Langtidsstekt mørbrad (8 timer på 50°C) med ostepoteter og peppersaus ♫


Sous-vide er en måte å tilberede mat, der maten vakuumpakkes og varmebehandles i emballasjen.
Nå har ikke jeg sous-vide utstyr, så dette er en utgave av "Fattigmanns sous-vide

Vanligvis bruner jeg kjøttet først -og steker det videre i stekeovn.

Jeg brukte mørbrad -og det kan anbefales, det ble supermørt etter 8 timer i stekeovnen.
I dag bytter jeg om på rekkefølgen, sånn som de 'Sous-vide-folka' gjør det.


Leste meg til når man pakker kjøttet inn i plast/Gladpack, så får ikke kjøttet høyere temperatur enn det ovnen står på, ifølge den britiske kokken - Jamie Oliver, tviler ikke på at det er riktig !!

På plastfolien, som jeg hadde tilgjengelig så stod det "tåler ikke varme", så jeg tok ingen sjanser.
Jeg pakket kjøttet inn i 'plast' fra en stekepose.

Kanskje 'stekepose' leder varmen lettere inn i kjøttet 😏
Temperaturen i kjøttet steg og steg, selv om ovnen stod på 50°C.
Etter 1 time er kjøttet på 25°C, etter 3 timer 50°C, etter 6 timer 55°C, etter 7 timer 59°C, etter 8 timer, fremdeles 59°C. 

Sånn går no dagan ♫
Helt perfekt ♫♫


Glem biffbestikk - bruk en smørkniv 
Kjøttet blir helt nydelig altså !

Mørbrad går også under navnet rumpestek, derav er det lett å skjønne fra hvor på dyret dette kjøttet kommer fra. Det sitter midt mellom låret og ryggen og er det møreste biffkjøttet på låret, der ytre- og indrefileten ender.

Kjernetemperatur:
55-60°C : Rød
60-65°C : Rosa
65-70°C : Gjennomstekt

Jeg serverte mørbradfileten med smakfulle poteter, en nydelig peppersaus og gode grønnsaker.

Spis & Nyt ♫



Du trenger:
  • Mørbrad av storfe, 200 g per person
  • Ostepoteter *
  • Peppersaus *
  • Asparges 
  • Stekte tomater
  • Salt
  • Pepper
Mørbrad:
  1. Gni mørbradfileten godt inn med nykvernet pepper.
  2. Pakk den inn i plast fra en stekepose. Sett inn ett steketermometer, hvis du vil følge med på temperaturen. Pakk den godt inn og legg den i en ildfast form.
  3. Stekes på 50 °C i 8 timer. 
  4. La kjøttet hvile, innpakket i aluminiumsfolie i 30 minutter, mens du steker poteter, grønnsaker og lager saus.
  5. Brun kjøttet raskt på alle sider i en varm stekepanne med olje, krydre med salt.
  6. La den hvile i folie i ytterligere 10 minutter.
  7. Skjær kjøttet i skiver.
Ostepoteter:
Finner du oppskrift på 👉 her.
De kan du tilberede på forhånd og steke i stekeovn mens kjøttet hviler.

Tomater 
Legges i en liten ildfast form, med litt olje i bunnen, dryss over litt olje og havsalt.
Stekes sammen med potetene de siste 10 minuttene av steketiden på potetene.

Asparges:
Brekk av den nederste delen på aspargesen, der den knekker naturlig.
Kok asparges i saltet vann i 2-4 minutter, avhengig av størrelsen.

Peppersaus
  • 4 dl kjøttkraft, jeg brukte vann og kraften fra kjøttet + ett beger kjøttfond
  • 2 ss hvetemel
  • 1 ss grønn pepper
  • 1 dl kremfløte
  • 1-2 ss soppsoya eller mørk soyasaus
  • Litt salt, smak på sausen først for soyasausen kan være veldig salt.
Sånn gjør du:
  1. Rist sammen melet med litt kald kjøttkraft -eller litt av vannet.
  2. Kok opp resten av kraften og visp inn meljevningen.
  3. Knus grønn pepper grovt i en morter.
  4. Tilsett grønn pepper og la sausen koke i minst 5 minutter.
  5. Tilsett fløte og smak til med soyasaus og eventuelt litt salt hvis nødvendig.

Krydre mørbradfileten godt med pepper ♫
Pakk den godt inn og stek på 50°C i 8 timer ♫
Etter 8 timer på 50°C
Poteter og tomater klare til steking ♫
Lager saus ♫
Bruner kjøttet raskt i olje i en varm stekepanne ♫
La den hvile i 10 minutter ♫
Klar til servering  ♫
Smaker himmelsk godt !!! Spis & Nyt  ♫

15 kommentarer:

  1. Hej!
    Detta provade jag tillaga idag. Fantastiskt gott😍 Denna rätten kommer att göras många gånger. Tack så mycket för bra recept och fina bilder

    Cecilia

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei ! Hyggelig at retten falt i smak. Takk for positiv tilbakemelding :)

      Slett
  2. Kan jeg spørre hvor stort stykke med kjøtt du hadde? Har et på 1 kg og lurer på hvor lenge det må stekes på samme varme 🤔

    SvarSlett
    Svar
    1. Tror den jeg stekte var ca. 700g. 8 timer på 50°C skulle være nok på ett kjøttstykke på 1 kg, hvis den ikke er veldig tykk da....

      Slett
  3. Står i ovnen nå. Men er bare 34°c nå etter 5 timer. Må kanskje stille på litt varme. 1.5kg 🙈

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, hvis den er tykk må du beregne lengere steketid. Men, du kan sette opp varmen, noe du sikkert har gjort når du stilte spørsmålet for 4 timer siden :) Håper resultatet ble bra .

      Slett
  4. Dette skal jeg prøve, høres helt supert ut.

    SvarSlett
  5. Går det an å brune kjøttet først i stedetfor sist?

    SvarSlett
    Svar
    1. Alt går an, men da vil du ikke få stekeskorpe på kjøttet, så jeg vil ikke anbefale det.

      Slett
  6. Bruker du over og -undervarme eller varmluft? Takk for oppskrift 🙂

    SvarSlett
  7. Hei du :) Har prøvd denne på mørbradbiff og endte med et fantastisk resultat. Tusen takk! Har du noen tanker om at dette kunne funket like godt med et stykke ytrefilet?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei ! Hyggelig at du ble fornøyd. Ja, du kan steke ytrefilet på samme måte.

      Slett
  8. Hei. Du får ikke høyere temperatur i kjøttet enn det er i stekeovnen. Hvis du får 59 grader når termostaten står på 50, så er det fordi ovnen blir varmere enn det skalaen tilsier.🙂

    SvarSlett

Print Friendly and PDF