Min mors kålruletter er ett godt barndomsminne
💗
Det var en av mine yndlingsretter. Nå er det mange år siden jeg har spist det -og det er på tide å tørke støv av denne kjente husmannskosten. Mors kålruletter blir laget med hodekål, trekt i kraft og servert med frikassesaus, kokte poteter og gulrøtter. Ser litt trist ut, men smaker smaskens !
Når jeg først er i gang så lager jeg en stor porsjon, god restemat, far kan få meg seg litt middag hjem
-og den kan også fryses.
Kålruletter til 6-8 porsjoner/18 stk:
- 800 g kjøttfarse eller kjøttdeig
- 3 ts salt
- 1 ts pepper
- 0,50 ts malt muskat
- 0,50 ts malt ingefær
- 0,50 ts allehånde
- 5 ss potetmel
- 4 dl melk
- Hodekål
- 2,5 liter vann
- 3 beger kjøttfond eller kjøttbuljongterninger
- Hyssing
- Poteter
- Gulrøtter
- Tyttebærsyltetøy
Sånn gjør du:
- Lag kjøttfarse: bland kjøttdeig, potetmel, salt, krydder og melk i foodprosessor. Kjør til alt er godt blandet og deigen er jevn.
- Løsne kålblader fra stilken, og skjær vekk den tykkeste delen av stilken. Kok dem i ca. 2 minutter i lettsaltet vann. Avkjøl i kaldt vann, og la dem renne godt av på ett rent kjøkkenhåndkle. Dette må du gjøre i flere omganger.
- Legg en stor skje kjøttfarse på hvert blad, og pakk dem sammen som en pakke. Bind dem sammen med hyssing.
- Kok opp vann og kjøttfond og kok til kjøttfonden/buljongen er oppløst. Du kan selvsagt bruke hjemmelaget kjøttkraft hvis du har det.
- Legg forsiktig i kålrulettene og la dem trekke, rett under kokepunktet under lokk i 20 minutter.
- Ta opp kålrulettene med en hullsleiv og legg dem til side mens du lager sausen.
Saus:
- 6 ss smør
- 8 ss hvetemel
- 10 dl kraft fra kålrulettene
- 6 dl melk
- 1 ts salt
- 1 ts hvit pepper
Sånn gjør du:
- Smelt smør i en kjele, rør inn hvetemel og spe med kraft, litt og litt om gangen.
- Tilsett melk, salt og pepper.
- La det koke i 5-10 minutter, til melsmaken er borte. Smak til med mer salt og pepper hvis nødvendig.
- Server kålrulettene med sausen ved siden av eller legg kålruttene i sausen, som jeg gjorde i dag.
- Nå kan de gjerne trekke i sausen, på svak varme i alt fra 10-60 minutter, hvis du bruker hodekål. Rist litt på kjelen inni mellom.
- Server kålruletter og sausen, sammen med kokte poteter, gulrøtter og tyttebærsyltetøy.
|
Kjøttdeig kjørt i foodprosessor med melk, potetmel, salt, pepper, muskat, ingefær og allehånde ♪♫ |
|
Det ble i hvert fall nok kål ♪♫ Hvis det er vanskelig å få av bladene hele kan det lønne seg og skylle kålen i varmt vann ! |
|
Forveller kålblader ♪♫
Noen bruker kinakål, den er lettere å jobbe med, men tåler ikke like mye koking -og det fantes ikke i gamle dager !! |
|
Under arbeid ♪♫ |
|
Tar litt lang tid men...... den som venter på noe godt ♪♫ |
|
Klare til trekking i kjøttkraft ♪♫
Noen heller kjøttkraft rett i formen og damper dem under folie i stekeovnen, men det gjorde ikke mor ! |
|
Damper kålruletter i kjøttkraft ♪♫ |
|
Lager saus av kjøttkraften og melk ♪♫ |
|
Middagen er klar ♪♫ |
|
Klar til servering ♪♫ |
|
SPIS & NYT ♪♫ |
|
Ingredienser ♪♫ |
Jeg er vant til å brune rulettene før de trekker i sausen
SvarSlettDet er sikkert godt og brune dem litt på forhånd ! Takk for tipset :)
SlettGår det an å lage opp kålrulletter og fryse dem ned FØR de blir kokt/trekt?
SvarSlettJa, det går helt fint. Det er nok best å bruke fersk kjøttfarse, som ikke har vært fryst tidligere.
SlettDa setter jeg i gang 🥰
SlettHåper du ble fornøyd :)
SlettKan jeg bruke brun saus , og kan de lages i form i stekeovnen? Tror ikke jeg har spist dette siden midten av 70 tallet 😊
SvarSlettJa, selvfølgelig kan du servere dem med brun saus. Hell på litt kraft eller vann, dekk med folie og damp dem i stekeovnen på 200 grader i ca. 25 minutter.
Slett