Årets nyttårsmeny er inspirert av god hjemmelaget
- RETROMAT ~*♥*~
70' tall's forrett
90' tall's hovedrett
- og en dessert, som har fulgt oss siden tidenes morgen ♥
Jeg, som mange andre er glad i tradisjoner -og hvor mange ganger har
ikke rekecocktail stått på nyttårsmenyen rundt omkring i Norges land ??På 80-tallet kom også den fantastiske avokadoen til Norge.
Blandingen av reker og avokado ble en "hit" i mange år.
The same procedure as last year:
Avokado med reker,
møter chili & hvitløk ♫♪
Til 4 personer:
Du trenger:
- 2 stk avokado
- 400 g renset reker
- 2 dl seterrømme
- 1 hvitløksbåt
- 0,5 rød chili
- 2 ts sitronsaft
- 2 ss frisk dill
- 0,5 ts salt
- 0,5 ts pepper
- Skrell reker. Det kan du gjøre dagen før servering.
- Bland sammen seterrømme, presset hvitløkbåt, chili, sitronsaft og dill.
- Smak til med salt og pepper.
- Bland inn rekene.
- Del avokadoen i to og ta ut steinen.
- Ta ut kjøttet av skallet med en skje, slik at du får fire skåler.
- Del avokadokjøttet i to, slik at du får 8 like store deler.
- Kutt 4 av dem opp i små biter og bland det inn sammen med rekene i dressingen.
- Kutt de fire som er igjen i tynne skiver nesten helt igjennom, brett de ut til vifter.
- Ha litt sitronsaft på avokadoen slik at den ikke mister fargen.
- Legg avokadoskålene på en tallerken og fyll fyllet opp i avokadoskålene.
- Pynt med avokadoviftene, salat, sitron og dill.
Helstekt kalkun står ofte på menyen hos oss på Nyttårsaften.
- Men noen ganger kan det være moro med noe annet.
Noe av det beste jeg kan få er perfekt stekt andebryst -og det er ikke noe problem å få til hvis man bare tar seg god tid og bruker steketermometer, hvis du steker den til nøyaktig til den er 59 °C og lar den få hvile lenge nok blir resultatet helt sikkert bra !!
og Skogsopp i rødvinssaus ♫♪
Til 4 porsjoner
Andebryst
- 4 stk Andebryst
- Honning
- Rut svoren på andebrystene.
- Mariner andebryst i honning i ca. 30 minutter, gjerne lenger.
- Stek andebrystet med skinnsiden ned i varm panne i ca. 7 minutter.
- Snu brystet og stek i 4 minutter. Dette kan du gjøre i god til før gjestene kommer.
- Etterstek andebrystene i stekeovn.
- Stek i ovnen på 80 °C til fileten har en kjernetemperatur på 59 °C i ca. 20-30 minutter.
- La brystet hvile 15 minutter før det skjæres i skiver.
Rotmospure
Denne kan lages på forhånd og varmes opp før servering.
Denne kan lages på forhånd og varmes opp før servering.
- 150 g sellerirot
- 175 g pastinakk
- 300 g kålrot
- 2 dl matfløte
- 2 ss limesaft
- 50 g smør
- Salt
- Pepper
Sånn gjør du:
- Skrell og skjær kålrot, sellerirot og pastinakk i små biter og kok i usaltet vann til det er mørt.
- Hell av vannet og mos i en mikser sammen med fløte og smør.
- Smak til med limesaft, salt og pepper.
Skogsopp
Jeg brukte østerssopp og aromasopp.
- Skjær soppen i skiver. Det kan du gjøre i god tid.
- Varm smør i en panne og tilsett sopp.
- Legg på lokk og smørdamp soppen i 5-6 minutter.
- Smak til med salt og pepper.
Rødvinsaus
- 3 ss smør
- 1 sjalottløk
- 1 båt hvitløk
- 2 ss hvetemel
- 3 dl kjøttkraft/fond
- 3 dl rødvin
- 1 ts salt
- 0,5 ts timinankrydder
- 0,5 ts pepper
- 3 ss smør
Sånn gjør du:
- Finhakk løk og hvitløk, fres det i 1 ss smør til det blir blankt og mykt, uten at det tar farge.
- Dryss på mel og spe med kraften.
- Tilsett rødvin, timian og pepper.
- Kok sausen i 20 minutter.
- Sil sausen. Nå kan du sette den til side, før du koker den opp igjen før servering.
- Smak til med salt og rør til slutt inn 2 ss smør.
~*♥*~
En klassiker av en jule -og nyttårsdessert, som du lager dagen i forveien.
Oppskrift til 6 porsjoner:
Du trenger en brødform à 1 1/2 liter og en langpanne.
Sett stekeovnen på 200 °C.
- Bruk 75 g sukker, hvis du smelter det direkte i formen.
- Bruk 100 g sukker, hvis du smelter det i en kjele
Karamellpudding
- 50 g sukker
- 2 dl kremfløte
- 4 dl hel melk
- 1 vaniljestang
- 4 egg
Sånn gjør du:
- Kok opp fløte, sukker og melk sammen med den delte vaniljestangen.
- Avkjøl blandingen.
- Rør forsiktig inn lett sammenvispede egg.
- Sil blandingen samtidig som du heller den i formen.
- Sett langpannen i forvarmet ovn og hell på kokende vann til pannen er 3/4 full.
- Sett brødformen i langpannen og skru så ned varmen til 125 °C.
- La puddingen steke til den har stivnet, ca. 2 timer.
- Den skal kjennes fast når du trykker lett på den med en vætet skje.
- Avkjøles til neste dag.
- Bruk en skarp kniv og løsne den fra kantene på formen. Hvelv den opp ned på ett serveringsfat.
- Pynt den gjerne med krem.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar