🍂
Stekt varm løk er bare så godt !
Løken er mer kokt enn stekt, så jeg vet ikke helt om stekt er det riktige ordet.
Det passer til det meste av stekt kjøtt og fisk, samt til enkelte oster.
På Hamar har vi en populær kiosk, som står på brygga ved mjøskanten. Den har vært der i over 30 år. Det, som de selger aller mest av er spesial med varm løk. Det er ikke få personer, som spiser 'lunch' på brygga, sommer og vinter.
Spesial er pølsebrød, pølse, løk, ketchup, sennep og lompe.
Den eneste variasjonen er løken, rå, sprøstekt eller varm -og om du skal ha spesial med eller uten rekesalat.
Det tar en times tid og steke løk, hvis den skal bli brun og skikkelig god og man får ikke plass til så stor stor porsjon i en stekepanne.
Oppskrift på stekt løk i stekepanne finner du 👉 her !
Det er veldig enkelt å karamellisere løk i en Crock-Pot, slowcooker.
Sett den på om kvelden -eller på morgenen og la den stå på low i 8-10 timer.
Det kan være litt forskjell på løken fra gang til gang enkelte ganger har den stått i 12 timer før den ble skikkelig god.
Da er det viktig av du har en slowcooker, som du føler deg trygg på.
En slowcooker bør holde en temperatur mellom 93 og 97 grader.
For å nå denne temperaturen bruker den ca. 4 timer på innstilling HIGH og 8 timer på LOW.
En crock-pot er konstruert slik at dampen som kommer opp fra maten dannes på undersiden av lokket før det drypper ned i maten igjen. Det er veldig lite væske som fordamper. Når lokket er på under hele kokeprosessen vil kraft fra kjøtt og grønnsaker bli i kjelen. Så du trenger ikke være redd for at den skal koke tørr. Crock-Pot har kun varme på sidene, så maten vil ikke bli brent på undersiden.
Den finnes i mange utgaver -og jeg skal ikke påstå at noen er bedre enn andre, da jeg stort sett bare har brukt merket Crock-Pot, som blir produsert i USA. Men, iflg. andre, som har prøvd forskjellige merker er det noen, som klager på at kjelen blir varm på undersiden, at den koker for fort og for mye. Da hadde jeg nok ikke tatt sjansen på å la den stå på om natten.
Du trenger ikke tenke på strømregningen, den bruker nesten ikke strøm.
Crock-Pot 6,0 l DuraCeramic har en effekt på 230 watt og bruker dermed mindre energi enn tradisjonelle matlagingsmetoder. Stekeovner har en effekt på 2000-2500 watt !
Crock-Pot 6,0 l DuraCeramic har en effekt på 230 watt og bruker dermed mindre energi enn tradisjonelle matlagingsmetoder. Stekeovner har en effekt på 2000-2500 watt !
Du kan smakstilsette den med vanlig sukker, brunt sukker eller sukrin gold, hvis du ønsker lavkarbo varianten. Samt balsamico eller annen type eddik. Worcestershire og soyasaus gir også en god smak på løken 😋
Spis løken med en gang, eller avkjøl den og oppbevar løken i kjøleskapet i ca. 3 dager.
Hvis du tilsetter eddik vil løken ha lengre holdbarhetstid i kjøleskapet, 1-2 uker.
Løken kan også fryses ned i passende porsjoner og tines i kjøleskapet natten over.
Karamellisert løk i Crock-Pot slowcooker
- 10 stk gul løk
- 5 ss flytende smør/rapsolje
- 1 ts salt
Smakstilsetningen jeg brukte i dag:
- 1 ts sukker
- 1 ss worcestershire
- 2 ss soyasaus
- 2 ts soppsoya
Sånn gjør du:
- La løken ligge i kjøleskap noen timer eller mer før du skreller den. Da unngår du at tårekanalene går amok.
- Skrell løk og del den opp i ringer med en mandolin. Ikke lag ringene for tynne, jeg brukte max størrelse på min mandolin, ca. 1/2 cm.
- Legg løken over i en Crock-Pot eller slowcooker.
- Tilsett olje, smør og salt. Bland alt godt sammen. Jeg brukte flytende smørblanding, som innholder 70% rapsolje.
- Kok på LOW i 8-12. timer. Rør gjerne litt i kjelen ett par ganger i løpet av koketiden hvis du har mulighet til det, men det er ikke nødvendig hvis du har en slowcooker av god kvalitet.
- Smak til med ønsket smakstilsetning. Det kan tilsettes med en gang, midt i eller rett før løken er ferdig. Tilsett litt soppsoya, hvis du vil ha løken litt mørkere.
- Den siste timen av koketiden kan du gjerne ta av lokket og sette kjelen på innstilling HIGH, så en del av væsken damper bort. Du kan eventuelt sile av kraften og bruke den, som smaksforsterker i sauser og gryter.
I august er det masse fersk løk i butikkene ! Da kan du bare kjøre på med mandolin uten å skrelle løken 🌿 |
Skrell løk |
Del løken i ringer |
Bland inn olje/smør og salt |
Slowcook i 8-10 timer |
4 timer igjen.... |
Smak til med ønsket tilsetning |
Spesial har vi i hjembyen min Kristiansand, men ikke på Gjøvik... crock-pot gryta mi er fra England, og den er til å stole på, så i morgen tidlig vil det lukte deilig stekt løk her i heimen, Takk!
SvarSlettJøsskensdager... har dere ikke spesial på 'andre sia ta Mjøsa' ! Gled deg til stekt løk !
Slett