Pasta bolognese stammer fra byen Bologna i Emilia-Romagna regionen i Nord-Italia.
Retten er faktisk kjent som “Ragù alla Bolognese” i Italia. Denne regionen er kjent for sin kulinariske tradisjon, og pasta bolognese er en av de mest kjente rettene herfra.
Forskjellen mellom Ragù og Bolognese ligger i navnet. Den engelske oversettelsen av den italienske "ragù alla Bolognese" betyr bokstavelig talt Bolognese-saus,
Ragù er i hovedsak en kjøttbasert saus med spor av tomat, mens Bolognese forgrener seg fra utgangspunktet i den tomatbaserte sausen, hvor sausen er viktigere enn kjøttet.
Ragù blir servert med pappardelle, som er den bredeste utgaven av båndpasta.
Navnet er avledet av verbet pappare, som betyr å sluke mat.
Navnet er avledet av verbet pappare, som betyr å sluke mat.
Ragù alla Bolognese lages opprinnelig med en blanding av storfekjøtt, kalvekjøtt og svinekjøtt, og da gjerne pancetta - italiensk bacon. Kjøttdeig av kalv er ikke mye brukt i Norge, så denne utgaven er kun med kjøttdeig av storfe.
For å gjøre bolognesen autentisk tilsettes det laurbærblad og en klunk rødvin🍷
Du trenger til 8-10 porsjoner:
- 1200 g kjøttdeig av storfe
- 300 g pancetta
- Stekesmør / olje
- 1-2 stk gul løk, hakket
- 4 ts hvitløk, presset eller finhakket
- 2-3 dl rødvin
- 3-4 stk gulrot, revet eller i små terninger
- 2 stk stilker stangselleri, hakket
- 180 g tomatpuré
- 800 g hermetisk tomat
- 5 dl kjøttkraft
- 2 stk laurbærblad
- 3 ts tørket oregano
- Salt
- Pepper
- Pappardelle + Grønnsaksbuljong
- Parmesan
Sånn gjør du:
- Stek kjøttdeigen i litt olje eller smør i to omganger. Legg det over i en kjele.
- Stek pancetta og legg det over i kjelen med kjøttdeig.
- Stek løk og hvitløk, til den har blitt gylden legg den over i kjelen.
- Sett kjelen på varmen og tilsett rødvin. Kok opp og la det koke ett par minutter.
- I kjelen tilsetter du også gulrot, stangselleri, tomatpuré, hermetisk tomat, kjøttkraft, oregano og laurbærblad. Krydre med 1 ts salt og 1 ts pepper.
- La sausen småkoke lenge. Gjerne to, tre timer, til den har blitt tykk og smakfull !
- Smak til med mer salt og pepper, hvis nødvendig.
- Kok pappardelle *
- Server pastasausen, sammen med nykokt pappardelle og revet parmesan.
- Spis & Nyt 🎶
Pappardelle
- Pappardelle kokes i en stor kjele med vann, tilsatt grønnsaksbuljong. En buljongterning per liter vann.
- Se kokeanvisning på pakken.
- Bruker du fersk pasta er koketiden 3 minutter, så den bør kokes rett før servering.
Middagshvil 💙 |
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar