BRUNE PINNER / KOLAKAKER

💝
Brune pinner blir også kalt for kolakaker 💝
Bakgrunnen til det er at, dette egentlig er en svensk småkake med karamellsmak.
Kola betyr karamell på svensk. 

En enkel og god avlang småkake med smak av kanel, sirup og mandler.
Kanel og lignende krydder ble importert fra Asia allerede på 1500-tallet, men ble lenge ansett som luksusvarer og noe man derfor kun brukte til jul og andre store anledninger.

Sirup og kanel i deigen er med på å sette den gode smaken.
Jeg brukte lys sirup, men du kan lage dem med mørk sirup også.
Også har jeg hørt at hvis du bruker 2 ss sirup blir de litt seige i midten, bruker du 1 ss sirup så blir de sprø tvers igjennom. 


Brune pinner er en av de enkleste julekakene å lage og er veldig populære, til både små barn og besteforeldre. 

Gode julekaker er en fin julegave til den eldre garde  💝


Du trenger til ca 50 stk:
  • 200 g mykt meierismør
  • 200 g sukker
  • 2 stk eggeplommer
  • 1-2 ss sirup
  • 1 ts natron
  • 1 ts vaniljesukker
  • 2 ts kanel
  • 300 g hvetemel
  • 1 egg til pensling
  • Perlesukker
  • Hakket mandler
Sånn gjør du:
  1. Ta ut smøret av kjøleskapet i god tid før du skal bake, så det blir mykt.
  2. Pisk smør og sukker luftig og hvitt med en håndmikser eller kjøkkenmaskin.
  3. Visp inn eggeplomme og sirup.
  4. Bland sammen hvetemel, natron, vaniljesukker og kanel.
  5. Sikt det inn i smørblandingen. Bland alt godt sammen med en skje.
  6. Kna deigen sammen med fingrene og legg deigen i kjøleskapet i 20-30 minutter eller natten over.
  7. Dekk to stekebrett med bakepapir. 
  8. Del deigen i fire like store deler og rull ut til fire 'pølser'.
  9. Legg to 'pølser' over på hvert av stekebrettene. 
  10. Trykk rullene flate med hendene.
  11. Visp sammen ett egg og hakk mandler.
  12. Pensle stengene med egg og dryss over perlesukker og hakket mandler.
  13. Stek midt i ovnen ved 175°C i 12-15 minutter.
  14. Skjær stengene opp på skrå med en skarp kniv eller en pizzakutter, mens de er varme. 
  15. La pinnene avkjøles noe på platen før de flyttes forsiktig over på rist med en stekespade og avkjøles helt.
  16. Oppbevar kakene tørt i en tett boks. Ikke sett dem i kjøleskap eller kald kjeller, men i romtemperatur.

Ingredienser








Klare til steking


BRUNE PINNER / KOLAKAKER

God Jul 💝

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar