UKEMENY HØSTFERIE / POTETFERIE !


Høstferien er en skoleferie i september eller oktober, avhengig av hvor du bor. 
I noen fylker har de fri bare to-tre dager.

POTETFERIE - het høstferien når jeg var ung og den var i september.
De fleste ungdommene var med på å høste poteter i høstferien.

Høstferien ble innført som et tiltak for at skolebarn og -ungdom skulle hjelpe til med innhøstingen av poteter. I 1940 var det matmangel og poteten ble redningen mot hungersnøden for mange.

Rundt '80-tallet hadde de fleste 'potetbønder' investert i potetopptaker -og potetferien ble til høstferie. Høstferien ble også flyttet litt frem, så den ikke kom rett etter sommerferien.

Kalde fingre og traktoren, som kjørte fortere og fortere er det jeg husker best. 
Lønningen ble brukt på → 'Hamar Mart'n'   helgen etterpå !

ELGSKAV


Elg er et stor hjortedyr, som lever ute i barskogen.
All jakt på hjortevilt er strengt regulert av offentlige myndigheter. 
For elg varer jakttiden i utgangspunktet fra slutten av september til 23.desember.  Men, myndighetene 
legger rammene for hvor man kan jakte, hvor mange og hvilke dyr som kan felles, og hvordan jakta utøves.

Reinskav eller finnbiff har vi spist i årtider, men elgskav er av litt nyere dato.

Skav er strimlet kjøtt, som er en urgammel måte og tilberede kjøtt på.
Det gjør det enklere å mørne, tørke, salte og eventuelt fryse kjøttet. Metodene er mest brukt av samefolket -og det var i hovedsak reinkjøtt, som ble behandlet på denne måten, men nå lages det også skav av elgkjøtt. 

NASJONALSKATTEN - FÅRIKÅL !


Det var på begynnelsen av 1970-tallet at fårikål først ble kåret til Norges nasjonalrett.
I 1998 fikk nasjonalretten sin egen festdag.

Fårikålens dag feires den siste torsdagen i september hvert år.
🐑 Jeg har ofte besøk av årets fårikål på hytta i Gudbrandsdalen 🍂
Ikke rart kjøttet blir godt når de vokser seg store og vandrer lykkelig rundt her opp i fjellheimen.

'Man kødder ikke med selve nasjonalskatten' fårikålen.
Nei, jeg gjør ikke det, men jeg har noen forskjellige varianter, med litt smakstilsetning. 

Kjøtt fra bog, nakke, bryst og slagside er som regel kjøttet som blir brukt til fårikålkjøtt. Dette kjøttet inneholder ben og en god del fett, noe som gjør kjøttet saftig og smakfullt og du får den typiske fårikålsmaken.

Hvis du tilsetter 2/3 av kjøttet fra lammelår får du masse kjøtt uten slintrer, men du må bruke minst 1/3 med 'vanlig' fårikålkøtt får å få den riktige smaken !

Jeg har også laget fårikål av salt lammekjøtt med friske einebær 🍂

GRIS-i-KÅL / Svin i kål med eple & løk


Østlandsvariant av den kjente og kjære fårikålen 🍂

Å koke kjøtt sammen med grønnsaker går langt tilbake i norsk mathistorie, så det er ikke rart at fårikålen flere ganger har blitt kåret til Norges nasjonalrett. 

Kokeboken 'Fuldstændig Norsk Kogebog' av Karen Dorothea Bang fra 1835 inneholder det som trolig er av de eldste oppskriftene, som ligner på fårikål," Nedlagt Gaas i Hvidkaal ".
I oppskriften blir det foreslått å bruke kjøtt av sau/får i stedet for gås. Tilgangen på sauekjøtt har vært bedre enn på gås, og trolig er dette årsaken til at fårikål har blitt en folkefavoritt. 

På Østlandet har det tradisjonelt vært bedre tilgang på svinekjøtt, og denne oppskriften kan derfor anses som en Østlandsversjon av fårikålen.
( Ref. Norsk Tradisjonsmat )

Opprinnelig blir Gris-i-kål laget med svinekjøtt, kål, vann, salt og hel pepper.
Jeg smaksetter den litt ekstra. 
Bruker kjøttbuljong, løk, laurbærblad og eple for ekstra syrlighet. 

Jeg bruker nakkekoteletter i denne oppskriften.
Men, man kan gjerne bruke svinekjøtt i litt tykkere biter, som ikke koker så fort i stykker.
Jeg lager alltid store porsjoner, så jeg kan fryse ned rester og ha rask middag på travle dager.

Retten kan kokes i vanlig kjele, i Crock-Pot på Sloowcook eller med funksjonen trykkoker i Crock-Pot Express 🍂

Hverdagswok med scampi, grønnsaker & knallgode smaker !


Hverdagswok med en billig utgave av ferdige wokgrønnsaker.
Det, som tar tid når man skal lage en rett med masse grønnsaker er nettopp å dele opp alle grønnsakene -og tid er ofte en mangelvare på travle hverdager. 

Selvfølgelig er det best med ferske grønnsaker men, det er ikke dermed sagt at ferske er de sunneste, i hvert fall ikke i vinterhalvåret.
Frosne grønnsaker høstes når de er i sesong, og fryses ned raskt.

Når vi fryser ned grønnsakene er det som å sette på naturens egen pauseknapp. Da fryses også den enzymatiske og bakterielle aktiviteten, som ved romtemperatur vil begynne å bryte ned maten noen timer etter høsting. Frosne grønnsaker krever derfor heller ikke kunstige tilsetningsstoffer eller konserveringsmidler av noe slag. Det er nettopp disse egenskapene som gjør dypfrysing til en av de beste bevaringsteknikkene, både fra hygienisk og ernæringsmessig ståsted. (Ref. Findus)

Denne hverdagswoken lages med scampi, grønnsaker og masse god smak fra 'små flasker' 🌿 
'Flaskene' holder seg i evigheter i kjøleskapet, selv etter at de er åpnet.

Zucchini Pizza / Squash Pizza


Squash er en grønnsak med mange forskjellige navn. I flere land kalles denne zucchini som er italiensk og betyr lite gresskar. Squash tilhører nemlig gresskarfamilien, men i motsetning til gresskar høstes denne i umoden tilstand mens skall og fruktkjøtt fortsatt er mykt.

Den har en mild smak, men den trekker til seg smak som en svamp. 
Fargen på skallet er mørkegrønn, grønnstripet eller gul.

🍕 Her får du oppskriften på ovnsbakt squash med pizzasmak !
Serves til lunch eller kveld, kanskje en liten forrett, passer perfekt på tapasbordet 
-eller når du har lyst på noe digg !

Sesampanert laks med ris og grønnsaker i en herlig smakskombo !


Det er ikke så mye, som skal til for å gjøre en lakse-middag litt mer spennende🌾

Sesamfrø kommer fra sesamplanter dyrket i Kina, India, Sentral- og Sør-Amerika.
De er rike på mineraler, E-vitamin, flerumettet fett og protein.

Mirin er en type risvin, men uten alkohol og mer sukker -og den skal ikke drikkes.
Mirin blir ofte brukt sammen med soyasaus, sukker og eddik eller annen syre. Den gir sauser og kraft en god, fyldig smak. Mirin holder seg i evigheter, selv etter at flasken er åpnet.

I denne retten finner du bønnespirer. Jeg brukte det mye før. På 90'tallet var hermetiske bønnespirer populært i salater. Bønnespirer blir laget av muggbønner eller soyabønner. De blir ofte brukt i asiatiske retter, i wok, våruller og supper. Konsistensen er sprø hvis de serveres rå og smaken kan minne litt om sukkererter. 

KNALLGODT !

Rask, ikke så verst billig, sunn og god middag på 30 minutter !

Jegerkål / Får-i-kål med salt lammekjøtt og frisk einebær

Fårikål er Norges nasjonalrett 🐑
Kjøtt fra bog, nakke, bryst og slagside er som regel kjøttet, som blir brukt til fårikålkjøtt.
Dette kjøttet inneholder ben og en god del fett, noe som gjør kjøttet saftig og smakfullt og du får den typiske fårikålsmaken 🍂

Salt kjøtt er tradisjonsrik husmannskost, som ofte serveres med rotgrønnsaker.
Jeg har tidligere laget 'Salt lammekjøtt med stappe', som, du finner oppskrift på ➡ her.
Jeg er veldig glad i salt mat, men dette var i overkant salt så du kan gjerne vanne ut kjøttet litt.

Kylling Piccata med spaghetti & brokkolini


Ordet piccata refererer til kjøtt vendt i mel, sautert og deretter tilberedt i en smakfull piccata-saus, laget av ferskpresset sitronsaft, kapers og smør 🌿

Kylling Piccata er en italiensk klassiker med herlig smak av syrlig sitron, god smørsmak og salte toner fra kapers 🍋

Retten serveres med kokt ris eller pasta.
Asparges, brokkolini, brokkoli, erter passer godt til retten, hvis du vil ha grønnsaker til.

Jeg serverte kyllingen med spaghetti & brokkolini 🌿
På hyttevis ble pasta og grønnsaker kokt i samme kjele !

HYTTE Pokè Bowl med nudler !

HYTTE Pokè Bowl med nudler 🍜

Pokè, Hawaiiansk gatemat 🍋🌿

Pokè er et verb på Hawaii, det betyr å kutte. Tradisjonelt lages pokè av gulfinnet tunfisk, men du kan også benytte annen sjømat som egner seg for å spise rått. Det var fiskere på Hawaii som først begynte å spise pokè. Etter at de hadde renset og filetert fangsten, spiste de avskjæret fra fisken som mellommåltid.

I fjellheimen ble det en enkel utgave uten altfor mange ingredienser.
Den litt lengre utgaven kan du lese om 👉 her !

Jeg brukte Kinesiske Gule Nudler 🍜
Høres fint ut, men det er helt vanlige, gode nudler av hvetemel tilsatt gurkemeie. 

Salt - Søtt - Syrlig - litt Spicy 🌿 med nudler - Slurp 😋
Det smaker godt med ett kaldt glass, tørr, billig, men god rosévin i hyttevennlig resirkulerbar klimasmart plastflaske til sashimi 🌿

Skomakarlåda / Biff med potetmos toppet med bacon & rødvinssky !

Skomakarlåda är en maträtt i traditionen svensk husmanskost.
En skomakarlåda är en skiva oxfilé, som serveras med potatismos och rödvinssås. Och tillbehör i form av tärnad bacon och persilja, som läggs på biffen.

Biffen skal visstnok ligne en sko og det sprøstekte baconet skal forestille lissene 🇸🇪 
Jeg steker baconet i stekeovnDet er veldig enkelt og baconet blir skikkelig sprøtt !

Italiensk gryte med kjøttdeig, pasta og knallgode smaker !


Med en Crock-Pot/slowcooker kan du lage smakfulle, varmende retter hele året
🍂
Imidlertid er det på høsten, ved overgangen til kjøligere vær og på vinteren jeg bruker den mest.
Smaksrike gryter, fårikål, pinnekjøtt og store kjøttstykker er det, som passer aller best i 'potten'.

Gryta kan selvsagt kokes i en vanlig kjele !
Jo lengre koketid, jo bedre blir den. Den bør koke i 30 minutter eller mer, gjerne ett par timer. 
Pass på at den ikke koker tørr og tilsett litt kjøttkraft eller vann hvis nødvendig. 
Tilsett pasta mot slutten av koketiden.

KAKTUSFIKEN / PRICKLY PEAR


Kaktusfiken, Kaktusfrukt, Prickly pear - er bær/frukt fra fikenkaktus 🌵

Kaktusfiken er en frukt som opprinnelig kommer fra Mexico. I dag dyrkes den i tropiske og subtropiske områder, samt ulike middelhavsområder. Den er oval i formen og kan i fasong ligne litt på en pære. 

Kaktusfiken finnes i flere farger og kan variere mellom gult, rødt, orange og grønt eller nyanser mellom disse fargene. Skallet er uspiselig og har mange små skarpe hår med usynlige mothaker. Vær derfor forsiktig når du tar i frukten. Fruktkjøttet er gulorange til rød i fargen og inneholder en mengde små spiselige kjerner. Konsistensen er litt grynete og kan minne om en blanding av vannmelon og sorbet. Smaken er forfriskende og mild, men litt syrlig.

Pepperbiff av ytrefilet fra 'Brovold' med saltbakte poteter, aspargesbønner & sjysaus !


Jeg var på Stange i går og tok turen innom ⇾ Trygve Brovold AS

Trygve Brovold AS har holdt på siden 1936. 
Vi er en lokal pølsemaker som brenner for kvalitet & service i alle ledd. Vi har tatt vare på gamle tradisjoner og skal utvikle og utfordre oss selv med å skape nye i takt med tiden.
Står det på hjemmesiden, som du finner her ⇾  Trygve Brovold AS
Det har selvsagt skjedd noe fra 1936, men ikke så mye. 

Det har, helt klart i over 85 år vært gode produkter.

Ukemeny - Smaksrik ' September uke ' !


Høsten er her, men september kan ofte by på mange fine dager.
Det kan i hvert fall ikke bli noe særlig bløtere, her nede på Innlandet 😅

Nyt dagene - de kommer ikke i reprise 🎶
Det enkle liv: 
' Savner du noen … ring dem. Ønsker du å treffe noen … inviter dem. Vil du bli forstått … forklar. Har du spørsmål … spør. Noe du ikke liker … fortell det på en fin måte. Liker du noe … si det. Ønsker du noe … spør om det. Føler du deg stresset … gi slipp. Elsker du noen … si det '

Her er tips til en god variert ukemeny
Denne uken er det mange av mine nyere oppskrifter med masse smak !
Håper du finner noe fristende. 

Mirin - og soyamarinert laks


Dette er en oppskrift fra 👉 Nigella Lawson og hennes kokebok Nigella Express. 

Oppskriften på laks er Nigella sin.
Dette må være den raskeste måten å skape en kulinarisk sensasjon på. 
Du gjør knapt noe – bare dupper noen biter med laks i en mørk tykk saus, som inneholder 5 ingredienser. Det du lager smaker, som om du hadde viet halve livet ditt til å oppnå den perfekte kombinasjonen av søtt, salt, mør og sprø.

Hun server retten med ris og vårløk 🌾
Det kan anbefales. Da får du en knallgod middag på 20 minutter !

Oppskrift på Mirin -og soyamarinert ørret med ris og agurksalat finner du 👉 her

Oppskriften på bakt potet og den knallgode dressingen er min egen.
Kok hvitløk før du lager dressing ! Det er hemmeligheten til god, søt hvitløk !

Herlig smaksrik rett med Norges mest populære fisk. 

Biff à la Lindström med løksaus & lingon !


BIFF LINDSTRØM er oppkalt etter Adolf Henrik Lindstrøm.
Adolf fra Hammerfest var kokk på polarekspedisjoner med Amundsen og Nansen.

Lindstrøm var god å ha når det røynet på som verst for Roald Amundsen og mannskapet om bord på Gjøa. Kokken og klovnen varmet gutta i isødet med gode kjøttkaker og vanvittige vitser.

Adolf Henrik Lindstrøm var humørsprederen og klovnen blant mannskapet under polarferdene. Han var rett og slett spinnvill og løste opp i mang en konflikt med sine opptrinn.

Derfor var den barske finnmarkingen et av Roald Amundsens mest selvfølgelige førstevalg, når han plukket ut mannskapene til de livsfarlige ekspedisjonene.
Print Friendly and PDF