27 august 2013

Hollandaisesaus


Hollandaisesaus passer perfekt til fisk, grønnsaker og porsjert egg.
Den mest kjente retten med Hollandaise saus er Egg Benedict.

Til tross for navnet, antar de fleste at Hollandaise har sin opprinnelse i Frankrike og tidligere var kjent som Sauce Isigny, etter en by i Normandie kjent for smør og fløte. Det er uklart hva som forårsaket navneendringen, og det alternative navnet Sauce Isigny er fortsatt inkludert i franske oppslagsverk. 

Da Normandies meieriproduksjon ble lagt ned under første verdenskrig, ble sausen omdøpt til "Hollandaise" for å gjenspeile bruken av importert nederlandsk smør. 

Marie-Antoine Carême, den legendariske franske kokken som katalogiserte, beskrev og organiserte hundrevis av sauser, inkluderer en klassisk, umiddelbart gjenkjennelig oppskrift, som refererer til den som en "gammel" oppskrift og kaller den Hollandaise selv om den krever Isigny-smør, noe som antyder at Hollandaise var det etablerte navnet i god tid før 1830 årene.

Sausen er ikke vanskelig å lage hvis du holder den passe varm frem til servering.
Hold den varm på halvdelen av stekeplaten, på svakeste varme -så går det nok bra 💕

Du trenger til 4 porsjoner:
  • 4 eggeplommer
  • 150 g godt ekte smør
  • 2 ss sitronsaft
  • Salt
Sånn gjør du:
  1. Smelt smøret til sausen.
  2. Ha eggeplommene i bolle, som tåler varme.
  3. Tilsett sitronsaft og litt salt.
  4. Visp eggeplommene over en kjele med varmt vann og spe forsiktig med det smeltede smøret. Smøret bør ikke være over 70 grader når det tilsettes. Visp godt til sausen har en fin konsistens.
  5. Nå kan du helle sausen over i en liten kjele, pass på at den ikke koker -og den må ikke bli kaldere enn 40 grader, da vil den skille seg når du varmer den opp igjen.
Smøret er smeltet, visper sammen eggeplommer og sitron over vannbad !
Alt smøret er tilsatt, visper og visper.....
Sausen er klar til servering !

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Print Friendly and PDF