LAUP / LAUPER / TRØNDERBOLLE med rugmel og anis

Hva laup er ....

Det er en bolle, som i tillegg til hvetemel blir bakt med rugmel og krydret med Anis 🍂 Bollene skal være stor og flate, og serveres i halvdeler med påsmurt ekte godt smør og brunost 🍂

Anisfrø er et av de eldste krydderplantene fra middelhavsområdet. Anis er mye brukt i Spania, Italia og Nord-Afrika. Anisfrø har i uminnelige tider blitt brukt til å krydre bakst, slikkerier, snaps og vin. Anis er frøene fra en ett-årlig skjermplante. De inneholder ett stoff, som heter anetol, og det er dette som gir den lakrislignende smaken. Anis er en av de aller eldste krydderplanter og er velkjent for sin gunstige effekt på fordøyelsen. I tillegg kan anisfrø brukes til å smaksette teer, safter og varme drikker.

Stjerneanis er ikke nært beslekta med anis, men krydderne inneholder noen av de samme aromatiske stoffene, blant annet anetol. Stjerneanis brukes hovedsakelig i Østen og India. Stjerneanis har en strammere smak og har ikke vanlig anis sin gode lukt og aroma.

Laup er velkjent i Trøndelag, Trønderbolle !
Lauper blir ofte servert med smør og brunost, og gjerne sammen med en god kopp te


Du trenger til 15 stk a 120g / 18 stk a 120g
  • 700g hvetemel
  • 300g rugmel
  • 50g fersk gjær 
  • 100g sukker
  • 1 ts salt
  • 3 ts malt anis
  • 100g smør
  • 7 dl melk
  • 1 egg til pensling 
Sånn gjør du:
  1. Smelt smøret og tilsett melk, varm opp til melken har en temperatur på 37°C.
  2. Rør gjæren ut i melkeblandingen.
  3. Hell 600gram av hvetemelet og sikt inn rugmel i en bakebolle eller kjøkkenmaskin.
  4. Tilsett sukker, salt og malt anis. Jeg fikk ikke tak i malt anis, så jeg knuste frøene med en morter.
  5. Tilsett melkeblandingen.
  6. Elt deigen til den er smidig, tilsett litt mer mel til deigen får passe konsistens.
  7. Dekk til deigen med ett kjøkkenhåndkle og la den heve i en time.  
  8. Del deigen i 15 emner på ca. 120 gram eller ønsket størrelse og trill ut bollene, som du legger på stekeplater med bakepapir.
  9. Etterhev bollene i 30 minutter.
  10. Pensle bollene med lettvispet egg rett før stekning.
  11. Stek bollene midt i ovn på 225°C i 12-15 miutter.


Steg for steg ⇩









LAUP smaker helt sikkert knallgodt på toppen av alpinbakken på Gålå !
God tur til 👉 Valsfjellet 🍂

Når du kjører ned til Gålå Alpinsenter, der hvor Peer Gynt' sommerforestilling fremføres kjører du forbi Solbråsetra, hvor brunosten så dagens lys i 1863 !

Historien om brunost kan du lese 👉 her !



LAUP / LAUPER / TRØNDERBOLLE med rugmel og anis 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Print Friendly and PDF