EXPRESS BACALAO !!

🌿
Bacalao er en av mine favorittretter !
Den har en spesiell smak. Vil faktisk kalle det for umami-smak.
Umami er den femte smaken ved siden av surt, søtt, salt og bittert.

Bacalao betyr torsk og i Portugal finnes det 1000-vis av forskjellige oppskrifter på Bacalao.
Bacalao blir laget med klippfisk. 

Klippfisk er saltet og tørket fisk av torske-familien.
Frem til 1960-tallet foregikk tørkingen av klippfisk på klippene, derav navnet klippfisk, men siden 60'tallet har klippfisk blitt tørket innendørs.

Har du prøvd ovnsbakt 'hvit bacalao' med bacon ?
Kan anbefales. Oppskrift finner du 👉 her

Dagens utgave er den tradisjonelle, tomatbaserte 🍅


Vin til Bacalao
Både rødvin og hvitvin passer til Bacalao, men de bør være fruktige.
Velger du rødvin kan jeg anbefale en god, fruktig vin fra Portugal, Niepoort Fabelaktig Douro 🍷

Jeg valgte en spansk hvitvin i dag, av druen Albariño 🍇
Terras Gauda Abadía de San Campio Albariño 2020
Ung, saftig og sitruspreget, innslag av pære, steinfrukt og urt, hint av mineraler i ettersmaken.


Bacalao med eller uten oliven ?
Personlig synes jeg oliven er skikkelig godt, men ikke alle gjestene er like begeistret, som meg. Du kan tilsette oliven rett i gryta sammen med paprika, legge dem på toppen ved servering eller legge dem i en skål, så gjestene kan forsyne seg selv med ønsket mengde.

EXPRESS BACALAO !
Tilberedt i trykkoker, ferdig til servering på en time !
I en kjele på kokeplate koker du den i 2-3 timer🌿

Jeg bruker klippfisk, som skal vannes ut i 20 timer og skifte vann en gang, etter 10 timer. 

Hvitløksbrød er godt tilbehør til Bacalao. 
Du finner fryste i frysedisken, som bare skal etterstekes i stekeovn i 12-15 minutter.

Du kan også gjerne bake dem selv.
En utgave av hvitløksbrød finner du oppskrift på 👉 her.


Du trenger til 4-6 porsjoner:
  • 800 g tørket klippfisk = ca. 1080 g utvannet klippfisk
  • 6-8 stk poteter
  • 1-2 stk gul løk
  • 3 fedd hvitløk 
  • 800 g hermetiske tomater
  • 3 ss tomatpure
  • 1 stk rød paprika
  • 1 dl olivenolje
  • 1-2 rød chili
  • 2 stk laurbærblad
  • Grovmalt pepper
  • Oliven
  • Frisk basilikum
Sånn gjør du:
  1. Vann ut fisken i henhold til anvisningen på pakken, vanligvis 20-24 timer.
  2. Del/klipp klippfisken i biter.
  3. Finhakk, press eller riv hvitløk og finhakk chili:
  4. Skrell løk og poteter og del dem i skiver. Det går veldig enkelt med en mandolin.
  5. Del paprika i terninger.
  6. Varm opp olivenolje, chili og hvitløk i en kjele.
  7. Hell halvparten av hvitløksoljen, inkludert chili og hvitløk, i kjelen, slik at den dekker bunnen. 
  8. Rør sammen tomater og tomatpure.
  9. Legg potet, løk, klippfisk, paprika og tomatene lagvis i kjelen.
  10. Kvern litt pepper mellom hvert lag og legg i laurbærbladene midt i kjelen.
  11. Hell over resten av oljen med chili og hvitløk.
Kokes i 2-3 timer i en vanlig kjele !

Med Crock-Pot® Express Multi-Cooker 👇
  1. Sett på lokket, skyv ventilen til stengt for damp.
  2. Sett på funksjonen MANUAL, still den inn på HIGH PRESSURE, 25 minutter og trykk på START. Trykkokeren varmes opp og det lyser HEAT, det tar ca. 20 minutter. Når den er varm starter nedtellingen på klokken. Når tiden er ute, går trykkokeren automatisk over på funksjonen KEEP WARM -og starter opptelling på klokken. Ikke rør trykkventilen, før etter 10-15 minutter.
  3. Slipp forsiktig ut gjenværende luft ut av trykkventilen -og ta forsiktig av lokket.
  4. Hvis det er en stund til herligheten skal nytes, så la den stå på KEEP WARM, gjerne med ett glasslokk, frem til servering. 
Legg på noen oliven og dryss over basilikum ved servering 🌿

Klippfisk 


Ingredienser ti Bacalao


Mandolin til oppdeling av poteter og løk

Klar til montering av Bacalao


Bacalao klar for trykkoking 
Trykkokes i 25 minutter

Spis & Nyt 


Terras Gauda Abadía de San Campio Albariño 2020
  • ALKOHOLPROSENT12.5%
  • SYRE6,5 g/l
  • SUKKER4,8 g/l
      • VaretypeHvitvin
      • Varenummer511901
      • LuktAroma med fokusert preg av moden steinfrukt, pære og sitrus, litt blomst og svale urter.
      • SmakUng, saftig og sitruspreget, innslag av pære, steinfrukt og urt, hint av mineraler i ettersmaken.
      • FargeMiddels dyp grønngul.
      • ProdusentBod. Terras Gauda
      • Årgang*2020
        * Vi tar forbehold om at varen som leveres kan ha en annen årgang/etikett enn oppgitt
      • Land, distriktSpania, Galicia, Rias Baixas
      • Metode6 t kaldmaserasjon før gjæring i temperaturkontr. ståltanker, kun selektert gjær ble benyttet, kuldestabilisert og filtrert.
      • InneholderSulfitt
      • EmballasjetypeGlass
      • KorktypeSkrukapsel
      • UtvalgBasisutvalget
      • Butikkategori4
      • GrossistMoestue Grape Selections AS
      • TransportørSkanlog AS
Jeg pleier ofte å tilberede den i en Crock-Pot/slowcooker på LOW i ca. 6 timer, da blir den perfekt. Bacalao i slowcooker finner du oppskrift på 👉 her.

Du kan også koke retten i en vanlig kjele i ett par timer, oppskrift finner du 👉 her 
eller i stekeovnen, litt a'la Sjuve og Moi som jeg har gjort 👉 her

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar