27 januar 2017

Kålruletter 'på gamle måten' ♪♫


Min mors kålruletter er ett godt barndomsminne 💗
Det var en av mine yndlingsretter. Nå er det mange år siden jeg har spist det -og det er på tide å tørke støv av denne kjente husmannskosten. Mors kålruletter blir laget med hodekål, trekt i kraft og servert med frikassesaus, kokte poteter og gulrøtter. Ser litt trist ut, men smaker smaskens !

Når jeg først er i gang så lager jeg en stor porsjon, god restemat, far kan få meg seg litt middag hjem
-og den kan også fryses.
God middag ♪♫


Kålruletter til 6-8 porsjoner/18 stk:
  • 800 g kjøttfarse eller kjøttdeig
  • 3 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 0,50 ts malt muskat
  • 0,50 ts malt ingefær
  • 0,50 ts allehånde
  • 5 ss potetmel
  • 4 dl melk
  • Hodekål
  • 2,5 liter vann
  • 3 beger kjøttfond eller kjøttbuljongterninger
  • Hyssing
  • Poteter
  • Gulrøtter
  • Tyttebærsyltetøy

Sånn gjør du:
  1. Lag kjøttfarse: bland kjøttdeig, potetmel, salt, krydder og melk i foodprosessor. Kjør til alt er godt blandet og deigen er jevn.
  2. Løsne kålblader fra stilken, og skjær vekk den tykkeste delen av stilken. Kok dem i ca. 2 minutter i lettsaltet vann. Avkjøl i kaldt vann, og la dem renne godt av på ett rent kjøkkenhåndkle. Dette må du gjøre i flere omganger.
  3. Legg en stor skje kjøttfarse på hvert blad, og pakk dem sammen som en pakke. Bind dem sammen med hyssing.
  4. Kok opp vann og kjøttfond og kok til kjøttfonden/buljongen er oppløst. Du kan selvsagt bruke hjemmelaget kjøttkraft hvis du har det.
  5. Legg forsiktig i kålrulettene  og la dem trekke, rett under kokepunktet under lokk i 20 minutter.
  6. Ta opp kålrulettene med en hullsleiv og legg dem til side mens du lager sausen.
Saus:
  • 6 ss smør
  • 8 ss hvetemel
  • 10 dl kraft fra kålrulettene
  • 6 dl melk
  • 1 ts salt
  • 1 ts hvit pepper

Sånn gjør du:
  1. Smelt smør i en kjele, rør inn hvetemel og spe med kraft, litt og litt om gangen.
  2. Tilsett melk, salt og pepper.
  3. La det koke i 5-10 minutter, til melsmaken er borte. Smak til med mer salt og pepper hvis nødvendig.
  4. Server kålrulettene med sausen ved siden av eller legg kålruttene i sausen, som jeg gjorde i dag.
  5. Nå kan de gjerne trekke i sausen, på svak varme i alt fra 10-60 minutter, hvis du bruker hodekål. Rist litt på kjelen inni mellom. 
  6. Server kålruletter og sausen, sammen med kokte poteter, gulrøtter og tyttebærsyltetøy.
Kjøttdeig kjørt i foodprosessor med melk, potetmel, salt, pepper, muskat, ingefær og allehånde ♪♫
Det ble i hvert fall nok kål  ♪♫ Hvis det er vanskelig å få av bladene hele kan det lønne seg og skylle kålen i varmt vann !
Forveller kålblader  ♪♫
Noen bruker kinakål, den er lettere å jobbe med, men tåler ikke like mye koking -og det fantes ikke i gamle dager !! 
Under arbeid ♪♫
Tar litt lang tid men...... den som venter på noe godt ♪♫
Klare til trekking i kjøttkraft  ♪♫
Noen heller kjøttkraft rett i formen og damper dem under folie i stekeovnen, men det gjorde ikke mor !
Damper kålruletter i kjøttkraft  ♪♫
Lager saus av kjøttkraften og melk ♪♫
Middagen er klar ♪♫
Klar til servering  ♪♫


SPIS & NYT  ♪♫
Ingredienser  ♪♫

8 kommentarer:

  1. Jeg er vant til å brune rulettene før de trekker i sausen

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er sikkert godt og brune dem litt på forhånd ! Takk for tipset :)

      Slett
  2. Går det an å lage opp kålrulletter og fryse dem ned FØR de blir kokt/trekt?

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det går helt fint. Det er nok best å bruke fersk kjøttfarse, som ikke har vært fryst tidligere.

      Slett
  3. Kan jeg bruke brun saus , og kan de lages i form i stekeovnen? Tror ikke jeg har spist dette siden midten av 70 tallet 😊

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, selvfølgelig kan du servere dem med brun saus. Hell på litt kraft eller vann, dekk med folie og damp dem i stekeovnen på 200 grader i ca. 25 minutter.

      Slett

Print Friendly and PDF