Brasierte lammeskanker med tomat & rødvin ★ ☆ Potetstappe med vårløk & ovnsbakte rotgrønnsaker ★ ☆


Ordet braisere kommer fra det franske ordet braisèr, som beskriver en matlagningsteknikk der man varmebehandler godt brunede råvarer i en gryte sammen med væske under tett lokk.

Lammeskanken er den nederste delen på lammelåret. 
I utgangspunktet er det slettes ikke den møreste delen på lammet, men den smaker utrolig godt. 
Skankene skal koke lenge og vel, til kjøttet nesten faller av beinet 😋

Dagens lammeskanker er fra Annis Pølsemakeri på Ringebu.
"Lammene har gått på fjellbeite i Sør-Fron, og gir en utsøkt smak på kjøttet"

Med andre ord, det er lamungene, som jeg har småsnakket med på hytta i hele sommer 😅😋

Skankene er marinert med olje, chili, pepper og ramsløk 🌿
Men, det er veldig mye smak i sausen så du trenger egentlig ikke bruke marinerte.


🍷 Dagens utvalgte

Wynns Coonawarra Shiraz 2019

En billig rødvin fra Coonawarra, Australia, men faktisk veldig god.
Vinen har aromaer av malt svart pepper, bær og særegne blomsternoter.
 
Coonawarra regnes, som en av Australias beste vinregioner på grunn av jordsmonnet, terra rossa, rød-brun jord av leire og det milde klimaet.


Lammeskankene kan tilberedes i vanlig kjele, slowcooker eller trykkoker 🌿
Jeg tilbereder dem i trykkoker. 
Enkelt og greit - og perfekt resultat hver gang !

Det finnes ikke noe bedre enn møre, lammeskanker, svøpt i tomat og rødvin 🍂

Skikkelig snadder, servert med smaksrik potetstappe og ferske rotgrønnsaker !

Spis & Nyt ♫

Til 4 solide porsjoner trenger du:

Lammeskanker:
  • 4 lammeskanker
  • Hvetemel
  • Salt
  • Pepper
  • 1 løk eller 4 stk sjalottløk
  • 4 fedd hvitløk
  • 1 chili
  • 400 g hermetisk tomat
  • 3 dl rødvin 
  • 1 ts timian
  • 1 ts rosmarin
Tilberedning i kjele:
  1. Gni kjøttet inn med salt, pepper og mel.
  2. Brun kjøttet raskt i en varm stekepanne med litt olje på alle sider.
  3. Legg dem i en stor kjele.
  4. Hakk løk, hvitløk og chili.
  5. Ha løken i kjelen sammen med finhakket chili, tomater, krydder og rødvin.
  6. La det surre under lokk i 2-3 timer, til kjøttet faller av beinet. 
  7. Tilsett kjøttkraft, vann eller vin under koketiden hvis nødvendig. 
Tilberedning i Crock-Pot Express :
  1. Gni inn lammeskankene med salt, pepper og mel.
  2. Sett trykkokeren på funksjonen BROWN/Sauté. Trykk på START knappen. Når den varmes opp, det tar ca.5 minutter, lyser HEAT på skjermen. Når den er varm begynner tiden å telle ned. Den står på 30 minutter, men det har ingen betydning da du skal skifte program etterpå.
  3. Brun lammeskankene raskt i olje. Må brune dem i flere omganger, det er bare plass til å steke en eller to, kommer an på størrelsen. 
  4. Legg skankene til side, til du har brunet alle.
  5. Tilsett hvitløk, løk og chili kjelen -og la det surre litt i trykkokeren.
  6. Tilsett rødvin, tomater og krydder. Bland alt godt sammen,
  7. Legg lammeskankene tilbake i kjelen.
  8. Sett på lokket og lukk det. Skyv trykkventilen til stengt for damp.
  9. Velg funksjonen MEAT/STEW og still den inn på 60 minutter. Først varmes den opp, det tar 10-15 minutter. Når den er varm starter nedtellingen.
  10. Når tiden er ute, går trykkokeren automatisk på KEEP WARM -og starter opptelling på klokken. Ikke rør trykkventilen, før etter 10-15 minutter. Trykk STOPP. Slipp forsiktig ut gjenværende luft ut av trykkventilen. Bruk ett kjøkkenredskap ikke hendene, for det er veldig varm damp.
Tilberedning i slowcooker:
  1. Gni inn lammeskankene med salt, pepper og mel.
  2. Brun skankene på alle sider i smør eller olje i en stekepanne eller i innerkjelen, hvis du har Crock-Pot med duraceramic, som kan settes på stekeplaten. Må brune dem i flere omganger, det er bare plass til å steke en eller to, kommer an på størrelsen. 
  3. Legg skankene til side, til du har brunet alle.
  4. Legg lammeskankene i Crock-Pot kjelen og tilsett hakket løk, hvitløk og chili. 
  5. Hell over rødvin, tomater og krydder.
  6. Bland alt godt sammen.
  7. Kok lammeskankene i 8-9 timer på LOW.
Potetstappe 
  • 800 g skrelte poteter
  • 2 dl matfløte
  • 3 ss smør
  • 2 vårløk
  • Salt
  • Hvit pepper
Sånn gjør du:
  1. Skrell og kok potetene, sil av av vannet.
  2. Skjær vårløk i tynne ringer.
  3. Mos potetene med matfløte og smør.
  4. Tilsett vårløk og smak til med salt og pepper.
Rotgrønnsaker
  • 2 stk gulrot
  • 100 g kålrot
  • 50 g sellerirot
  • 100 g søtpotet
  • 2 stk sjalottløk
  • 1-2 ss sitronsaft
  • 2 ss olje
  • Salt
  • Pepper
  • Rosmarin
Sånn gjør du:
  1. Skrell og skjær grønnsakene i staver eller biter.
  2. Legg dem i en ildfast form, hell over litt olje, sitronsaft, salt og pepper.
  3. Dryss over litt frisk rosmarin, ikke altfor mye, den har en veldig sterk smak.
  4. Stekes i stekeovn på 200 grader i ca. 30 minutter.
Ingredienser 

Lammeskank 


Bruner lammeskank

Klar til koking 

Rotgrønnsaker


Potetstappe



Wynns Coonawarra Shiraz 2019
  • ALKOHOLPROSENT13.6%
  • SYRE5,7 g/l
  • SUKKER<3 g/l
  • VaretypeRødvin
  • Varenummer12357301
  • LuktDuft av mørke bær og friske urter, hint av hvite blomster.
  • SmakMiddels fyldig smak av mørke bær og urter, lette tanniner.
  • FargeDyp lilla.
  • ProdusentWynn's Coonawarra Est.
  • Årgang*2019
  • Land, distriktAustralia, South Australia, Coonawarra
  • MetodeLagret 13 md på brukte franske fat.
  • InneholderSulfitt
  • EmballasjetypeGlass
  • KorktypeSkrukapsel
  • UtvalgBestillingsutvalget
  • GrossistTreasury Wine Estates Norway AS
  • TransportørSkanlog AS
Sau og lam på fjellbeite i Sør Fron 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Print Friendly and PDF