Passer perfekt på koldtbordet, men er også god til middag sammen med godt tilbehør.
Skulle du ha sett, jeg har vært på 'Harry-tur' eller 'Flæsketur' 😊
Svensk 'Julskinka' her altså !!
I denne oppskriften serveres juleskinken med fløtegratinerte poteter, rosenkål med bacon og rosepeppersaus 🌿
Skulle du ha sett, jeg har vært på 'Harry-tur' eller 'Flæsketur' 😊
Svensk 'Julskinka' her altså !!
I denne oppskriften serveres juleskinken med fløtegratinerte poteter, rosenkål med bacon og rosepeppersaus 🌿
✿ Juleskinke
- Ferdig kokt juleskinke
- 1 dl sennep
- 1 dl brunt sukker
- 1/2 dl honning
- 1/2 dl strøbrød
- 1/2 ts malt nellik
- 1/4 ts malt ingefær
Sånn gjør du:
- Fjern strømpen og svoren på ferdig kokt skinke.
- Rør sammen sennep, sukker, honning, brød, nellik og ingefær.
- Smør blandingen utover skinken og gratiner ved 225 grader i ca. 15 minutter eller til den har fått en fin gylden farge. Du kan steke den sammen med potetene de siste 15 minuttene -eller steke den på forhånd og servere den kald. Med varm saus og tilbehør går det helt fint.
- 400 g rosenkål
- 200 g bacon
- Baconfett og godt smør, eventuelt ribbefett
- 1 neve hakkede valnøtter
- Salt
- Pepper
- Skjær/klipp bacon i biter og sprøstek dem i en stekepanne.
- Rens rosenkålen og del de i to.
- Tilsett rosenkålen i pannen med bacon.
- Blir det litt lite fett, som det som regel blir, tilsetter du litt ekstra meierismør eller ribbefett.
- Stek på svak varme til de er blitt møre.
- Krydre med litt salt og pepper.
- Bland inn valnøtter like før servering. Jeg droppet nøtter i dag, da den skulle serveres til en med nøtteallergi.
- 10 poteter
- Salt
- Hvit pepper
- 1,5 dl kremfløte
- 1,5 dl melk
- 1/4 ts muskatnøtt
- Revet ost
- Skrell poteter og skjær dem i tynne skiver.
- Legg dem i kaldt vann i ca. 30 minutter. Tørk av dem på tørkepapir.
- Legg poteter i en ildfast form.
- Krydre med salt og pepper mellom lagene.
- Bland fløte og melk, tilsett litt muskatnøtt.
- Hell blandingen over potetene.
- Dryss over revet ost.
- Sett den ildfaste formen i ovnen på 220°C og stek den i ca. 30 minutter. Eller stek den i kombidamp på 180°C i ca. 40 minutter.
Kombidamp:
En kombinasjon av varmluft og damp, min ovn bruker 25% damp og 75% varmluft, noe som gir ett saftig og godt resultat. Denne kombinasjonen er spesielt godt egnet gratenger. Varmluften fordeles jevnt i hele ovnen og sørger for at teksturen blir perfekt og osten nydelig og gyllen ✿
En kombinasjon av varmluft og damp, min ovn bruker 25% damp og 75% varmluft, noe som gir ett saftig og godt resultat. Denne kombinasjonen er spesielt godt egnet gratenger. Varmluften fordeles jevnt i hele ovnen og sørger for at teksturen blir perfekt og osten nydelig og gyllen ✿
- 3 ss smør
- 1 løk
- 1 rød paprika
- 2 ts svart pepper, knust
- 2 ts rosepepper, knust
- 3 ss hvetemel
- 4 dl oksekraft, vann + ett beger kjøttfond
- 1 dl fløte
- 1 ts soppsoya
Sånn gjør du:
- Knus pepper i en morter, har du ikke morter så legg pepper i ett rent kjøkkenhåndkle eller lignende og knus pepperen med en kjevle. Ikke knus dem altfor fint, bare grov knuses.
- Skjær løk og paprika i små terninger, fres det i smøret og ha på pepper.
- Strø over mel og spe med kjøttkraft, mens du rører godt.
- Kok sausen i 20 minutter.
- Sil den, men ikke i en altfor finmasket sil.
- Tilsett fløte og soppsoya -og kok den raskt opp.
Tips:
Rester av skinken kan brukes i en enkel og god Skinkegryte !
Juleskinke skal gratineres med sennepsblandingen ✿ |
Gratineres i stekeovn ✿ |
Rosepeppersaus ✿ |
Renser rosenkål ✿ |
Skjærer poteter i skiver ✿ |
Rosepeppersausen er klar ✿ |
Lager fløtegratinerte poteter ✿ |
Steker bacon og rosenkål ✿ |
Juleskinken er klar ✿ |
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar