01 september 2018

Retro ukemeny - Nr. 2 ♫♪


Her kommer den andre retro ukemenyen med tradisjonell norsk husmannskost fra 60-70'tallet. Den første finner du 👉 her.

Vi må ta vare på kjære gamle oppskrifter fra tiden før Grandiosa, Amerikansk gryte fra Toro og ferdigretter fra frysedisken invaderte middagsbordet.
-Og ikke bare i helgene, men hele uken.

Husker lørdagskosen fra 70'tallet, med grillet kylling og Toro lasagne. Begge rettene ble forøvrig servert med loff og den spennende kinakålen neddynket med Thousand Island dressing !

Dessert har blitt noe man spiser etter julemiddagen -og i selskaper. I barndomshjemmet mitt var det dessert nesten hver dag. Ikke noe fint og flott, det kunne være så enkelt som frukt -og hvem husker ikke sviskekompott 😏

Må innrømme at kokte poteter ikke er hverdagskost her i huset, det blir mye ris, pasta og ett eller annet med en tortilla rundt.

På tide å pusse litt støv av de gamle kokebøkene.

Link til oppskriften finner du i navnet på retten.'
God middag 🍀

Mandag
Hjemmelaget 'Toro' Tomatsuppe !!!

Her får du oppskriften på hvordan man kan lage tomatsuppe, som minner om 'pose-varianten' uten frisk tomat, bare en 'dæsj' tomatpuré -og en 'dæsj' tilsvarer faktisk mange friske tomater 🍅Tirsdag 
Kjøttkaker med makaronistuing 

Alle husker mors eller bestemors kjøttkaker, du får jo kjøpt ferdig stekte også, men de man lager selv blir 100 ganger bedre ❤ 
Makaronistuing var noe av det beste jeg kunne få når jeg var yngre -og det er fremdeles en av mine favoritter.


Onsdag 

Fiskegrateng med makaroni er en kjær gammel rett som de fleste husker fra barndommen
Serveres gjerne med kokte poteter og revet gulrot dynket med litt sitronsaft.
I tillegg er det godt med smeltet smør og litt Crème Fraîche Lett ved siden av fiskegratengen.


Torsdag

Min mors kålruletter er ett godt barndomsminne 💗
Det var en av mine yndlingsretter. Mors kålruletter blir laget med hodekål, trekt i kraft og servert med frikassesaus, kokte poteter og gulrøtter. 


Fredag

Hvalkjøtt har vært en del av det daglige kostholdet i Norge i over 1000 år.
Det er slutt på den tiden da hvalkjøtt smakte tran, og måtte vannes ut i eddikvann for i det hele tatt å være spiselig. I moderne hvalfangst er båtene utstyrt med så gode kjøleanlegg og kjøttet blir fraktet så raskt til lands for vacumering og innfrysing, at det hvalkjøtt som fåes frosset i butikken må regnes som ypperste kvalitet.

Kjøtt i mørke er en kraftig og smakfull kjøttgryte med lange tradisjoner, sausen skal være tykk, kraftig og mørk. Her har jeg brukt hvalkjøtt og servert retten med kålstuing, poteter og tyttebær selvfølgelig 🍀


Lørdag

Kabaret var klassisk selskapsmat på 50-60 tallet. Jeg er -66 modell, men kabaret har fulgt meg opp gjennom årene -og de begynner det å bli mange av.
Perfekt rett på koldtbordet, til kveldskosen eller til lunch.

Denne utgaven er laget med varmrøkt laks og masse gode reker 😋

Søndag

”Kål” er ein tradisjonsrik matrett som har røter langt attende i tid.
Dei kokte kål av kjøt og flesk, dei tilsette også erter og gryn frå eigen kålhage,
samt potet mot slutten av koketida. Ofte måtte karfolka hjelpe til med å hogge opp kjøt- og beinstykka som skulle i kålen. 


Ukens dessert 

Enklere dessert finnes neppe, hvis du skal lage den selv -og ikke bruke ferdig produkter ! Fiks ferdig på 10 minutter ! Godt er det også !
Jeg spiste mye eggedosis i barndommen, ofte på hytta i fjellheimen, vispet og vispet med en hjulvisp. Eggedosis er veldig mektig og søtt, men når du tilsetter friske bær blir den mye friskere((¯`´¯) Spis & Nyt
`*.¸.*.✿✿¸.•*¨`*•..¸✿ღ¸.•*¨`*•..¸✿✿


Nyt høsten !! 

2 kommentarer:

Print Friendly and PDF