Pepperkaker med blåmuggost & Gløgg !



Mørketidens gleder 
Pepperkaker & Gløgg !

Hellstrøm Gløgg 
Søt og god, høykarbo aromatisert vin, 140 g sukker per liter. 
Den har en alkoholprosent på 15%, så vær litt forsiktig med inntaket.
Gløggen kan varmes opp til 62 grader og tilsettes rosiner og nøtter -eller serveres kald.
Smaker herlig av varme krydder og sitrus.

Kombinasjonen med pepperkaker, blåskimmelost, valnøtt og honning er helt nydelig - og passer perfekt til ett glass gløgg !

Gode ferdig kjøpte pepperkaker kan selvfølgelig brukes hvis du ikke har tid og lyst til å bake selv.
Nydelig, godt og enkelt
Spis & Nyt !


Pepperkaker 
  • 300 g smør
  • 2 dl sirup
  • 4 dl sukker
  • 2 dl kremfløte
  • 1 ts nellik
  • 1 ts ingefær
  • 1 ts pepper
  • 4 ts kanel
  • 2 ts bakepulver
  • ca. 900 g hvetemel
Sånn gjør du:
  1. Bland smør, sirup, sukker i en kjele, la det smelte på middels varme.
  2. Avkjøles litt før du tilsetter fløten, som røres godt inn.
  3. Ved hjelp av en sikt, tilsetter du krydder, bakepulver og det meste av melet.
  4. Bland alt godt sammen.
  5. Tilsett mel, litt og litt, til du får en smidig og fin deig.
  6. Pakk deigen inn i plast og la den ligge i kjøleskapet til neste dag.
  7. Kjevl litt og litt av deigen ut på ett bakebord, dekket med litt hvetemel til den er ca. 3 cm tykk.
  8. Stikk ut figurer med peppekakeformer.
  9. Legges på en stekeplate med bakepapir.
  10. Hvis du skal henge noen opp, så husk og lage ett hull i kaken før den stekes.
  11. Stekes ved 175 grader i 8-10 minutter, men følg med, de kan fort bli brent.
- og hvis du lurer på hva, som står i ovnen - Brownies - oppskrift ⇾ her !

Hellstrøm Gløgg

Opprinnelse

Hellstrøm ønsket å lage en gløgg av topp kvalitet med røtter i nordiske tradisjoner, og dette produktet er derfor laget i samarbeid med den den lille gårdsvirksomheten og herregården Snälleröds, som ble etablert i Ljungbyhed i Skåne i 1792. Alle Snälleröds' produkter er økologiske og laget fra bunnen av på tradisjonelt svensk vis - så også denne gløggen. Oppskriften har Hellstrøm utviklet i samarbeid med Eric Berntson, som i 1991 overtok over driften av Snälleröds.

Den stilige sorte flasken hentet i 2015 hjem et diplom fra designkonkurransen Visuelt, samt en nominasjon til German Design Awards - og det er ikke vanskelig å forstå hvorfor. I stedet for å kle opp gløggen i en glorete julehabitt har Henrik Olssøn og Erika Barbieri i designbyrået Olssøn Barbieri heller dekorert flasken med gullsymboler som representerer planteversjoner av de ulike krydderne, slik man kan se for seg at de flyter rundt i den mørke væsken.

Vinifikasjon

Hellstrøm har satt sitt eget preg på gløggen ved å tilsette appelsin og ingefær i krydderblandingen, og det gjør den friskere med bedre balanse og litt mer sitruspreg enn andre gløgger.

Vinbasen består av sangiovese-druer av høy kvalitet dyrket i Ascoli Piceno i Marche, og det gir gløggen en flott fruktkarakter. Den er videre tilsatt prisvinnende hetvin fra Montilla (100 % pedro ximénez), tysk hvetebrennevin og brasiliansk sukker, og krydret med kryddernellik fra Madagaskar, ingefær og kardemomme fra Sri Lanka, appelsin fra Ghana, akasiehonning fra Ungarn og rosiner fra Tyrkia - alt fremstilt på økologisk vis. Gløggen er også Debio-sertifisert.

Når man lager gløgg er det i dag vanlig å kjøpe ferdigproduserte aromaer, men Snälleröds maler alle sine krydder selv hver for seg i små mengder, slik at de dufter og smaker akkurat som de ønsker. Det gir i tillegg en langt mer harmonisk gløgg, ettersom aromaene integreres bedre når krydderne er laget fra bunnen av.

Smaksbeskrivelser

Hellstrøms Gløgg har en klar dyp blårød farge og en forførende, kompleks og julekrydret duft av kardemomme, nellik, søte solbær, mørke kirsebær, rosiner, honning, ingefær og frisk appelsinzest. Gløggen har videre en rik, myk og fyldig munnfølelse med balansert sødme, flott friskhet og en rund, delikat og saftig smak av modne mørke og røde bær, kardemomme, kanel og sitrus som munner ut i en lang og krydret avslutning.

Bruksområde

Gløggen er selvsagt herlig på egenhånd, enten som velkomstdrink til julefesten eller i sofaen etter en lang dag med juleshopping, men den er også nydelig følge til juletapas med baconsvisker, rugbrød med sild og pepperkaker med Stilton, samt til småkaker og juledesserter. Prøv den også til sjokoladefondant, en saftig krydderkake eller snacks som nøtter og saltstenger.

Annet

Du kan servere gløggen både avkjølt og varm, men om du går for sistnevnte alternativ er det viktig å vite at den bare skal trekke under oppvarmingen. Temperaturen må altså ikke overstige 62 grader - ellers forsvinner en del av gløggens aromaer og karakter. Med andre ord - sett kokeplaten på lav varme og ta deg god tid. Tilsett gjerne litt rosiner og hakkede skoldede mandler om du har lyst.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Print Friendly and PDF