På den lokale Kiwi'n fant jeg reinsdyr medaljong og ytrefilet av rein til en overkommelig pris.
Reinsdyr medaljong - kommer fra den indre delen av baklåret. Den er nesten like mør, som ytrefileten, men har mer smak. Pakken på 300g var delt i 3 små fileter.
Jeg valgte ytrefilet av rein. I 300g pakke med to fileter a 150g.
Ytrefileten sitter på utsiden av ryggraden. Den er supermør og har en mild viltsmak.
Jeg har ⇾ kantareller i fryseren. De må nytes innen 2-3 måneder etter nedfrysing, da de ikke er forvellet. Kantarellene tiner jeg i kjøleskapet.
🍷 Fortissimo 2021 - Billig og god rødvin fra Portugal.
Saftig preg av sødmerike mørke og røde bær, innslag av lakris, litt trekrydder og fat.
Utrolig frisk og god. Passet perfekt til retten.
Helt sprøtt godt !
Du trenger til 4 porsjoner:
- 600 g ytrefilet av rein
- Smør
- Salt
- Pepper
- Fløtegratinerte poteter
- Peppersaus *
- Kantareller, sjalottløk, spinat *
- Aspargesbønner
- Solbærgele
- Potetgull
Ytrefilet av rein / Reinbiff
- La kjøttet ligge i romtemperatur i 30-60 minutter før tilberedning.
- Finskjær fileten fri for hinner og sener, hvis nødvendig og krydre godt med salt og pepper.
- Varm opp stekepannen med olje og smør. Smørblandingen skal være god og varm, nesten brunt før du legger i kjøttet.
- Brun kjøttet i 1-2 minutter på begge sider.
- Legg kjøttet i en ildfast form. Stikk inn et steketermometer og stek ferdig på 125°C i ca. 22 minutter til ønsket temperatur. Den er perfekt medium ved 62ºC grader og gjennomstekt på 76ºC.
- La kjøttet hvile i 10 minutter før servering. Del den opp i skiver før servering hvis filetene er store. Jeg serverte filetene på 150gram hel på tallerken.
Peppersaus
Sausen kan tilberedes lenge før servering og varmes opp igjen.
- 4 dl kjøttkraft, jeg brukte vann og ett beger kjøttfond
- 2 ss hvetemel
- 1 ss grønn pepper
- 1-2 dl kremfløte
- 1-2 ss soppsoya eller mørk soyasaus. Bruk eventuelt noen dråper sukkerkulør om nødvendig.
- Litt salt, smak på sausen først for soyasausen kan være veldig salt.
Sånn gjør du:
- Rist sammen melet med litt kald kjøttkraft, eller litt vann.
- Kok opp resten av kraften og visp i jevningen.
- Knus grønn pepper grovt i en morter.
- Tilsett grønn pepper og la sausen koke i minst 5 minutter.
- Tilsett fløte og smak til med soyasaus og eventuelt litt salt hvis nødvendig.
Kantareller, sjalottløk og spinat
- 300 g kantareller
- Smør
- 4-8 stk sjalottløk
- 200 g frisk spinat
- Salt
- Pepper
Sånn gjør du:
- Rens kantarellene, hvis den ikke er ferdig renset og legg dem i stekepannen. La kantarellene ligge i pannen til den slipper vannet og stek den videre til vannet har fordampet. Dette kan gjøres i god tid før middagen skal serveres.
- Skrell sjalottløken og del den i fire på langs.
- Fjern de groveste stilkene på spinaten.
- Tilsett sjalottløk og en god slump smør i stekepanna, la det steke til løken er gyllen.
- Vend inn spinat og stek videre til spinaten har falt sammen.
- Krydre med salt og pepper.
- Kutt av begge endene på bønnene. Legg dem til side. Dette kan gjøre i god til før servering.
- Kok aspargesbønnene rett før servering, imens kjøttet hviler. Kok aspargesbønner ett par minutter i godt saltet vann
- Sil av vannet og server.
Fløtegratinerte poteter steker jeg i stekeovn på 225ºC i 30 minutter før jeg setter ned varmen til 125ºC når reinsdyrfileten skal etterstekes. Setter varmen opp igjen når kjøttet er stekt, hvis potetgratengen ikke er ferdig.
Steg for steg ⇩.
🍷 Fortissimo
Saftig preg av sødmerike mørke og røde bær, innslag av lakris, litt trekrydder og fat. God lengde.
Touriga Nacional 40%
Alicante Bouschet 10%
Syrah 35%
Alkohol 14%
Sukker 8 g/l
Syre 5,9 g/l
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar