02 desember 2023

Den perfekte pinnekjøttmiddagen ♥ Pinnekjøtt av lammesadel tilberedt i trykkoker, servert med perfekt kokte mandelpoteter uten skall, fløyelsmyk kålrotstappe og toppes med en knallgod smørsaus ♥ Champagne i glasset ༺♥


Etter å ha tilberedt utallige pinnekjøttmiddager, har jeg funnet fasiten på hva jeg synes er oppskriften på den perfekte pinnekjøttmiddagen 🐑
Hva 'jeg synes der altså. 
'De gustibus non est disputandum' - Om smak og behag bør man ikke disputere 🍲

Stikkord 🐑
    Lammesadel
    Trykkoker
    Perfekt kokte mandelpoteter
    Fløyelsmyk kålrotstappe med gulrøtter
✔    Smørsaus
    Champagne

Alt du trenger å vite om pinnekjøtt finner du i dette innlegget 👉  her !


PINNEKJØTT AV LAMMESADEL
Pinnekjøtt av lammesadel gir ekstra kjøttfulle stykker. Denne nyheten er laget av årets lam og er av beste kvalitet. Stranda pinnekjøtt av lammesadel gir mer kjøtt og mindre bein enn ordinært pinnekjøtt. Kjøttet saltes, tørkes og modnes til vi får den beste pinnekjøttsmaken.
Dagens gratisreklame fra Stranda.

Ved bruk av pinnekjøtt av lammesiden må man beregne 500g per person. 
Bruker du pinnekjøtt av lammesadel, som gir mye mer kjøtt kan du beregne 350-400g per person. 

Pinnekjøtt av lammesadel fra Stranda må vannes ut i 24 timer, før det skal dampes i 3 timer. Jeg damper ikke pinnekjøttet, men koker det i Crock-Pot Express med funksjonen trykkoking. 
Det gir ett saftig, supermørt og godt pinnekjøtt, på 1/3 av tiden !

Pinnekjøtt av lammesadel tilberedt i trykkoker, servert med perfekt kokte mandelpoteter uten skall, fløyelsmyk kålrotstappe og toppes med en knallgod smørsaus 🐑


I glasset 🍸

Nicolas Maillart Platine Premier Cru Extra Brut

Frankrike, Champagne, Montagne de Reims

Utviklet, frisk og mineralsk med god lengde, preg av modne epler, sitrus, kjeks, nøtt og krydder

Med sin friske og elegante karakter skjærer champagnen gjennom de rike og fyldige smakene du finner i pinnekjøtt middagen  !

Denne champagnen er altså helt nydelig 💛
Lett og frisk med god ettersmak 🌿

Hvis du ønsker kan du lese mer om Nicolas Maillart Platine Premier Cru Extra Brut, mannen og champagnen i pressemeldingen, som du finner lenger ned i innlegget 🍸


Du trenger til 4 porsjoner:
 • 1,5 kg pinnekjøtt av lammesadel 
 • 3 dl vann
 • Kålrotstappe *
 • 👉 Mandelpoteter
Sånn gjør du:
 1. Vann ut pinnekjøttet i vann i 24 timer i romtemperatur. Tiden varierer så les på pakningsvedlegget på pinnekjøttet du bruker.
 2. Legg risten i trykkokeren. Hell på vann, til rett under risten. Jeg fikk plass til 3 dl vann. Min trykkoker må ha minst 2,5 dl væske for å få opp damptrykket, så det passet ganske så bra. Risten følger med trykkokeren, når du kjøper den.
 3. Legg pinnekjøttet i trykkokeren.
 4. Sett på lokket.
 5. Lukk trykkventilen.
 6. Sett på funksjonen MEAT/STEW, still den inn på 50 minutter og trykk på START. Trykkokeren varmes opp og det lyser HEAT, det tar ca. 15 minutter. Når den er varm starter nedtellingen på klokken. Når tiden er ute, går trykkokeren automatisk over på funksjonen KEEP WARM -og starter opptelling på klokken. Ikke rør trykkventilen, før etter 15 minutter.
 7. Trykk STOPP -etter 15 minutter.
 8. Slipp forsiktig ut gjenværende luft ut av trykkventilen. Bruk ett kjøkkenredskap ikke hendene, for det er veldig varm damp.
 9. For å få best resultat på pinnekjøttet, så legges pinnekjøttet på en ovnsplate i stekeovn, med grillfunksjonen på, i ca. 5 minutter etter det er ferdig dampet.

MANDELPOTETER
Skrell mandelpoteter og kok dem på 👉 denne måten, da blir de perfekte !
De må settes på kok 1 time før middagen skal serveres !

KÅLROTSTAPPE
 • 1,5 kg kålrot
 • 3 stk gulrøtter
 • Vann
 • 1 ss salt
 • 0.5 ts hvit pepper
 • 1,5 dl fløte
 • 5 ss smør
Sånn gjør du:
 1. Skrell og skjær kålrot og gulrøtter i biter.
 2. Kok grønnsakene møre i lettsaltet vann.
 3. Hell av kokevannet.
 4. Mos grønnsakene sammen med smør og litt av fløten med en stavmikser.
 5. Spe med fløte til riktig konsistens -og kjør det til en fløyelsmyk, klumpfri mos.
 6. Smak til med salt og pepper.
 7. Hold den varm på svakeste temperatur frem til servering.
SMØRSAUS
 • 1 dl kraft fra pinnekjøttet
 • 200 g smør
 • Persille
 • Hvit pepper, malt ca. 1/2 ts
 • Salt
Lag smørsaus rett før servering : 
 1. Kok opp kraften i en kjele. 
 2. Ta kjelen av varmen og visp inn romtemperert smør. Ikke la sausen koke etter smøret er tilsatt, da vil den skille seg. 
 3. Tilsett hakket persille og smak til med pepper og salt, hvis nødvendig. 
Steg for steg 👇PRESSEMELDING | Oslo, fredag 24. november 2023


En champagne med tydelig identitet:

Nicolas Maillart Platine Premier Cru Extra Brut

 

En rik og strukturert champagne med tydelig identitet og over fire år på bunnfallet er nå tilgjengelig i basisutvalget på polet.

 


Nicolas Maillart Platine Premier Cru Extra Brut er en bemerkelsesverdig god champagne, særlig sammenlignet med andre alternativer i samme prisklasse. Samtidig er det ikke overraskende at kvaliteten er som den er når man vet hvem vinmakeren er, nemlig, Nicolas Maillart. Her snakker vi om en eksepsjonell vinmaker som ikke er redd for å utforske upløyd mark og som er svært dedikert til å skape terroirdrevne, rene champagner.

 

De aller fleste champagne-produsenter etterstreber kontinuitet i smaksprofilen til sine non-vintage-champagner. Det samme kan ikke sies om Nicolas Maillart, snarere tvert imot. Istedenfor å ha en konsekvent drueblend hvert år, har Nicolas tilnærmet aldri den samme blenden. Han bruker alltid mest pinot noir, men ellers er variasjonene så store at man nesten ikke tror det er sant. Det er hver enkelt sesong og alt det innebærer som avgjør blandingsforholdet – en risikabel strategi, men det er dette som gjør vinen unik. Bunnfallsmodningen spiller også en viktig rolle i utviklingen av Platine Premier Cru Extra Brut sin rike karakter. Vinen har 2018-årgangen som base og har modnet på bunnfallet i rundt fire år. Dette er vesentlig lenger enn minstekravet for non-vintage-champagner og skaper en vin med integrerte aromaer og smaker.

 

Platine Premier Cru Extra Brut er med andre ord en champagne du ikke nødvendigvis kan forutse hvordan skal smake fra år til år, men en ting som er helt sikkert, er at det er lagt ned betydelig ressurser og mye kjærlighet for å lage en vin med dybde, kompleksitet og unik karakter. Rett og slett høy kvalitet. Det er derfor gledelig å kunne meddele at denne flotte og særdeles prisgunstige champagnen nå er tilgjengelig på basisutvalget til polet! Høytiden nærmer seg med stormskritt og det er fullt forståelig om man ikke klarer å vente med å drikke den, men det er verdt å merke seg at Nicolas’ utsøkte håndverk kombinert med den lange bunnfallsmodningen gjør dette til en vin som fint kan gjemmes bort noen år, til tross for at det er en non-vintage.VINMAKERVISJONÆREN FRA MONTAGNE DE REIMS

Nicolas Maillart er en nyskapende vinmaker og har hva man kan kalle en noe ukonvensjonell vitikulturell tilnærming. Hans bakgrunn i landbruksteknikk og ønologi, samt hans arbeidserfaring fra andre vinland, har sammen ført til en unik metode for vinproduksjon som utfordrer det etablerte, samtidig som den opprettholder en presis og detaljorientert håndtering i både vinmark og kjeller. Nicolas respekterer og tilpasser seg de naturlige syklusene til vinstokkene, som vitner om en forståelse for at ekte kvalitetsprodukter produseres når du samarbeider med naturen. Hans tilnærming løfter ikke bare kvaliteten på vinen, men representerer også en bærekraftig og miljøvennlig praksis.

 

Maillart-familiens filosofi har alltid vært å ha respekt både for vinplantene så vel som for deres omgivelser, med formål om å bevare økosystemet for fremtidige generasjoner. Nicolas Maillart bruker derfor økologiske jordbruksmetoder og engasjerer seg aktivt for å opprettholde det biologiske mangfoldet i vinmarkene. Vinmarkene befinner seg i Montagne de Reims-området, nærmere bestemt i premier cru-landsbyene Ecueil og Villers-Allerand, samt grand cru-landsbyen Bouzy. Området er særlig kjent for pinot noir, og da er det kanskje ikke så overraskende at akkurat den druen er den soleklare ledestjernen for Nicolas og hans champagner. Resultatet er usedvanlig rike og strukturerte viner.

 

Nicolas er ekstremt opptatt av å lage champagne med en klar identitet, hvor terroiret til hver enkelt vinmark og deres respektive parseller skinner tydelig igjennom når vinen skal konsumeres. Han sier selv at: min tilnærming til vin handler om å respektere terroiret så mye som mulig, parsellene fra hver enkelt vinmark forteller sin egen historie – de forteller om et sted, en druesort, et landområde, en vinplante, en historie; vinbondens rolle er å observere og forstå terroiret». For ham er dette en absolutt selvfølge, selv på non-vintage-nivå.

 

Druematerialet fra hver parsell vinifiseres for seg selv og det brukes ingen fast oppskrift i vinifikasjonen – Nicolas observerer og smaker seg frem, og griper kun inn hvis det er strengt nødvendig for å fremheve vinenes sanne karakter. Rundt halvparten av blandingen består av druer fra 2018-årgangen – en årgang i Montagne de Reims preget av gunstige værforhold som bidro til høy kvalitet på druene – som lagres på ståltanker og eikefat i rundt seks måneder. Resten av blandingen består av reservevin som er lagret på eikefat og vinen har ligget på bunnfallet i rundt fire år. Samspillet mellom tradisjonelle metoder og en innovativ tilnærming bidrar til en champagne med ekstraordinær dybde, kompleksitet og eleganse.
EN CHAMPAGNE SOM SETTER VARIGE SPOR

Nicolas Maillart Platine Premier Cru Extra Brut har en lys oransjegul farge, og en rik og modent utviklet duft med innslag av eple, fersken, brioche og kalkmineraler – eik spiller en støttende rolle, og fremhever fruktprofilen uten å overskygge den. Smaken domineres av mineralske noter, supplert med fersken, bakt aprikos, gult eple og et hint av krydder. Vinen har en frisk og fruktig karakter med en balansert og langvarig smaksopplevelse.

 

Med sin elegante og balanserte profil, er Platine Premier Cru Extra Brut en god følgesvenn til en rekke retter og anledninger. Den er blant annet en glimrende match for ulike typer fisk og sjømat. Den komplementerer smakene i retter som ceviche, hvor dens syrlighet og friskhet kan balansere den rike marinaden. For fet fisk som laks og ørret, gir dens lette og fruktige toner en fin motvekt til fiskens rikdom. Dette gjør den også til et utmerket valg for retter med lyst kjøtt, som kylling, hvor dens subtile aromaer og friskhet kan løfte og fremheve smakene i kjøttet. Dens friske og mineralske karakter gjør den til en utsøkt aperitif, perfekt for å vekke appetitten og forberede ganen for det som kommer.

 

Vi skriver desember i neste uke og da er julematsesongen for alvor i gang. Med sin friske og elegante karakter skjærer champagnen gjennom de rike og fyldige smakene som typisk forbindes med julemat. Den fungerer ypperlig sammen med alt fra lutefisk til ribbe og pinnekjøtt. Denne champagnen gjør seg heller ikke bort når det nye året skal ringes inn med gode venner og familie!

 

Nicolas Maillart Platine Premier Cru Extra Brut er tilgjengelig i kategori 6 i basisutvalget til en pris på 499,90 kroner, og nytes best med en temperatur på mellom 8 og 10 grader. Vinmonopolnummer: 10299801Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Print Friendly and PDF