Utrolig hva man kan få i bursdagsgave !
Jeg fikk jordskokk, av min eldste bror og svigerinne, som de har dyrket selv på sommerstedet i Finland.
Spiselige gaver er bra - når man har blitt såpass opp i åra så man har det meste man trenger av jordisk gull, som det så fint heter.
Fikk også en pose med selvdyrket og hjemmelaget salte, ristede solsikkekjerner 😋
Jordskokk - Fattigmanns trøffel !
Det er ikke bare utseende til jordskokken som minner om trøffelen – en av klodens mest ettertraktede råvarer. Også de sopp- og nøtteaktige aromaene og den krydrede, milde anissmaken kan gi assosiasjoner til trøfler.Den stammer egentlig fra det østlige USA hvor den ble dyrket av urbefolkningen.
Til Europa kom den i returbagasjen til den oppdagelsesreisende franskmannen Samuel de Champlain i 1605 -og til Norge allerede i 1639.
Karbohydrater
Hvis du leser informasjonen fra Bama, står det at jordskokk inneholder 7 g karbo per 100 g.
Men, mesteparten av karbohydratene i jordskokk er inulin. Inulin er ett karbohydrat. som mange planter benytter for å lagre energi i stedet for stivelse. Det blir regnet som et kostfiber siden menneskekroppen ikke evner å ta opp næring fra inulin.
Det er altså karbohydrater du ikke trenger å ta med i beregningen.
Hvor mye karbohydrater som finnes i jordskokk varierer av lagringstiden. Innhøstet, rå jordskokk inneholder ca. 3 gram 'ekte' karbohydrater per 100 gram.
Herlig sprø og gode chips av jordskokk ♫♥♫
Det tar bare 1,5 time før du får fylt opp en liten glassbolle med snacks 😅Jeg fant ut at de ble best stekt når jeg bare friterte 100 gram om gangen.
Det tar litt tid da men... Mulig det går raskere med en bedre AirFryer, enn den jeg har.
Det tar litt tid da men... Mulig det går raskere med en bedre AirFryer, enn den jeg har.
Fritering i olje
Du kan selvfølgelig fritere dem med olje i en vanlig tykkbunnet kjele, hvis du ønsker det.
Da må du passe på å tørke dem ekstra godt før du friterer dem, hvis ikke vil det sprute varm olje.
Friter litt og litt om gangen. Ta dem opp med en hullsleiv og la de renne av på kjøkkenpapir.
Dryss over salt med en gang du tar dem ut av kjelen.
En raskere løsning, men de inneholder naturligvis mye mer fett enn de, som friteres i AirFryer.
Du trenger:
- Jordskokk
- Rapsolje
- Salt
- Vask jordskokken, de kan skrelles hvis du vil det. Jeg brukte dem med skallet på, de er jo så krokete... 😃
- Del jordskokkene i tynne skiver. Dette er veldig enkelt med en mandolin, men du kan også bruke en ostehøvel eller en kniv.
- Tørk godt av dem på ett rent kjøkkenhåndkle.
- Still maskinen inn på 200°C.
- Legg i 100 gram jordskokk, drypp over 1 ts olje og krydre godt med salt.
- Friter dem i 10 minutter, rist på dem etter 5 minutter. Ta ut chipsene, som er stekt og gi de resterende noen minutter til hvis ikke alle er sprø.
- Gjenta
- Gjenta
- Gjenta
- Gjenta 😅
- Salt litt ekstra hvis nødvendig.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar