Ukemeny - September 🍂

Første uken i september 🍂

Kjenner at høsten er her. Kald, men klar og fin luft.
På tide å krype inn fra balkong og terrasse, og samles rundt middagsbordet eller i sofakroken.

Vi har hatt en utrolig fin sommer, men etter skolestart har ikke været på Innlandet vært stort å skryte av. Jeg ønsker meg en fin september med sol og flotte farger 🍂💛

Det er snart på tide å finne frem fårikålkjelen. På hytten min i fjellheimen i Gudbrandsdalen går fremdeles lammungene rundt hytteveggen, men det er vel kanskje noe steder de har begynt med sauesanking 🐑 

Her er en forsmak på høsten !

Grillet pinnekjøtt med fløtegratinerte poteter, mais & salat


Det er knallgodt med grillet pinnekjøtt, så spar gjerne rester etter julen.
Pinnekjøtt, som har vært dampet har kortere holdbarhet i fryseren, siden kjøttet inneholder mindre salt, ca. 3 måneder. Tørt pinnekjøtt, som ikke har vært vannet ut, kan ligge over ett år i fryseboksen.

Pinnekjøttet må vannes ut i ca. 24 timer. Tiden varierer så les på pakningsvedlegget på pinnekjøttet du bruker. Videre må det dampes på vanlig måte før det legges på grillen.

GAAS I HVIDKAAL - KOKT KJØTT MED KÅL fra 1835-2025


Å koke kjøtt sammen med kål går langt tilbake i norsk mathistorie.
Kokeboken 'Fuldstændig Norsk Kogebog' av Karen Dorothea Bang fra 1835 inneholder det, som trolig er en av de eldste oppskriftene :' Nedlagt Gaas i Hvidkaal '.

Gaas i hvidkaal / Gås i kål 
  • 1,5 kilo kjøtt av gås, det anbefales å bruke kjøtt fra låret
  • 1,5 kg hodekål
  • Hel pepper
  • Salt
  • Vann 
Legg alt lagvis i en kjele og la det trekke/småkoke til kjøttet er mørt.
Gås trenger 3-4 timer koketid.


I oppskriften fra 1835 ble det foreslått å bruke kjøtt av får i stedet for gås.

UKEMENY - August - Nytt skoleår !


Nå er det skolestart, endelig - for 'kidsa', som har snudd døgnet !

Jeg har heldigvis voksne barn, for den ungdomstiden med 4 ungdommer i huset og 'gør lang' sommerferie, var en prøvelse, på godt og vond ! Men, det gikk bra :

Lykken er når barna har vokst opp, og du innser at de har blitt virkelig flotte mennesker 💜
De fleste, som vokser opp blir 'det folk av', og de fleste ungdommer er gode, snille,  hjelpsomme og faktisk noen arbeidsjern også, hvis de får lov å prøve og feile uten 'puter under armene'. 

La kidsa, få bli med og bestemme 'What's for dinner' ett par dager i uken.

Her er ukens middagstips !
Print Friendly and PDF