BIFF LINDSTRØM er oppkalt etter Adolf Henrik Lindstrøm.
Adolf fra Hammerfest var kokk på polarekspedisjoner med Amundsen og Nansen.
Lindstrøm var god å ha når det røynet på som verst for Roald Amundsen og mannskapet om bord på Gjøa. Kokken og klovnen varmet gutta i isødet med gode kjøttkaker og vanvittige vitser.
Derfor var den barske finnmarkingen et av Roald Amundsens mest selvfølgelige førstevalg, når han plukket ut mannskapene til de livsfarlige ekspedisjonene.
Denne retten passer perfekt på høsten 🍂
Du finner, som regel ikke sylteagurk og syltet rødbeter i kjøleskapet mitt på sommeren.
På høsten når vi starter sesongen med fet, kraftig mat passer det bra med noe syrlig til.
Biff à la Lindström er den svenske utgaven med kjøttdeig.
- Etter sigende var den originale 'Biff Lindstrøm' laget med hele kjøttstykker.
Det finnes mange oppskrifter, men fellesnevneren er rødbeter, sylteagurk og kapers, som blandes inn i kjøttdeig. Gjerne en blanding av storfe og svinekjøtt.
Størrelsen på 'biffene' varierer, selv liker jeg store, saftige biffer !
Du trenger til 4 porsjoner:
- 600 g kjøttdeig, gjerne 50% storfe og 50% svinekjøtt
- 1,5 ts salt
- 1 ts pepper
- 1,5 dl vann
- 3 ss panko / brødsmuler
- 1 ss potetmel
- 1 stk egg
- 3 ss hakket gul løk eller sjalottløk
- 3 ss hakkede syltede rødbeter
- 3 ss hakket sylteagurk
- 1 ss hakket kapers 🌿
- Ovnsbakte poteter
- Løksaus
- Brokkolini
- Lingon / Tyttebær
- Hakk løk, rødbeter, sylteagurk og kapers.
- Legg kjøttdeigen i en bolle og bland godt inn slatet. Rør inn pepper, panko, potetmel og egg. Spe med vann til fast farse. Rør inn løk, kapers, sylteagurk og rødbeter.
- Form til karbonader, jeg lagde 6 stk av denne blandingen.
- Brun smør i en stekepanne og stek biffene på ganske sterk varme, 2-3 minutter på hver side. Etterstek i stekeovnen på 180°C varmluft i 10-15 minutter, avhengig av tykkelsen.
- Gode poteter, gjerne med skallet på
- Olje
- Maldonsalt
- Pepper
Sånn gjør du:
- Del potetene i båter og legg dem på ett stekebrett med bakepapir.
- Drypp over olje, krydre med salt og pepper.
- Bak i ovn på 200°C varmluft i 20 minutter. Sett ned varmen til 180°C og stek videre sammen med 'biffene' i 10-15 minutter.
Brokkolini
- Kokes i vann, tilsatt en god mengde salt i 4 minutter rett før servering.
Løksaus
Begynn med løksausen, da den tar lengst tid.
Den kan gjerne lages dagen i forveien og varmes opp igjen.
- 4 gule løk
- Smør
- Olje
- 1 ts sukker
- 5 ss vann
- 3 dl kjøttkraft
- 1 ts soppsoya eller smak til med 'vanlig' soyasaus
- Salt
- Pepper
Sånn gjør du:
- Skjær løk i ringer. Bruk en mandolin hvis du har.
- Ha den oppskårede løken i en stekepanne med en blanding av smør og olje.
- La den surre på middels varme til den blir gyllen.
- Dryss over litt sukker.
- Ha i 5 ss med vann og la løken surre videre i ca. 30 minutter. Rør litt i den underveis.
- Tilsett kjøttkraft*
- Sett opp varmen og la det surre til halvparten av væsken har fordampet, eller du synes den er passe tykk.
- Rør inn soppsoya og smak til med salt og pepper.
* Kjøttkraft kan erstattes med vann og en knust kjøttbuljongterning eller kjøttfond.
Løksaus med ferdig stekt løk fra fryseren:
- Jeg lager en stor porsjon løk i en slowcooker, som jeg fryser ned. Oppskrift 👉 her !
- Tin fryst løk og varm den opp i en kjele.
- Kok ut stekepannen, som du stekte 'biffene' i og hell sjyen over i løken.
Biff à la Lindström |
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar