Langtidsstekt ribbe - 8 timer - 90ºC ༺♥


(Melodi - Nordnorsk Julesalme)
Velsigna du sprøstekte svoren.
Velsigna du grisen på fat.
Velsigna de svina på båsen.
Om nøff og eit lite grynt.
Verg dette lille du gav oss
Den dagen vi sett oss til bords.
Så vi kjenne du aldri vil la oss forkomme
uten den siste ribbebit
 
🐷

Perfekt ribbe skal være mør og saftig, og svoren skal være knasende sprø 

Legg ribben i saltlake i to døgn før steking !
Salt bidrar til å bryte ned bindevevet i svoren slik at den blir sprø under steking, og saltlake gjør denne jobben bedre enn om du bare gnir inn overflaten med salt. Med litt natron i saltlaken brytes bindevevet ned enda bedre.

Stek ribben på 90ºC i 8 timer !
Når du steker kjøttet ved lav temperatur vil proteinene koagulere veldig sakte og dermed holder kjøttet lenger på kjøttsaften. Kjøttet forblir saftig og smaksrikt siden også fettet smelter saktere enn ved høy temperatur. Etter 8 timer i ovnen er fettet 'borte', det meste av fettet er smeltet inn i kjøttet og resten ligger i bunnen av langpannen, som gir god kraft til sausen.

Du kan gjerne steke ribbe dagen før servering
Du slipper og starte dagen så altfor tidlig på selveste dagen -og slipper stresset med å få den godt nok stekt før gjestene kommer. Da er det viktig at svoren er skikkelig sprø og du må ikke dekke til svoren før hele ribben er kald. 


Saltlake blandingsforhold
  • 1 liter vann
  • 20 gram salt
  • 5 g natron
Sånn gjør du:
  1. Rut svoren på ribba med en skarp kniv. 
  2. Bland sammen vann, salt og natron. Rør godt til alt saltet er oppløst.
  3. Legg ribba med svoren opp i en passende form og hell over saltlake. Hele ribba skal dekkes av saltlaken. Dekk den til med folie og sett den i kjøleskapet i 2 døgn. 
Hvis ikke svineribben har ligget i saltlake, men kun krydret med salt og pepper bør den dampes før steking så du er sikker på sprø svor. Det kan du selvfølgelig også gjøre selv om den har ligget i saltlake, da er du garantert sprø svor !

Damping 
  1. Hell på 5-8 dl vann og dekk formen med aluminiumsfolie. Pensle folien med litt olje på den siden som ligger mot kjøttet, så fester den seg ikke til svoren. 
  2. Stekes/dampes på 230ºC i 45 minutter. 
  3. Ta den ut av stekeovn og fjern stekefolien. 
  4. Senk varmen på stekeovn til 90ºC. 
  5. Fortsett, som beskrevet under fra punkt 3, men tilpass vannmengden. Sett ribben tilbake i stekeovn når ovner er på 90ºC. 
Steking
  1. Sett ovnen på 90ºC
  2. Ta ribba ut av saltlaken og tørk godt av den med tørkepapir.
  3. Legg ribba med svoren opp i en ovnspanne, pass på at beina er skåret over og at svoren er godt rutet opp. Bygg opp ribba med aluminiumsfolie på midten, så alt fettet renner ned.
  4. Krydre godt med salt og pepper.
  5. Del opp gulrøtter og løk. Legg grønnsakene i ovnspannen og hell på 8-10 dl vann.
  6. Stek ribba i 8 timer. 
  7. Ta ut ribba og sett ovnen på 230ºC varmluft.  
  8. Stek videre i 15-30 minutter, til svoren er sprø. Sitt 'ribbevakt' og sett grillelementet litt på og av. Dekk eventuelt delen av ribben, som har fått sprø svor med aluminumsfolie under stekingen.
  9. La til slutt ribba hvile i 20 minutter før servering, ikke dekk den til, da blir svoren myk !!
Steking av ribbe dagen før servering
For å få sprø svor dagen etter er det er viktig at svoren er sprø etter du har stekt ribba.
  1. Ikke pakk den inn i plast eller aluminiumsfolie før den er blitt helt kald, da blir svoren myk. Du kan pakke inn bunnen og sidene på ribba, men ikke dekk til svoren.
  2. Sett kjøttet i kjøleskapet natten over. 
  3. Del den i serveringsstykker og legg ribbestykkene, med svoren opp i langpanne sammen med medisterkaker og julepølser. 
  4. Stekes ved 180°C varmluft (ikke kombidamp*) i ca. 30 minutter.
* Kombidamp er en funksjon på stekeovnen min, 25% damp og 75% varmluft.
Hvis man bruker kombidamp når man varmer ribben opp igjen blir svoren myk !

Ribbesaus
Skrap bunnen på ovnspannen, ikke tøm ut kraften som er i pannen.
Tilsett mer vann, du skal ha totalt 10 dl til sausen, sett pannen i ovnen så kraften koker opp.
Sil skyen.

Du trenger:
  • 2 ss smør
  • 4 ss hvetemel
  • 10 dl stekesky
  • 1-2 ss soyasaus
  • Salt
  • Pepper
  • 1-2 ts soppsoya 
Sånn gjør du:
  1. Smelt smør, tilsett mel og la det surre til det blir brunt, men ikke brent.
  2. Spe med stekesky, litt og litt om gangen.
  3. Tilsett soyasaus og la sausen trekke i ca. 10 minutter.
  4. Smak til med salt og pepper.
  5. Juster fargen og smaken med litt soppsoya, hvis du ikke har soppsoya kan du smake til med litt mer soyasaus og eventuelt litt sukkerkulør hvis du vil ha den mørkere.
Surkål finner du oppskrift på ⇾ her.

Perfekt kokte mandelpoteter med skall ⇾ her.

Rut svoren og bland sammen saltlake

Dekk hele ribben med saltlake

Klar til steking 

Etter 8 timer på 90ºC

Spis & Nyt !!

2 kommentarer:

  1. Hva betyr kombidamp??

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er en funksjon jeg har på stekeovnen min. En kombinasjon av varmluft og damp, den bruker 25% damp og 75% varmluft

      Slett

Print Friendly and PDF