Ovnsbakte kastanjer ♫♪ Chestnuts !


Fra bror' Morten i Danmark har jeg fått kastanjer, som han har høstet fra kastanjetreet.

Når kastanjene blomster i Bygdø Allé ♫♪
Det er ikke kastanjer fra Bygdø Allé, de fleste 'kastanjene', som vokser i Norge kalles for 'Hestekastanjer', men de er ikke i familie med spiselige kastanjer.

Hestekastanje er ett løvtre, som inngår i lønnefamilien. Avkok av blad og bark av hestekastanje kan brukes mot diaré og hemoroider, og som et hosteremedium til behandling av bronkitt og kikhoste, så vet vi det.
Vestlige besøkende i Istanbul på 1500-tallet la merke til disse trærne og opplyser at de ble kalt «hestekastanje» fordi nøttene ble gitt som medisin til syke hester. 

Har du vandret gatelangs i en europeisk storby om høsten med et kremmerhus varme, grillede kastanjer i hendene og kjent duften av grillkull fra salgsbodene? Ehh.. nei, jeg kan ikke si jeg har det altså 😅 Har du ? 

Edelkastanje🍂 (Ja, faktisk ) Fra bøkefamilen.
Spiselige kastanjer vokser på trær og er en planteslekt i bøkefamilien med om lag 20 arter.
Edelkastanje er den mest kjente. Den blir opptil 40 m høyt med en stammediameter på 1,5 m. Treet er bredt og majestetisk, med gråbrun bark og etter hvert ganske dype furer i stammen. Stammen er ofte innhul på eldre trær. I Norge finnes det Edelkastanje langs kysten i Sør-Norge, der store eksemplarer eksisterer blant annet i Nygårdsparken i Bergen.  

Det lukter veldig godt når man tar dem ut av stekeovnen -smaken minner litt om nøtter, men de er veldig myke 🍂 Mye jobb for lite, men artig var det.

Kastanje kan brukes, som tilbehør til gode kjøttretter, gjerne med fersk rosenkål og bacon. 
Lage kastanjesyltetøy med vanilje og brunt sukker. Steke en god eplekake med honning og kastanjer. De kan brukes i salater -eller, som snacks når man vandrer gatelangs i Roma.


Du trenger:
  • Kastanjer
  • Grovt salt
  • Frisk rosmarin
Sånn gjør du:
  1. Forvarm stekeovnen til 200 °C.
  2. Skjær to snitt på toppen av hver kastanje, som ett kryss med en kviv med sagblad. 
  3. Legg kastanjene i en kjele og hell over kaldt vann. Kok opp og hell av vannet umiddelbart.
  4. Dekk bunnen av en langpanne eller ildfast form med grovt salt og plasser kastanjene med snittet opp på saltet, slik at de står stødig. 
  5. Legg på noen kvister rosmarin. 
  6. Plasser formen midt i stekeovnen og stek i 20-25 minutter. 
  7. Ta formen ut av ovnen og dekk den med et rent kjøkkenhåndkle i 15 minutter.
  8. Rens ut nøttene i kastanjene. 
  9. Spis & nyt med litt havsalt, imens de fremdeles er varme -eller oppbevar dem kaldt i en uke eller to i kjøleskapet. De kan også fryses. 
Å gi kastanjene et lite oppkok før de stekes og la dem hvile under et håndkle etterpå, gjør at den brune hinnen på innsiden av skallet lettere løsner. Hinnen er bitter og tørr, og ødelegger smaksopplevelsen av de søte, myke kastanjene. 

Karbohydrater 
Enkle karbohydrater, som smaker søtt : Fruktose, glukose og melkesukker er sukkerarter som finnes naturlig i ulike matvarer. Det er ønskelig å kutte ned på mengden tilsatt sukker i kostholdet. Tilsatt sukker inkluderer hvitt og brunt sukker, honning, ren fruktose og siruper. Frukt og bær er en naturlig kilde til sukkerarter som følges av kostfiber, vitaminer og mineraler. Det er ikke ønskelig å redusere på inntaket av naturlig forekommende sukker.
( Det er også begrenset hvor mange gram du får i deg )

Kastanje har lavt fettinnhold og høyt innhold av vitamin B6, folat, vitamin C og kopper. Kastanje er også en kilde til tiamin, kalium og fosfor, i tillegg til å ha et høyt innhold av kostfiber. Vitamin B6 og fosfor bidrar til normal energiomsetning, mens folat bidrar til å redusere tretthet og utmattelse.








Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Print Friendly and PDF