Lapper med kefir ♥


👉 Lapper eller 👉 sveler ??
Forskjellen er at sveler lages med smør i røren og er ofte litt større i diameter.
Sveler inneholder også kefir, natron og hornsalt, men lapper blir som regel laget med 'vanlig' melk og bakepulver.


Jeg hadde igjen rester av kefir etter jeg bakte 👉 Sjokoladekake med melkesjokoladekrem.
Så jeg laget en blanding av lapper og sveler. Brukte kefirmelk og droppet smøret.

Skal ikke skryte av at de ser perfekte ut, men de smaker godt  😋

De er veldig fine å fryse -og tiner fort, så det er smart å ha noen på lur i fryseren når barnebarnet kommer på besøk ♥ Hun elsker lapper !

Serveres med smør og brunost -eller syltetøy 🍓


Du trenger til 24 stk:
  • 4 dl kefir
  • 4 dl hvetemel
  • 5 ss sukker
  • 1 ts vaniljesukker
  • 2 egg
  • 1 ts natron
  • (1 ts hornsalt, hvis du ønsker - det er mange som ikke liker lukten)
Sånn gjør du:
  1. Visp sammen egg, sukker og vaniljesukker.
  2. Tilsett kefir melk og bland det godt sammen.
  3. Bland inn natron og hornsalt i melet.
  4. Sikt inn mel og fortsett å vispe til det blir en klupfri røre.
  5. La røren svelle i minimum 15 minutter.
  6. Stek i en stekepanne, med litt smør på middels varme.
  7. Når oversiden begynner og stivne, snu dem og stek på den andre siden.
Lager røre 
Røra er klar
Steker lapper
Nam nam
Ferdig stekt
Klare til servering 

NATRON, BAKEPULVER OG HORNSALT

Natron består ifølge naturfag.no av stoffet natriumbikarbonat. Når dette stoffet løser seg i vann, reagerer bikarbonatet med en syre og det blir dannet karbonsyre, som igjen blir til vann og CO2-gass, eller karbondioksid.
Det er denne gassen som gjør at kakene hever seg.

Ettersom bikarbonat reagerer med syre, vil natron fungere best i oppskrifter sammen med surmelk eller andre syrnede melkeprodukter.

Hevemiddelet i bakepulver er også natron, men samtidig inneholder bakepulver to syrer, natriumdifosfat og monokalsiumfosfat.
Også her dannes det karbondioksid, men dette skjer i to trinn: 
'Noe karbondioksid frigis allerede ved romtemperatur mens resten frigis ved oppvarming, for eksempel i stekeovnen, i motsetning til natron, som reagerer med syren man tilsetter deigen eller røra med det samme.
Bakepulverets «doble» heveeffekt gjør at bakepulver som regel gir luftigere resultat enn natron.

Hornsalt eller hjortetakksalt ble tidligere framstilt fra hjortehorn, derav navnet. Det kjemiske navnet er derimot ammoniumbikarbonat.

Dette stoffet spalter seg i tre gasser når hornsalt varmes opp til cirka 60 grader: karbondioksidgass, vanndamp og ammoniakkgass.

I praksis forsvinner hornsaltet bokstavelig talt i løse lufta når kakene stekes, men gassene kan løfte med seg litt av deigen på vei opp, eller de kan etterlate seg mange små hull som gjør kakene ekstra sprø.

Ingredienser 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Print Friendly and PDF