Pepperbiff av ytrefilet fra 'Brovold' med saltbakte poteter, aspargesbønner & sjysaus !


Jeg var på Stange i går og tok turen innom 👉 Trygve Brovold AS

Trygve Brovold AS har holdt på siden 1936. 
Vi er en lokal pølsemaker som brenner for kvalitet & service i alle ledd. Vi har tatt vare på gamle tradisjoner og skal utvikle og utfordre oss selv med å skape nye i takt med tiden.
Står det på hjemmesiden, som du finner her 👉  Trygve Brovold AS
Det har selvsagt skjedd noe fra 1936, men ikke så mye. 

Det har, helt klart i over 85 år vært gode produkter.
I følge Atle, en lokal ungdom på 30+ ' har Brovold Innlandets bæste serverlat ' !

Knallgode pølser, kjøttfarse, koteletter, ribbe, sylte og kjøttpudding -og en og annen overkjørt elg, men noen delikatesse butikk kan man ikke si at det har vært. 

Husmannskost er godt det altså, men når man bruker Annis Pølsemakeri på Ringebu, som nærbutikk når jeg er på hytta blir man nok litt bortskjemt !

Signaturbedriften i Stangebyen
Gründerne bak den 85-årige kjøttforretningen i Stange sentrum, søsknene Jan og Jorunn Brovold, fikk i 2021 Stange kommune kulturpris. Den mottok de for innsatsen de har nedlagt for å fremme og holde tradisjonsmaten og matkultur-arven i hevd i både kommunen og regionen. Søskenparet kunne pensjonere seg i trygg forvisshet om at livsverket deres lever videre
💚


I dag ble jeg positiv overrasket !
Indrefilet, ytrefilet, mørbrad og nyretapp av storfe, samt noen godbiter, som langtidsmodnet tomahawk  og T-bone steak. Tomahawk er stort stykkke av entrecôte med et langt bein på og T-bone steak er skjært ut fra ryggvirvelen, tverrsnitt av ytrefilet og indrefilet, så du får begge filetene på ett biffstykke. 

Selvsagt har de i tillegg fremdeles alle de 'vanlige' varene, som hedmarkinger lyt ha. 

Ikke noe er så godt, som en mør medium stekt biff med det rette tilbehøret. 
Jeg bruner biffene raskt i stekepannen og ettersteker dem i ovn på 180°C

Enkel og god biffmiddag med herlige, rene smaker.
Pepperbiff av ytrefilet fra 'Brovold' med saltbakte poteter, sjalottløk, aspargesbønner & sjysaus🍂


Du trenger til 4 porsjoner:
  • 4 stk møre biffer à 200 g 
  • 2 ss pepper, grovknust
  • 8 sjalottløk
  • 500 g små poteter
  • 400 g grønne aspargesbønner
  • 4 fedd hvitløk
  • 3 dl vann
  • 1-2 ss soyasaus
  • Smør og olje til steking
  • Grovsalt
  • Salt
  • Pepper
Sånn gjør du :
  1. Ta kjøttet ut av kjøleskapet 30-60 minutter før tilberedning.
  2. Ta av løst skall på sjalottløkene og skjær av litt av roten. 
  3. Hell grovt salt i en ildfast form. Legg i poteter og 4 stk sjalottløk og dekk alt godt med salt.
  4. Sett formen i ovnen på 180°C i 50 minutter.
  5. Rens aspargesbønner og fjern tuppene i hver ende.
  6. Varm opp vann og forvell aspargesbønnene ett par minutter, avkjøl i kaldt vann. Sett dem til side.
  7. Knus pepper i en morter og vend biffene i knust pepper. 
  8. Varm opp en stekepanne med en blanding av olje og smør. Legg biffene i den varme pannen og tilsett 4 hele fedd hvitløk og 3 sjalottløk i grove biter. Krydre biffene med salt og stek dem raskt/1 minutt på hver side. Stek to og to biffer om gangen. 
  9. Ta biffene ut av pannen og legg dem i en ildfast form. Stek dem videre i stekeovn på 180°C sammen med potetene. Sett dem inn i ovnen når potetene har stekt i 25 minutter. Bruk termometer og stek dem til de er på 58°C , hvis du vil ha den medium stekt. Det tar ca. 10 minutter. La de hvile i minst i 10 minutter før servering.
  10. Tilsett 3 dl vann i stekepannen, sammen med hvitløken og sjalottløk og la det koke inn, skum av underveis. Sil sausen over i en kjele. Smak til sjysausen med soyasaus. Hold den varm frem til servering.
  11. Varm opp litt smør i en kjele. Tilsett en finhakket sjalottløk aspargesbønnene. Krydre med salt og pepper. La kjelen stå på svak varme.
  12. Ta ut formen med poteter og saltbakte sjalottløk. Press løken ut av skallet.
  13. Legg biff, poteter og aspargesbønner på tallerkener.
  14. Legg den bakte løken på toppen av biffen og avslutt med varm sjysaus.
🌿 Kjernetemperatur på biff 
Rå - 49-56°C 
Medium - 57-62°C 
Godt stekt - 70 °C 

🌿 Haricots verts (aspargesbønner) blir mye brukt i det Franske kjøkken. Haricots verts, som også kalles delikatessebønner -er en variant av brekkbønner, som høstes tidlig. I Norge er det ofte størrelsen på skolmene som avgjør om de kalles brekkbønner eller aspargesbønner. Aspargesbønner har de typiske, kraftige og grønne smakstonene, som kjennetegner belgfrukter.


Saltbakte poteter


Pepperbiff ... 


Pepperbiff

Pepperbiff

Pepperbiff


Saus og aspargesbønner

Ingredienser til pepperbiff 



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Print Friendly and PDF