}); Edels Mat & Vin: Sosekjøtt ♥ Kjøtt i mørke ♥ Google+

søndag 25. august 2013

Sosekjøtt ♥ Kjøtt i mørke ♥


Jeg var så heldig og hadde en snill, god, men streng og bestemt bestemor, som bodde på Lørenskog

Hun laget ofte den beste middagen jeg fikk som småjente : 

Sosekjøtt, som også blir kalt Kjøtt i mørke !

Navnet sosekjøtt kommer fra Bergen, sos er det ordet de bruker for saus.
På Østlandet blir retten oftest kalt for kjøtt i mørke på grunn av den mørke sausen.
Sosekjøtt er en kraftig og smakfull kjøttgryte med lange tradisjoner, sausen skal være tykk, kraftig og mørk.


Jeg synes retten blir best med rundstek, da den ikke inneholder fett og sener.
Lag den gjerne i trykkoker. Oppskrift 👉 her !

Til 6 personer trenger du:
  • 2 kg høyrygg av storfe uten bein, bankekjøtt eller rundstek
  • 6 ss smør, til sausen
  • 8 ss hvetemel
  • 12 dl kjøttkraft (jeg brukte 12 dl vann og 3 beger "Fond Du Chef, fra Knorr)
  • 2 stk løk
  • 1,5 ts salt
  • 1 ts pepper
  • Sukkerkulør
  • 4 ss stekesmør til kjøttet
Sånn gjør du:
  1. Kutt kjøttet i store terninger.
  2. Skrell og kutt løken i skiver. 
  3. Smelt smør, tilsett mel og brun melblandingen over svak varme til blandingen får en nøttebrun farge. Spe med kjøttkraft litt og litt om gangen og tilsett krydderet.
  4. Tilsett sukkerkulør, til du får den fargen du ønsker.
  5. Brun kjøttet, må steke litt og litt om gangen -og løk i smør.
  6. Legg det over i sausen.
  7. La det trekke under lokk rett under kokepunktet ca. 3 timer. 
  8. Smak til med salt og pepper.
Serveres med kokte poteter og grønnsaker !

God Middag

Bestemor Olga, tvillingsøsteren Inga og Ingas sønn Herman.
På Hovlidsetra, Sør Fron i 1931
Denne retten var med i konkurransen ;

UTFORDRINGER MED HUSMANNSPRODUKTER - 3 Plass 
Link til utfordringen finner du her (Siden ble nedlagt i 2016)



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar