og en av de enkleste desserter du kan lage ! Orginalen er laget med tyttebær, jeg har byttet ut den 'sure tyttebæra' med søt bringebær 

Til 6 porsjoner:
  • 3 dl sukker
  • 400 g bringebær, opptinte fryste

Reke bruschetta med sitron & -fennikelsalat !


Frisk og godt lite måltid ♫♫
Server gjerne en skive til forrett, spis den til en god lunch eller kveldsmat.
Denne retten smaker helt nydelig, god saltsmak fra rekene passer perfekt til frisk fennikel med sitron.

Spaghetti Milanese med svinekjøtt ♪♫


Pasta Milanese = Pasta med tomatsaus 

Pasta Milanese, blir ofte servert 19. mars på "Saint Joseph Day".
Saint Joseph var ektefelle til Jomfru Maria og såleldes stefar til Jesu Kristus .
I New Orleans, som var en viktig inngangsport for sicilianske innvandrere i løpet av slutten av det
19. århundre, feirer de 'St. Josefs Day', som en hyllest til skytshelgenen, som de trodde reddet sine forfedre fra hungersnød.
Noen foretrekker å lage tomatsaus med ferske tomater, noen bruker tomater
på boks og enkelte bruker ferdigkjøpt tomatsuppe i pose eller hermetisk.
Pastaen blir ofte servert med svinekjøtt, kylling eller kalvekjøtt i tillegg til tomatsausen.

Hvit sjokolademousse med sitron & lime -toppet med granateple ;))♥



Hvit sjokolade er egentlig ganske lik vanlig brun sjokolade, men litt forskjell på smaken da hvit sjokolade ikke inneholder kakaomasse, som du som regel finner i brun sjokolade.
Hvis sjokolade ble første gang laget i Sveits, rett etter første verdenskrig og ble distribuert i USA for første gang i 1948.

Den er meget søt, så i denne oppskriften er det mye sitrus for å gjøre den litt friskere, samt at den
blir servert med syrlige frø av granateple.

Smørbrødkake med reker, kreps & laks


Smörgåstårta, en svensk spesialitet.
Består av tre lag brød med fyll, mye godt mellom lagene -
og rikelig med dekor på toppen 💕

Kan lages i god tid før gjestene kommer, men må oppbevares i kjøleskap.
Denne kaken rekker til 8 personer.

Ingredienser:
18 skiver loff, skjær av skorpen.
Print Friendly and PDF