Familieribbe: Familieribbe er tynnribbe med kotelettkam. Kotelettkammen består av ytrefileten med bein, og er mye magrere enn resten av ribba som er mer marmorert.
Langtidsstekt ribbe - 20 timer - 70ºC ༺♥
Familieribbe: Familieribbe er tynnribbe med kotelettkam. Kotelettkammen består av ytrefileten med bein, og er mye magrere enn resten av ribba som er mer marmorert.
Edels vilt gode gryte med elg, bacon & kantareller / Elggryte !
Dadler med bacon / Servert med gløgg !
Dadler er skikkelig snadder, jeg elsker de nye posene med dadler med smak. Lakris er favoritten, men naturelle dadler, som selges rundt juletider er også knallgodt !
🍂 Baconsurret dadler er ett naturlig innslag på tapasbordet.Og en perfekt liten smaksbombe, når du har lyst på litt småsnacks.
Grønnsakssuppe med pinnekjøtt & estragon !
Ovnsrett med kylling & konjakk. Servert med jasminris og pak choy !
Choy og tsai betyr ganske enkelt grønnsak på kinesisk. Det er en kålvekst som blir brukt i enorme mengder i hele Asia.
Ovnsbakte kastanjer ♫♪ Chestnuts !
Oksehaleragù med pappardelle !
Jeg kjøpte en kilo med oksehaler av storfe på Annis i Ringebu🐂
For bare et par generasjoner tilbake var det vanlig å utnytte og spise hele dyret, men nå for tiden lager vi lite mat av blod, innmat og enkelte av stykningsdelene. Dersom du lager blodpudding, lungemos, levergryte eller oksehalesuppe oftere til middag hjemme, så har du samtidig bidratt til at din husholdning spiser mer bærekraftig, fordi hele dyret blir utnyttet. Ikke la deg skremme av navnet på maten eller råvarene. Dette er faktisk god mat som smaker! (Matprat)
All'arrabbiata 'Pulled turkey' !
All'arrabbiata er en rød italiensk saus, som har en ekstra krydret smak ved å tilsette masse chili. Sausen blir ofte servert til pasta penne, men andre typer pasta kan selvsagt benyttes.
Pulled Turkey / Revet kalkun !
Jeg lager en stor porsjon med 'revet kalkun' av kalkunskiver.
Slowcooker Ukemeny - Knallgode, smaksrike oppskrifter !
Her kommer den andre ukemenyen tilberedt i slowcooker, den første finner du ⇾ her !
2010 Crock-Pot kommer endelig til Norden og de andre nordiske landene! Nå oppdager hele Skandinavia fordelene med å lage mat med langkoking.
2018 Crock-Pot Express lanseres i Skandinavia. Dette er en multicooker med trykkokingsfunksjon, som gjør det mulig å velge om man vil tilberede maten raskt eller langsomt.
Jeg har to utgaver, den tradisjonelle 'slowcooker', som du kan lese om → her -og Expressen, som kom i 2018 med funksjonen trykkoker. Den kan du lese om ⇾ her.
Reinsdyrfilet med kantareller og nydelig tilbehør !
Reinsdyr medaljong - kommer fra den indre delen av baklåret. Den er nesten like mør, som ytrefileten, men har mer smak. Pakken på 300g var delt i 3 små fileter.
Jeg har ⇾ kantareller i fryseren. De må nytes innen 2-3 måneder etter nedfrysing, da de ikke er forvellet. Kantarellene tiner jeg i kjøleskapet.
Inspirerende ukemeny med høstens farger og smaksrike middager
Oppskriften finner du i navnet på retten.
God middag 🍂🖤
LAUP / LAUPER / TRØNDERBOLLE med rugmel og anis
Hva laup er ....
Det er en bolle, som i tillegg til hvetemel blir bakt med rugmel og krydret med Anis 🍂 Bollene skal være stor og flate, og serveres i halvdeler med påsmurt ekte godt smør og brunost 🍂
OnePot slowcook svinekjøtt, grønnsaker, potet & saus !
Baileys Crème Brûlée med jordbærsaus !
SMASH BURGER TACOS / Tortilla burger med knallgod dressing
Mine barn og bonusbarn vokste opp midt i storhetstiden !
Her i huset var det 'fredagstaco' fra år 2000 til 2014. 14 år med taco til 4 barn og vennene deres ! Ikke rart man blir litt lei lukten og smaken av spisskummin.
Rødvinsbraisert svinenakke med rustikk potet & fennikelstappe !
CHILI (gryte) med kylling & ukrainsk øl !
Kantarellsuppe !
Navnet Hedmarken kommer trolig av ordet heidnir, som var fellesnavnet på de menneskene som bodde på østsida av Mjøsa.
Så da vet vi det 💦💙
Indrefilet av lam med grønnsaker og saus med klementin & rosmarin
Her har jeg brukt indrefilet av lam, marinert med hvitløk og rosmarin fra Annis Pølsemakeri.
Lammefilet smaker godt naturell, så den trenger ikke være marinert.
Indrefilet av lam er så små og tynne, så de skal ikke stekes lenge, kun noen minutter.
Eplekake med vaniljekrem / Rustikk dessert eplekake !
🍎 Epler = Fiber, vitaminer og antioksidanter
🥚 Egg = Protein og essensielle vitaminer
Ikke dermed sagt at kaken er sunn altså, langt derifra, men god er den - det er garantert !
Kjøtt- og tomatgryte med kanel, servert med pappardelle !
Kanel setter en god, varmende smak på kjøttsausen 🍅
Du kan selvsagt bruke en annen type pasta eller ris, couscous, potetstappe etc.
Syltet kantareller a'la Edel !
Omelett med gul traktkantarell !
Lager en god solid frokost så vi holder ut lenge på fjelltur.
Omelett er egg som er pisket sammen og stekt med smør eller olje i en stekepanne,
mye forskjellige tilbehør kan brukes, fisk, kjøtt eller bare grønnsaker - og ost selvfølgelig !
I denne oppskriften bruker jeg 'Gul traktkantarell og mozzarella 🍂
Kantareller kan du lese om ➡ her 🍄
Kantareller - Skogens gull !
* Mykorrhiza er en symbiose mellom sopp og planterøtter. Mykorrhiza er svært vanlig hos de fleste plantearter, og er naturens måte å skaffe planter næring på. Soppen blir et organ som vokser på røttene og fungerer som en forlengelse og fin forgrening av disse.
Ekte kantarell har eggegul farge med butte, gaffelgrenede ribber på undersiden av hatten. Hatten, som er 3-12cm er trakt-formet og med en bølget rand. Stilken er 3-10cm lang. Innvendig er kantarellen hvit i fargen.
Potet og pølseform med nykål !
Ovnsbakt hvalkjøtt med gulrot & vårløk i sennepssaus med fløte !
Squash'spaghetti med pesto og parmesan
Squash har en fantastisk evne til å trekke til seg smaker -og i dag er det pesto av basilikum og parmesan, den skal dele tallerken med 🌿
Paprikagryte med kjøttdeig & ris !
FLETTEPIZZA / Ragu Bolognese RESTEPIZZA !
Jeg hadde lunchgjester på hytta i dag - og serverte ➡ Ragù a'la Bolognese
Fikk, som vanlig - og også med vilje, igjen rester av bolognese kjøttsaus 🍅
Restene ble forvandlet til en smakfull flettepizza 🍕
Ragù a'la Bolognese med pappardelle !
Navnet er avledet av verbet pappare, som betyr å sluke mat.
Wok med scampi & spaghetti !
Bakepoteter a'la hasselback !
Stekt breiflabb med nypoteter, neper, reddiker og løk !
Neper har en lang historie her til lands, og hadde stor verdi for det norske kostholdet før poteten kom. Neper blir også kalt mainepe eller matnepe, og har en karakteristisk rund form og et hvitt, sprøtt fruktkjøtt. Grønnsaken har en pepperaktig, mild smak med litt sødme, litt som en blanding av reddik og kålrot. De bør skrelles før de brukes i råkost, kokte, stekte eller i stuing.
Mest brukt i Norge er det vi kaller for sommer-reddik, hvor formen er kulerund og fargen rød.
Smørbrød med rosastekt kalv, parmesanmajones & bringebær !
BIFF av KALV med gratinerte poteter, asparges og en nydelig sjysaus
Kalvekjøtt er kjøttet fra storfe, som blir slaktet når de er 300 dager eller yngre.
Kjøttet produseres fra kalv av begge kjønn, men det er, som regel oksekalver, som blir kalvekjøtt, bortsett fra dem, som skal brukes til alv. Kviger blir hovedsakelig brukt til amme-kuer og melkekuer.
'Dagens kalv' er marinert ytrefilet fra Annis Pølsemakeri
Marinaden består blant annet av olje, chili, pepper og ramsløk.
Risotto med tomat, basilikum og kylling !
Nå skal vel egentlig ikke jeg reklamere med ferdigprodukter, men den er veldig god, både på smak og konsistens. Perfekt på turer hvor det skal være enkelt, men samtidig godt,
LAPPER / SVELER stekt på bålpanne !
Sveler inneholder også kefir, natron og hornsalt.
Gode lapper, som jeg har laget med kefir, finner du her ➡ her
Middagstips / Camping- og hyttemat - Nr. 3 !
Nr. 1 fra juni 2019 finner du 👉 her
Noen av hyttene har mer luksus enn det folk flest, har i ett vanlig bolighus.
Andre har verken vann, strøm eller bilvei frem til hytta.
Det samme gjelder vel også for dere, som ferierer på campingen.
Liten eller stor campingbil eller vogn, med markise, fortelt eller stort spikertelt.
Felles for både hytte og camping er at maten skal smake godt, være enkel å tilberede, lite oppvask og ikke altfor mange ingredienser.
One Pot oksegryte med fersk hvitløk !
Trenger lang koketid -og er den seig, så har du kokt den for lite. Den blir mør og faller nesten fra hverandre, hvis du koker den lenge nok.
Når man dyrker hvitløk kan du gjerne plante den på høsten. Legg hvitløksfedd 10 cm ned i jorden og med ett mellomrom på ca. 15 cm. Da vil den begynne å spire og gro på våren.
Du kan også bruke 'gresset' på hvitløk, på samme måte som vårløk.
Ut på tur med Toro rett i koppen !
Edel tester ferdigprodukter 🌿
I dag tester jeg 'Lasagne-pasta' Toro rett i koppen.
Tilberedning :
Riv av toppen Klem inn sidene Tilsett kokende vann opp til fyllelinjen.
Rør om – helt ut i kantene. Vent 5 minutter. Rør litt til. Nyt!
Ytrefilet av lam med fløtegratinerte poteter, asparges og peppersaus.
Edels langpanne sjokoladekake med ekte sjokolade !
Familiekoldtbord 🌿 Koldtbord/ Buffé ♫♫
Buffé er et begrep, som kommer fra fransk og latin og opprinnelig betyr 'praktbord' 🌺
Det er helt innenfor og bruke ferdig produkter, som smør, loff, remulade og majones.
Hjemmelaget fersk potetsalat er bedre enn de utgavene du finner i kjøledisken, så den bør du lage selv. Kabaret er også veldig enkelt å lage, samt at den smaker 1000 ganger bedre enn masseprodusert kabaret.