Rakfisk !! c",)


Rakfisk er en mattradisjon som kan spores tilbake til middelalderen. 
Navnet rakfisk er brukt så tidlig som 1348 og er nok enda eldre. Tidligere ble det laget store mengder rakfisk i Trøndelag, Møre og Romsdal og Nord-Norge. 

Etter en lang periode med liten produksjon er det Valdres som er blitt sentrum for størstedelen av rakfiskproduksjon i Norge. Produktnavnet Rakfisk fra Valdres ble i 2006 godkjent som en beskyttet geografisk betegnelse. Denne lovbeskyttelsen innebærer at kun fisk som er klekket, oppdrettet og foredlet i Valdres kan bli solgt under produktnavnet Rakfisk fra Valdres.


Metoden regnes for å ha være kjent i minst 5000 år

Det finnes tradisjoner i flere land som kan følges langt tilbake. Sverige, Island, Russland og flere andre steder i Europa, Japan, Kina og Sørøst-Asia har slike tradisjoner.

Fiskene som blir brukt er ferskvannsfisk, som ørret, laks, røye, harr, sik, abbor og sild.
I Norge blir den nå, som regel produsert av regnbueørret.

Tilberedning av rakfisk:
Det er ikke mange, som lager rakfisk selv !
Men hvis du har lyst til å prøve, så er oppskriften her:
  1. Bland salt og sukker i forholdet ca. 50 g salt pr. 1 ts sukker.
  2. Legg et lag med salt i bunnen av et kar av plast, noen bruker fremdeles "trebutter".  
  3. Strø saltblanding i buken og hodet på fisken og legg den med buken opp, tett i tett.
  4. Strø saltblanding over fisken, og legg neste lag med fisk på tvers av det første. Slik legges det lag på lag, og med salt på toppen.
  5. Press til slutt alt ned med et lokk med noe tungt på.
  6. Oppbevares kaldt, ca. 4 grader.
  7. La den stå ett par dager, sjekk om laken som dannes dekker fisken helt, hvis ikke må du fylle på salt/sukker. Hvor lenge den står, avgjør hvor skarp den blir i smaken. Den milde har stått i tre-fire måneder, og den vellagrede i et år.
  8. Lukter verre enn den smaker c",)

Hvor mye rakfisk må beregnes per person:
Rakfisk kan du få kjøpt hel med skinn og ben, flådd med ben og, som filet med eller uten skinn. Den selges vakumpakket eller i en 'butt' med lake. 

Hel  : 350 g per person
Flådd : 250 g per person
Filet : 150 g per person

Tilbehør til rakfisk: 
  • Mandelpoteter 👉 Perfekt kokte, finner du oppskrift på 👉 her !
  • Lefse
  • Ertebrød
  • Egg
  • Meierismør
  • Syltet rødbeter 
  • Purre
  • Rødløk
  • Rømme


Drikke til rakfisk 
🍻

Øl & Akevitt 
Til mild rakfisk passer det med lyse øl som pils, blonde eller hveteøl.

Til mer moden rakfisk det passer fint med mørkere ølsorter som porter, bokkøl og juleøl.
-og selvfølgelig ett glass akevitt !

Vin 
Store mengder salt demper friskheten og fruktigheten i vin.
Vinen må derfor ha ekstra mye friskhet og fruktighet for å stå til maten.
I tillegg kan noe restsødme virke lindrende mot det kraftige saltpreget.

En tysk eller østerriksk vin laget på druetypen Riesling fungerer veldig fint.
Den samme friskheten gjør også at champagne fungerer godt.

Rosévin av druen Spätburgunder er ett godt valg til rakfisk !

Georg Mosbacher Rosé trocken 2017 🥂
🍃 Rosévin av druen Spätburgunder 🍇


Sånn litt utpå høsten en gang
så merkes en underlig trang
til noe å smake
som tas opp av lake
og inntas på ulike vis....

Og nå er de rake,-
rett blikket mot take':
Hev glasset til rakfiskens pris!

I butter og kar blir den lagt, -
men laken er slett ingen prakt.
Så utover høsten
får det være trøsten,
det krones jo gjerne med hell.
Og nå er vi løsten,
vi renser opp røsten:
En skål for vårt samvær i kveld!

Og dette er noe vi vet:
At lefse og mandelpotet
er ingredienser
som uten no'n grenser
er med på å sette sitt preg!
Og hese tendenser
tas bort når vi renser
og skåler med lærd og med leg.

Nå samlet vi er om dens dunst,
og omgås no'slikt er en kunst.
Den pirrer i nesen
ja, litt av et vesen,
og utrolig pop den har blitt!
Og er du litt kresen
så blir hypotesen:
En skål vil nok fort gjøre sitt.

Men allting det tar jo sin slutt,
slik også med rakfiskens butt.
Men gla' kan vi være,
Gud trøste og bære,
det er jo tatt rikelig mål!
Så la oss fortære
og skap atmosfære,
hev glasset til rakfiskens skål!

Melodi: Maren i Myra av Prøysen

Potetvafler med rakfisk  👇 finner du oppskrift på 👉 her.


RAKFISKTAPAS  👇 finner du 3 oppskrifter på  👉 her

Rakfisktapas !

Rakfisk !


Rakfisk !

2 kommentarer:

  1. Lefse med philadelfiaost, ruccola og rakfisk!

    SvarSlett
    Svar
    1. Her skal ingenting være uprøvd, så det må testes ut :)

      Slett

Print Friendly and PDF