Helstekt and er typisk dansk julemat 🌿
Jeg har fått servert helstekt and av min danske svigerinne og bror mange ganger.
Det er kjempegodt, så når jeg fant en and i frysedisken måtte jeg ta den med meg hjem !
Jeg tinte den i kjøleskapet, på 3 grader i 2 døgn.
I Danmark blir klassisk andestek ofte servert med brunede kartofler, rødkål og saus laget på kraften.
Her er min utgave av den klassiske danske andesteken.
Jeg serverte den også med sylteagurk, tyttebær og ripsgele.
Jeg serverte den også med sylteagurk, tyttebær og ripsgele.
Smagfuld aftensmat 🍃
Du trenger til 4 porsjoner:
- 1 stk and (ca. 2,5 kg)
- 1,5 ss maldon salt
- 1,5 ss kvernet pepper
- 1 stk sitron
- 50 g smør
- 6 dl vann
- 2 epler
- 100 g svisker
Sånn gjør du:
- Bind opp lårene på anden med bomullstråd.
- Krydre med salt og pepper og gni krydderet godt inn.
- Legg anden på en rist i en langpanne eller ildfast form.
- Press over sitronsaft.
- Skjær smøret i tynne skiver og legg smøret på anden.
- Hell på vann.
- Stek anden i stekeovn på 225°C i 20 minutter.
- Ta ut langpannen, fjern risten og legg anden tilbake i formen.
- Øs kraften over anden.
- Del epler i båter og legg båtene i langpannen sammen med svisker. Legg også sitronen i langpannen.
- Sett inn ett steketermometer.
- Stek videre på 160°C til kjernetemperaturen viser 75°C. Det tar 2-2,5 time. (Stod det i en oppskrift) Men, den var på 75°C etter 1,5 time, dro ut steketermometeret og stekte den 30 minutter til jeg.
- Øs gjerne skyen over anden to, tre ganger under steketiden.
- Sett opp ovnen til 225°C -og stek anden til den har fått en fin farge. Jeg har kombidamp funksjon på min ovn, så jeg stekte den i 20 minutter på 25% damp og 75% luft på 180°C.
- Ta ut sviskene og eplene og legg dem tilside. Hold det varmt under folie og legg det på fatet sammen med anden ved servering.
- La anden hvile i 20 minutter før du deler den opp. Skjær av lårene og vingene. Skjær av brystene på begge sider -og del dem opp i skiver.
Saus:
- 5 dl stekekraft
- 2 ss hvetemel + litt vann
- 1,5 dl fløte
- 2 ts soppsoya eller 1 ss kikkoman soyasaus
- Salt
- Pepper
Sånn gjør du:
- Sil stekeskyen over i en kjele.
- Rist hvetemel med litt vann til alt melet er oppløst.
- Kok opp kraften og rør inn melet, litt og litt om gangen.
- Kok sausen i 5-10 minutter.
- Smak til med fløte, soyasaus, salt og pepper.
Hvis du bruker soppsoya blir sausen brun og fin. Bruker du soyasaus kan du tilsette litt sukkerkulør hvis du ønsker en litt mørkere saus.
Jeg syntes sausen ble litt vel syrlig, på grunn av sitronen når jeg smakte på den. Men, sammen med den feite anden, ble den helt perfekt.
- 1 kg rødkål
- 50 g smør
- 2,5 dl utblandet solbærsaft, litt sterk
- 1 dl rødvinseddik
- 4 ss brun farin
- 2 røde epler
- 1 ss andefett
- Skjær rødkålen i strimler.
- Surr rødkålen i smøret noen minutter.
- Tilsett saft, rødvinseddik og sukker.
- Bland alt godt sammen og la det småkoke under lokk i 30 minutter.
- Skrell eplene og skjær dem i biter, før du tilsetter dem i kjelen.
- Kok videre i ca. 60 minutter. Rør litt innimellom. Kok den uten lokk mot slutten av koketiden, så væsken damper bort.
- Nå kan den avkjøles og varmes opp igjen før servering -eller la den putre på svak varme. Jeg synes den blir bedre og bedre etter hvert, 2 timer koking er helt greit. Den kan kokes flere dager før servering -og oppbevares i kjøleskapet.
- Rør inn litt andefett, fra skyen rett før servering, så bliver den rigtig blank og flot ♫♪
- 1 kg små poteter med tynt skall
- 1 dl sukker
- 50 g smør
- 0,25 dl vann
- Kok potetene, med skallet på. Kok dem litt al'dente da de skal stekes etterpå. Hell av vannet. La de avkjøles. Dette kan gjøres i god tid før de skal brunes.
- Smelt sukkeret i en stekepanne uten å røre i det på middels varme. Hvis du rører i sukkeret blir det klumper, men det er ingen krise.
- Når sukkeret er smeltet tilsettes smøret, sett opp varmen og bland det godt sammen.
- Tilsett potetene og stek dem under omrøring ett par minutter. Tilsett litt vann, vær forsiktig -det spruter litt, og la de surre videre til de blir fint gylne og varme.
Da er vin fra druen Pinot Noir ett godt valg.
I dag ble en rimelig, men veldig god Fransk rødvin:
Louis Max Climats Pinot Noir Les Terres Froides
Ren og fruktig, preg av mørke og røde bær, innslag av urter og lakris, ørlite bitter ettersmak
♫♪
Forbereder anden ♫♪ |
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar