}); Edels Mat & Vin: Ukemeny - HØSTMAT i september ! Google+

søndag 12. september 2021

Ukemeny - HØSTMAT i september !



September -og høsten banker på døren 🍂
Om vi vil eller ei, etter en herlig sommer går vi inn i en kaldere og mørkere årstid.

Men, september kan være utrolig fin og solen varmer fremdeles.
Ta deg en tur på fjellet eller i skogen og opplev vår vakre natur 🍂

Med høsten kommer også mye godt, vi bor jo "Midt i matfatet".
Ferske rotgrønnsaker, blomkål, brokkoli, løk, ferskt lammekjøtt, sopp og bær.

'Midt i matfatet', Mat og Landbruksfestival arrangeres hvert år i september i Vikingskipet på Hamar. Det ble avlyst i 2020 på grunn av koronasituasjonen, men nå til helgen, 17-19 september, er det mye å glede seg til.

Nå er det jo mange gårdsbruk, som også har gårdsutsalg, blant annet Alm Østre og Fredheim Gård, begge holder til i Nordens Toscana, Stange vestbygd.

Ælt har vi på Stange, se bare 👉 her !
Vi har mye å se frem til !

Lag en fin uke 🍂


Mandag
Løksuppe

Løksuppe er en aldeles nydelig suppe.
Den varmer både kropp og sjel.

I denne utgaven har jeg brukt hvitvin og både grønnsak -og hønsebuljong, men du kan også lage den med kun grønnsaksbuljong. Jeg har kokt suppen i crock-pot, men den kan selvfølgelig tilberedes i en vanlig kjele. Koker du den i kjele bør den småkoke i ca. 1 time.

Ingen kan forestille seg at løk smaker så godt altså 💚
-før de har smakt løksuppe !


Fiske-tirsdag

Fersk ørret fra Jølster, med dampet nypoteter, frisk og god agurksalat, revet gulrot, samt en nydelig rømmesaus.

Det er så godt med poteter og gulrøtter, som ikke har vært lagret i lang tid, men nesten kommer rett fra jorden. 


Onsdag
Ytrefilet av kalv med rotgrønnsaker

Nå bugner det av rotgrønnsaker i butikkene.
Rotgrønnsaker er veldig gode ovnsbakte og passer til det meste.
Poteter steker du sammen med grønnsakene, enkelt og greit !
Bruk de grønnsaken du liker best -og har tilgang til.

Kalvekjøtt er lyst, lett, mørt og delikat.
Kalvekjøtt er kjøttet fra storfe, som blir slaktet når de er 300 dager eller yngre.

Får du ikke tak i kalvekjøtt kan du bruke indrefilet av svin, lammefilet eller storfekjøtt.


Torsdag

TORSK med middelhavssmaker 🌿🍅
Enkel smakfull fiskemiddag, som tilberedes i en kjele eller stekepanne og er klar til servering på under 30 minutter !

Retten kan serveres med hva du måtte av poteter, ris eller pasta.

Jeg serverte retten med en smaksrik og sunn blomkålris, som gir en fantastisk god,
sunn og ganske billig lavkarbo-middag !


Fredag

Servert med fløtegratinerte poteter og knasende asparges !
Nydelig sjysaus med rødvin, som har laget seg helt selv ♫♪

Lammefilet er helt fantastisk !
Kjøttet smelter på tungen og smaker himmelsk 💚


Lørdag

Andelår er den rimeligste delen på anden, men det er den delen som har mest smak.
Det er riktig nok ikke så mye kjøtt på ett andelår, men det smaker utrolig godt !!

And og appelsin er en klassisk smakskombinasjon, 
and er ganske fet og kraftig og passer godt med syrligheten fra appelsiner.
 
Sammen med rødkål og salte poteter blir det en godt balansert rett 🍊🌿



Søndag

Indrefilet er den møreste strykningsdelen på storfe -og er perfekt utgangspunkt for en god biffmiddag.
Indrefileten sitter på innsiden, helt bakerst på filetkammen.
Den koster noen ekstra kroner, men av og til kan man unne seg noe ekstra godt ♥

Mør god indrefilet fortjener godt tilbehør !

Jeg serverte indrefilet med ostepoteter, sopp & spinat og en nydelig flambert peppersaus med cognac ♫



Ukens dessert

Panna cotta er en av verdens beste desserter.
Panna cotta betyr - kokt fløte - den skal være fløyelsmyk og smelte i munnen.
Sammen med syrlig multe smaker det helt fantastisk.

Multe = Fjellets gull !
Hvert år er det mange som valfarter til sine spesielle og ofte hemmelige steder, med fine multemyrer.
Sessongen for multene er fra midten av juli og frem til den første frostnatta.

Multekrem er en tradisjonsrik juledessert, men det går fint å spise multe hele året altså !
Kanskje du vil prøve denne desserten ♫

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar