Posjert kveite med sandefjordsmør



Kveite er dronningen av festfisker !
Kveite er en rovfisk som lever av å spise annen fisk og annet liv som lever på og langs havbunnen.
Den kan bli mer enn tre meter lang og vekten kan overstige 300 kg, men bare hunnkveitene blir normalt tyngre enn 50 kg. Mindre kveiter, opp til cirka 40 kg regnes som god matfisk.

Den er lekkert hvit, fast i fisken og smaker himmelsk.
Posjere vil si å koke uten å koke, bare syde rett under kokepunktet.

Jeg posjerte 2,2 kg til 5 personer -og etter måltidet det ble kun 200 gram med 'rester' 😋
Får du igjen rester kan du lage en god pastarett, som du finner 👉 her.

Nydelig middag med fantastiske norske råvarer 

Posjert kveite med baconsurret asparges, mandelpoteter, gulrøtter og sandefjordsmør 🍋

Langtidsstekt ribbe - 8 timer - 90ºC ༺♥


(Melodi - Nordnorsk Julesalme)
Velsigna du sprøstekte svoren.
Velsigna du grisen på fat.
Velsigna de svina på båsen.
Om nøff og eit lite grynt.
Verg dette lille du gav oss
Den dagen vi sett oss til bords.
Så vi kjenne du aldri vil la oss forkomme
uten den siste ribbebit
 
🐷

Perfekt ribbe skal være mør og saftig, og svoren skal være knasende sprø 

Legg ribben i saltlake i to døgn før steking !
Salt bidrar til å bryte ned bindevevet i svoren slik at den blir sprø under steking, og saltlake gjør denne jobben bedre enn om du bare gnir inn overflaten med salt. Med litt natron i saltlaken brytes bindevevet ned enda bedre.

Stek ribben på 90ºC i 8 timer !
Når du steker kjøttet ved lav temperatur vil proteinene koagulere veldig sakte og dermed holder kjøttet lenger på kjøttsaften. Kjøttet forblir saftig og smaksrikt siden også fettet smelter saktere enn ved høy temperatur. Etter 8 timer i ovnen er fettet 'borte', det meste av fettet er smeltet inn i kjøttet og resten ligger i bunnen av langpannen, som gir god kraft til sausen.

PINNEKJØTT !


Her kommer mine beste oppskrifter på pinnekjøtt !
  • Velg mellom damping i kjele, slowcooker eller trykkoker.
  • Dampe på poteter eller pinner, med vann eller øl.
  • Hva med restene ?
  • Det får du svaret på her 👇
I år serverer jeg pinnekjøtt av høgfjellslam, produsert av  Annis Pølsemakeri

Årets pinnekjøtt er ferdig speket og klart til jul! 
I år som før får vi alle våre lam fra den flinke gården Rønn, som ligger i nabokommunen vår ved foten av Gålåfjellet. 
Lammene går på fjellet hele sommeren og koser seg med det de finner av Lyng, gress og urter. 
Vi kjøper hele lam, og bruker hele dyret fra de flotte lammene fra Rønn. 
Vi har saltet og hengt opp pinnekjøttet til speking på gammelt vis. 
Slik blir det tørket ordentlig, og får en ekstra god smak!

Hjemmelaget smør !


Hjemmelaget smør smaker utrolig godt og er veldig dekorativt - et kunstverk !

Festsmør til buffetbordet eller julefrokosten 💝
Men, lønnsomt er det ikke - hvis du ikke har en egen ku 🐄

Jeg har en flott smørform fra 1854, som jeg bokstavelig talt har tørket støv av i dag.

Langos av halloumi med crème fraîche & lodderogn !


Langos er opprinnelig små frityrstekte brød, som kommer fra Ungarn.
Her har jeg laget langos av osten Halloumi -og de ble skikkelig gode !

Halloumi er en ost som tradisjonelt tilregnes Kypros. Den ble tradisjonelt produsert av fåremelk. 
I dag lages den også av geite- eller kumelk. Den spesielle, litt gummiaktige karakteren får den ved at den etter første runde av ostmasseproduksjonen så blir oppvarmet i myse, med det resultat at protein utskilles. Osten saltes og spises fersk, eller konserveres med saltet myse eller saltlake.

I glasset 🍸
Schloss Bockfliess Kies Riesling 2019 🍇
Druene kommer fra området Niederösterreich, som ligger på begge sider av Donau, i den nordøstlige delen av Østerrike. Vinmarken har kontinentalt klima med kalde netter og varme dager

Herlig smaksrik forrett, lunch eller kvelds 🌿

STRULL


Strull er lillesøsteren til krumkaka 💝
Krumkaker er kraftigere og mer robuste i forhold til den tynne og skjøre strullen med blondekanter 💃

Krumkaker, som du finner oppskrift på 👉 her, er laget med blant annet smør og egg.

I stull er det kun fløte eller seterrømme, samt hvetemel, sukker og litt vann.
Jeg bruker fløte i min oppskrift, men mange bruker seterrømme, da blir kakene mer syrlige.

Strull blir stekt i krumkakejern -og må rulles sammen med en gang de er ferdig stekt.
Man blir veldig varm på fingertuppene, så trikset er å bruke engangshansker av vinyl 👍

Strull skal være supertynn og sprø 💝
Jeg har lest noen oppskrifter og i de fleste står det at røren skal være tynn, men den er ikke det altså. Du får ikke tynn røre når du pisker krem og etterpå tilsetter mel og en liten skvett vann. Kakene skal være tynne - ikke røren.

Vepsebol !


Vepsebol er en kake av sprø marengs, fylt med mandler og sjokolade 💝
Navnet har kakene etter utseende, som ser ut som små vepsebol.

De små sprø kakene er en veldig populær julekake, men kan fint spises hele året.
De inneholder ikke mel -og kan derfor også serveres til dem, som ikke tåler gluten.

Jeg får god hjelp av barnebarnet Isabell, som nå har blitt 7 år til årets julebakst 💖

JORDSKOKKCHIPS i AirFryer !


Utrolig hva man kan få i bursdagsgave !

Jeg fikk jordskokk, av min eldste bror og svigerinne, som de har dyrket selv på sommerstedet i Finland.

Spiselige gaver er bra - når man har blitt såpass opp i åra så man har det meste man trenger av jordisk gull, som det så fint heter.

Fikk også en pose med selvdyrket og hjemmelaget salte, ristede solsikkekjerner 😋

Jordskokk - Fattigmanns trøffel !

Det er ikke bare utseende til jordskokken som minner om trøffelen – en av klodens mest ettertraktede råvarer. Også de sopp- og nøtteaktige aromaene og den krydrede, milde anissmaken kan gi assosiasjoner til trøfler.

Den stammer egentlig fra det østlige USA hvor den ble dyrket av urbefolkningen.
Til Europa kom den i returbagasjen til den oppdagelsesreisende franskmannen Samuel de Champlain i 1605 -og til Norge allerede i 1639.

Karbohydrater
Hvis du leser informasjonen fra Bama, står det at jordskokk inneholder 7 g karbo per 100 g.
Men, mesteparten av karbohydratene i jordskokk er inulin. Inulin er ett karbohydrat. som mange planter benytter for å lagre energi i stedet for stivelse. Det blir regnet som et kostfiber siden menneskekroppen ikke evner å ta opp næring fra inulin. 
Det er altså karbohydrater du ikke trenger å ta med i beregningen. 
Hvor mye karbohydrater som finnes i jordskokk varierer av lagringstiden. Innhøstet, rå jordskokk inneholder ca. 3 gram 'ekte' karbohydrater per 100 gram. 

Herlig sprø og gode chips av jordskokk

Kalkunfilet med rosenkål & bacon !


I denne retten har jeg brukt ferdig krydret kalkunfilet i stekepose.
Enkelt og veldig lettvint. 
Smaker faktisk veldig godt -og den er skikkelig saftig 💚
Det jeg savner er den gode kraften man får når man steker en hel kalkun, men men.... 

Rosenkål synes jeg er litt besk på smak. 
Det gjør seg med litt salt bacon til, det hjelper i hvert fall litt.
Har fått ett tips av en leser om å koke rosenkålen med sukker i vannet, da blir den visstnok ikke så besk i smaken. Prøve det neste gang -og steke den litt etterpå.
Mannen min er veldig glad i rosenkål, så han var fornøyd med dagens middag 💚

Server retten med hva du måtte ønske av poteter, ris eller pasta -på høy eller lavkarbo !

Lavkarbo/Sukkerfrie karamelliserte valnøtter !



Herlig sprøtt lavkarbo julegodteri !
Valnøttene blir ekstra sprø når du steker dem litt i stekeovn før du karamelliserer dem 

De ble farlige gode !
Kan gjerne bake dobbelt porsjon, den eneste ulempen at du spiser altfor mange 😅

Tagatesse bakesukker er et søtningsmiddel, som er laget av tagatose.
Tagatose er helt naturlig og finnes i blant annet epler, appelsiner og ananas 🍎🍍
Tagatesse har ikke kjølende/metallisk bismak, som man ofte opplever med andre sukkererstatninger.
Den karamelliseres lett og egner seg derfor godt til denne oppskriften.

Nå er det dessverre for tiden ikke mulig å få kjøpt tagatesse, da produsenten mangler noen av ingrediensene de bruker i produksjonen. Det er visstnok Covid 19, som har skylden i det også.

Det har kommet ett nytt bakesukker, Finesse bakesukker.
Finesse bakesukker skal ha de samme egenskapene, som tagatesse, men da jeg ikke har prøvd produktet selv kan jeg ikke uttale meg om at produktet er like bra.

Ferrari Parmesanvaffel med rekesalat !


I Norge har vi laget vafler siden 1700-tallet, og de hjerteformede vaffelplatene spises til både hverdag og fest.
De vanligste ingrediensene er hvetemel, melk, egg og sukker og ofte litt smør
🌿
  • I denne oppskriften har jeg byttet ut halvparten av melken med vann.
  • Hvis du vil være litt råflott kan du erstatte vannet med musserende.
  • Sukker er byttet ut med parmesan.
  • Toppingen er hjemmelaget rekesalat med rødløk, chili, dill og sitronsaft, samt litt lodderogn og ett dryss dill på toppen.
Knallgode vafler med hjemmelaget rekesalat 🌿.
Serveres, som forrett, på tapasbordet eller når du har lyst på noe ekstra godt.

Sjokolade & Rødvin !!!


Når vintermørker og kulde nå tar sitt grep om oss trenger vi litt ekstra kos og hygge.  At sjokolade er bra for humøret kjenner vi til.
Sjokoladen frigjør endorfiner og serotonin i hjernen som kan gjøre deg lykkeligere og piggere 😋💕
 
Vel... i hvert fall en liten stund... 

Jeg stekte en enkel, men utrolig god sjokoladekake.
Brownies er en Amerikansk sjokoladekake, som så dagens lys allerede på 1800' tallet.
Kaken skal være seig inni og litt sprø utenpå. Den deles opp i biter før servering.

Pepperkaker med blåmuggost & Gløgg !



Mørketidens gleder 
Pepperkaker & Gløgg !

Hellstrøm Gløgg 
Søt og god, høykarbo aromatisert vin, 140 g sukker per liter. 
Den har en alkoholprosent på 15%, så vær litt forsiktig med inntaket.
Gløggen kan varmes opp til 62 grader og tilsettes rosiner og nøtter -eller serveres kald.
Smaker herlig av varme krydder og sitrus.

Kombinasjonen med pepperkaker, blåskimmelost, valnøtt og honning er helt nydelig - og passer perfekt til ett glass gløgg !

Gode ferdig kjøpte pepperkaker kan selvfølgelig brukes hvis du ikke har tid og lyst til å bake selv.
Nydelig, godt og enkelt
Spis & Nyt !
Print Friendly and PDF