CHILI (gryte) med kylling & ukrainsk øl !


Smaksrik varmende gryte, som passer perfekt på middagsbordet i ett vennelag eller til familiemiddag med voksne uten magesår 😊 Kanskje litt vel mye krydder for familiens yngste -og eldste, det kommer litt an på hva de er vant med. 

CHILI ' pot / CHLI ' stew / CHILI ' pan 🍃
Chili er en gryte, som inneholder løk, paprika, chilikrydder og kvernet kjøtt i en krydret saus. Gryten inneholder i mange oppskrifter også bønner og tomater. Chili er inspirert av den mexicanske retten 'Chili Con Carne' men hører definitivt med i tex-mex tradisjonen. 
Tex-mex, sammensatt av ordene Texas og Mexico, er matkultur fra USA med kulinariske tradisjoner i Mexico.

Her ⇽ er en god utgave med Chili Con carne laget med elgkjøtt og krydret med kanel og sjokolade. 

🍲 Kok retten med trykkoker, slowcooker eller i en vanlig kjele.
Jeg kokte gryten på slowcook i dag. Da kunne jeg gå en lang tur i det flotte høstværet imens middagen passet seg selv 🍂

Kantarellsuppe !


Kantarellsuppen er nydelig, fløyelsmyk og smakfull 🍄
Du kan lese om kantareller → her 

En av verdens beste supper 🍂💛 Denne utgaven kommer fra Hedmarken !
Navnet Hedmarken kommer trolig av ordet heidnir, som var fellesnavnet på de menneskene som bodde på østsida av Mjøsa.
Så da vet vi det 💦💙

Du kan doble eller 3'doble oppskriften etter antall porsjoner den skal serveres til. 
Dryss gjerne over sprøstekt spekeskinke eller bacon, det er knallgodt.
Jeg kjører vegetarutgave i dag.
Sitronsaft kan byttes ut med en skvett hvitvin hvis du ønsker det. 

Server den til forrett eller spis den til lunch med litt godt brød.
🍂🍄  Smaker gull - Skogens gull 💛

Indrefilet av lam med grønnsaker og saus med klementin & rosmarin


Indrefilet av lam 🐑 Kjøttet smelter på tungen og smaker himmelsk.

Her har jeg brukt indrefilet av lam, marinert med hvitløk og rosmarin fra Annis Pølsemakeri.
Lammefilet smaker godt naturell, så den trenger ikke være marinert. 

Indrefilet av lam er så små og tynne, så de skal ikke stekes lenge, kun noen minutter.
I denne oppskriften bruner jeg lammet litt -og la det tilbake i pannen, 
så det kunne kose seg litt i sausen sammen med grønnsakene.


Kjøtt, grønnsaker og saus i en panne 🍂 

Eplekake med vaniljekrem / Rustikk dessert eplekake !


Nydelig, luftig eplekake med vaniljekrem, som smelter på tungen.

Rustikk betyr landlig og enkel, og det ordet passer perfekt på denne gode, men enkle kaken.

Kaken inneholder også sunne ingredienser, i tillegg til sukker og hvetemel.

🍎  Epler = Fiber, vitaminer og antioksidanter
🥚  Egg =  Protein og essensielle vitaminer
🍶  Melk = Kalsium og vitamin D

Ikke dermed sagt at kaken er sunn altså, langt derifra, men god er den - det er garantert !

Server eplekaken kald eller lunken -og gjerne med litt is eller krem. 
 🍎🍏  Nydelig dessert etter søndagsmiddagen 🍂

Kjøtt- og tomatgryte med kanel, servert med pappardelle !


Jeg lager kjøttdeigsausen med karbonadedeig, som inneholder 5% fett i stedet for kjøttdeig av storfe, som inneholder 14% fett. Du kan selvsagt bruke kjøttdeig av svin eller kylling. Det er godt det også, men det blir en helt annen rett.

Kanel setter en god, varmende smak på kjøttsausen 🍅 
Knallgod gryte full av masse smak !

Jeg serverer gryten med pappadelle, som er den største utgaven av båndpasta 🍝
Du kan selvsagt bruke en annen type pasta eller ris, couscous, potetstappe etc.
God middag 🌿

Syltet kantareller a'la Edel !


Jeg er så heldig. Har fått masse kantareller i høst 🍂
Kantareller kalles for 'Skogens gull' og det er ikke uten grunn.
Det er den beste matsoppen vi har i Norge etter min smak. 

Kjempegod smørstekt og krydret med salt og pepper til stekt kjøtt og hvit fisk.
Du kan også lage knallgod ⟶ soppsuppe eller  ⟶  soppsaus  🍄.

Kantareller kan du lese mer om ➡ her .

Omelett med gul traktkantarell !


Helt herlig på fjellet i dag 🍂
Lager en god solid frokost så vi holder ut lenge på fjelltur.

Gul trompetkantsrell hadde jeg med meg i sekken. Det vokser svært lite sopp her i høyden.
Det eneste jeg har funnet er ⇾ Brunsopp , under ett gammelt furutre.

Omelett er egg som er pisket sammen og stekt med smør eller olje i en stekepanne,
mye forskjellige tilbehør kan brukes, fisk, kjøtt eller bare grønnsaker - og ost selvfølgelig !

I denne oppskriften bruker jeg 'Gul traktkantarell og mozzarella 🍂 
Kantareller kan du lese om ➡ her  🍄
Print Friendly and PDF