Nakkefilet av svin med ovnsbakte poteter, tomater, aspargesbønner & soppsaus !


Svinenakke er den mest saftige og smakfulle delen på grisen.
Det er på grunn av god fordeling av fett i og rundt muskulaturen.

I denne oppskriften tester jeg ut Folkets nakkefilet med trøffel og urter.
Kjøttet er sous vide-tilberedt og skal bare stekes i stekeposen, som nakkefileten ligger i.

Trøffel er sopp, som man finner under jorden i høytliggende skogsområder i Syd-Europa, mest i eikeskog. Nesten alle trøfler i handelen kommer fra Italia eller Frankrike.
Trøffelhunder brukes til å snuse seg frem til delikatessene, før ble griser trent opp til å lete ette trø
ffel.

Trøffelolje produserer av både hvit og svart trøffel.
Den kan brukes, som smakstilsetter i supper, gratenger og, som jeg har gjort her på tomater, i tillegg til nakkefileten, som inneholder trøffelolje og svart trøffel.
Trøffelolje er stekeolje men at den brukes i mindre mengder som en siste finish før servering. 

😋👍 Delte meninger på dette ferdigproduktet 😏👎
Nakkefileten var saftig, ganske mør, men inneholdt natruligvis en god del fett. 
Litt vel mye 'fett og slintrer' etter min smak. 
Fettet smeltet ikke inn i kjøttet, som det gjør ved lang varmebehandlig på svak varme.
Min far og mann syntes kjøttet smakte veldig godt, men jeg fant ut at trøffel er overvurdert !

Jeg serverte nakkefileten med ovnsbakte mandelpoteter & tomater, aspargesbønner og soppsaus 🍄


Du trenger til 3 porsjoner:
  • 800 g nakkefilet av svin *
  • Mandepoteter
  • Aspargesbønner
  • Tomater
  • Soppsaus *
  • Olje
  • Smør
  • Oregano
  • Salt
  • Pepper
*Folkets nakkefilet er sous vide-tilberedt og skal bare stekes i stekeposen i 60-70 minutter.

Bruker du rå svinefilet, svinenakke uten bein, kan du følge denne fremgangsmåten 👇
  1. Brun svinefilet raskt på alle siden i en varm stekepanne med stekesmør.
  2. Sett inn ett steketermometer.
  3. Stekes på 125°C i 2-2,5 time.
  4. Ta svinenakken ut av ovnen når den er 70°C. Temperaturer stiger ca. 5°C når den hviler.
  5. Pakk den inn i folie og la den hvile i 30 minutter.
Soppsaus
  • 250 g sopp, jeg brukte aromasopp
  • 3 dl fløte
  • 2 dl kjøttkraft, du kan bruke kraften fra stekeposen etter kjøttet er stekt
  • 1 ts grov sennep
  • 1 ss Mrs Chengs soppsoya, eller annen god soyasaus
  • Salt
  • Pepper
Sånn gjør du:
  1. Skjær soppen i skiver og stek den i en stekepanne med litt smør.
  2. Legg den stekte soppen over i en kjele.
  3. Tilsett sennep, fløte, vann og kjøttfond.
  4. La det koke til kraften har redusert seg til halve mengden.
  5. Smak til med salt og pepper.
  6. Sausen kan lages i god tid og varmes opp igjen før servering.
Ovnsbakte mandelpoteter
  1. Del potetene i to på langs.
  2. Legg dem i en ildfast form og hell over rapsolje, maldonsalt og pepper.
  3. Stekes ved 180-200°C i ca. 40 minutter.
Ovnsbakte tomater
  • 3 stk tomater
  • Salt
  • Pepper
  • 1 ts tørket oregano
  • Noen dråper trøffelolje
Sånn gjør du:
  1. Del tomater i to og legg dem i en ildfast form.
  2. Drypp over litt olje.
  3. Stekes i ca. 15 minutter på 180°C
Aspargesbønner
  1. Skjær av begge endene på bønnene.
  2. Kokingen går raskt så kok aspargesbønnene rett før servering.
  3. Kok aspargesbønner ett par minutter i lettsaltet vann.
Haricots verts, aspargesbønner som vi kaller den, blir mye brukt i det Franske kjøkken. Den smakfulle grønnsaken passer godt til kjøttretter, men pass på så den ikke blir overkokt.


Oppbevar oljen mørkt, tett og kjølig. 
Øverst i kjøleskapsdøra er faktisk bedre enn romtemperatur. 
Oljen vil stivne i kjøleskapet, men det har ikke noe å si på kvaliteten på oljen og den vil bli raskt flytende igjen.

Soppsaus 

Grønnsaker 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Print Friendly and PDF