Raclette er en halvfast ost med opprinnelse fra fjellområdene rundt Genfersjøen, som ligger både i Sveits og Frankrike. Den har fått sitt navn fra det franske ordet 'racler', som betyr å skrape.
Osten med samme navn, som retten har helt spesielle smelteegenskaper og er derfor spesielt godt egnet og er bakgrunnen til retten 'Raclette'.
Raclette er en av nasjonalrettene i Sveits.
Opprinnelig, i Sveits var raclette husmannskost/fattigmannskost.
De dyrket poteter, lagde ost fra kumelk, samt tørket og saltet kjøtt.
Retten, raclette ble således servert med ost, poteter, lokalt tørket kjøtt, sølvløk og cornichons, som er små sprø sylteagurker.
Bruk den osten du liker best !
Raclette brukes til mer enn ost. Osten er kun ett ekstra godt tilbehør.
- Lag en vegetarutgave med masse grønnsaker.
- Skalldyr, som kamskjell og scampi er også ett godt valg til raclette.
- Passer perfekt til å varme opp restemat.
- Foretrekker du kjøtt bør det være skikkelig mørt.