Kjøtt i mørke ♥ Tilberedt i trykkoker -eller vanlig kjele !


Kjøtt i mørke
var den beste middag jeg fikk når jeg besøkte bestemor på Lørenskog 

Bestemor, Olga Johansen, født Haverstad, vokste opp i Sør Fron i Gudbrandsdalen, men flyttet tidlig til Oslo og hadde mange forskjellige jobber.
Hun jobbet som husholderske hos Jo Pettersens vevefabrikk på Bryn, i vaskeriet på Theatercaféen i Oslo. I 1946, når hun var 42 ble hun ansatt, som kokk på Christiania Spikerverk AS i Nydalen i Oslo. 
Der jobbet hun i over 30 år, til hun var godt over 70 år  Bestemor ble 98 år

Kjøtt i mørke er en kraftig og smakfull gryte med lange tradisjoner. Kjøttet skal kunnes deles med en gaffel og sausen skal være tykk, kraftig og mørk ♥ 

I denne oppskriften har jeg brukt rundstek.
Rundstek av storfe sitter på dyrets lår og ble tidligere kalt 'rundbiff'. Dette navnet er derimot veldig misvisende fordi rundsteken har for mange bindevevshinner til å kunne brukes som biff.

Kjøttet må småputre på svak varme i 2-3 timer for å bli skikkelig mørt. 
Koketiden vil variere etter størrelsen på kjøttbitene. Jeg bruker biter på ca. 100 gram, de trenger minimum 3 timer i vanlig kjele.
Oppskrift for tilberedning i vanlig kjele finner du 👉 her

I dag har jeg tilberedt retten i trykkoker. 1/3 av tiden -og enda bedre !
Den er nok ikke bedre en bestemor sin, men bedre enn når jeg koker kjøttet i en kjele.

Jeg bruker Crock-Pot® Express Multi-Cooker.
Det er stor variasjon på trykkokere, så tilpass fremgangsmåten til din utgave.


Til 6 porsjoner trenger du:
  • 2 kg rundstek av storfe 
  • 2 stk løk
  • Stekesmør/Olje
  • 6 ss smør + 8 ss hvetemel
  • 10 dl kjøttkraft 
  • 2 stk laurbærblad
  • 1,5 ts salt
  • 1 ts pepper
  • (Sukkerkulør)
Sånn gjør du:
  1. Kutt kjøttet i store biter, ca. 100 gram.
  2. Skrell og kutt løken i skiver.
  3. Ta av lokket på kjelen og sett på funksjonen BROWN/Sauté. Trykk på START knappen. Når den varmes opp, det tar ca.5 minutter, lyser HEAT på skjermen. Når den er varm begynner tiden å telle ned. Den står på 30 minutter, men det har ingen betydning da du skal skifte program etterpå.
  4. Brun kjøttet raskt i stekesmør/olje. Bruk redskap av tre eller plast, så du ikke ødelegger non-stick belegget i kjelen. Stek litt og litt om gangen -og legg det stekte kjøttet til side.
  5. Stek løken gyllen i smør eller olje og legg løken til side.
  6. Smelt smøret og la de frese til det blir brunt, men ikke brent. Rør inn melet. La smør og mel surre under omrøring til det blir brunt.
  7. Tilsett kjøttkraft, jeg brukte vann og to beger kjøttfond, laurbærblad, salt og pepper.
  8. Legg kjøttet og løken i sausen.
  9. Sett på lokket og lukk det. Skyv trykkventilen til stengt for damp.
  10. Velg funksjonen MEAT/STEW og still den inn på 60 minutter. Først varmes den opp, det tar 10-15 minutter. Når den er varm starter nedtellingen.
  11. La enheten naturlig slippe ut trykket i 15 minutter etter tilberedningen. Trykkokeren går automatisk på KEEP WARM -og starter opptelling på klokken. Ikke rør trykkventilen, før etter 15 minutter. Trykk STOPP -etter 15 minutter. Slipp forsiktig ut gjenværende luft ut av trykkventilen. Bruk ett kjøkkenredskap ikke hendene, for det er veldig varm damp.
  12. Smak til med salt og pepper -og juster fargen med sukkerkulør, hvis du vil ha den skikkelig mørk.
  13. Server retten med kokte poteter og grønnsaker.
I slowcooker 
Har du innerkjele i duraceramic kan du tilberede retten direkte i den, hvis ikke steker du ingrediensene i en stekepanne og lager sausen i en kjele. Legg alt over i slowcookeren. LOW i ca. 8 timer.

I vanlig kjele
Lag brun saus. Brun kjøttet og legg det over i sausen, sammen med stekt løk.
Småkokes i 2-3 timer, avhengig av kvaliteten på kjøttet.


Ingredienser 
Brun kjøttet i flere omganger
Brun løken til den blir gyllen
Brun smøret til sausen

Tilsett melet og kok til det blir brunt
Tilsett kjøttkraft (vann og kjøttfond), salt og pepper
Legg i kjøttet og løken
Sett på lokket og steng dampventilen
Sett den på Meat/Stew, 60 minutter !
Klar til servering Det blir masse god saus, som kan fryses
God middag

Gålå - 1942 - Bestemor til høyere
 
Våren 1967 Bestemor med meg på armen, bror Arild og Morten, fetter Remy og Andre 

8 kommentarer:

  1. Jeg er nesten sikker på at mor brukte laurbærblad i denne.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det har du nok helt sikkert rett i. Laurbærblad gir god smak på i gryter og sauser !

      Slett
  2. Kan jeg lage den i slow cooker også? Og hvordan gjør jeg det da?

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det kan du. Har du innerkjele i duraceramic kan du tilberede retten direkte i den, hvis ikke steker du ingrediensene i en stekepanne og lager sausen i en kjele. Legg alt over i slowcookeren. LOW i ca. 8 timer.

      Slett
  3. Her heter det: Sosekjøtt.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er mange som kaller retten sosekjøtt. Kjempegodt !!

      Slett
  4. Svar
    1. Jeg har ikke vanlig trykkoker, men den fungerer vel på samme måte bortsett fra at den må settes på en stekeplate -og må passes på. Det følger vel sikkert med en bruksanvisning, som du kan lese. Vil tro det er høyt trykk og timer på den, men pass på at du slipper ut trykket før du tar av lokket.

      Slett

Print Friendly and PDF