}); Edels Mat & Vin: Andebryst med appelsinsaus og rødkål ♫♪ Google+

lørdag 22. september 2018

Andebryst med appelsinsaus og rødkål ♫♪


Nydelig hyttemat på en småkald høstkveld i fjellheimen !
Den kan også serveres i de fineste selskaper, med hvit duk og Kongen som gjest !
Vinen var god, men den bør, som all annen vin luftes en stund før servering 🍷

Oppskrift på rødkål finner du lenger ned på siden, den er til 5 porsjoner.
Rødkålen kan oppbevares i noen dager, så lag den gjerne noen dager før.
Jeg lagde rødkålen hjemme og tok den med meg på hytta.
Jeg serverte retten med hjemmelaget pommes frites stekt i stekeovn.

Herlig smaksrik rett med gode andebryst, rødkål,  spicy appelsinsaus 🍂


Fetzer Vineyards feirer i år 50 år med bærekraftig vinproduksjon i California.
I Norge feires 50-årsjubileumet med lansering av en helt ny vin fra Fetzer Vineyards.


Fetzer Flatbed Red | California | Red Blend 🍷
Smak av mørke modne bær. Fyldig, myke tanniner og saftig avslutning.

Flatbed Red fra California er en spennende og fyldig «red blend» avhovedsakelig Zinfandel sammen med Petite Sirah, Petit Verdot og Teroldego-druer. En vin med myke tanniner, pent integrert eik og saftig avslutning. Red blend er den 3. mest økende vintypen i USA og mange av de yngre vindrikkerne foretrekker red blends fremfor å velge en vin ut ifra kun en druetype. Design og navn på vinen er inspirert av Barney's Fetzers ikoniske lastebil med flatt lasteplan som han leverte vin til kundene sine med. En prisgunstig vin for den miljøbevisste!
Les mer om vinen lenger ned i innlegget !


Du trenger til 3 porsjoner:
 • 2-3 andebryst
 • 1 stk rød chili
 • 1 fedd hvitløk
 • 1 stk appelsin
 • 2 ss sukker
 • 1 stk sitronsaft
 • 2 dl kyllingkraft, jeg brukte vann og 1/2 terning hønsebuljong
 • 1 ss maizena + litt vann
 • Salt
 • Pepper
 • Ovnsstekte poteter
 • Rødkål

Andebryst
 1. Rut opp skinnet og krydre godt med salt og pepper. Det er enklest og rute opp svoren når andrebrystet er kaldt, men ikke vær redd for perfekt rutet svor, det viktigste er at du ikke skjærer ned i kjøttet.
 2. La de bli romtemperert i 30 minutter, før de skal stekes.
 3. Legg dem med skinnet ned i en kald panne uten smør og stek dem på skinnsiden i 8-10 minutter, til skinnet er gyldent og sprøtt. Skru ned varmen litt hvis den begynner og bli vel mørk. Stek dem 2 minutter på den andre siden 
 4. Sett inn et steketermometer og sett andebrystene inn i stekeovnen (sammen med potetene) på 200°C i ca. 10-15 minutter, til de har kjernetemperatur 60-62 °C.  Min gassovn på hytta har kun undervarme, jeg satt andebrystene øverst i ovnen -og stekte dem i 20 minutter. Tok dem ut når de var på 62°C.
 5. La dem hvile i 10 minutter før du skjærer dem i skiver.
Appelsinsaus med chili
 1. Riv skallet på appelsinen og press ut saften.
 2. Press saften ut av sitronen.
 3. Finhakk hvitløk og chili.
 4. Smelt sukker i en kjele til det begynner å bli gyllent.
 5. Tilsett sitronsaft, skall og saft av en appelsin, hvitløk, chili og buljong.
 6. La det koke noen minutter.
 7. Rør ut litt maizena med vann og tilsett det i sausen. Kok til det tykner.
 8. Smak til med salt og pepper.
Pommes frites 
 • Poteter
 • Salt
 • Pepper
 • Grillkrydder
 • Rapsolje

Sånn gjør du:
 1. Skjær potet i 1 centimeter tykke strimler, jeg skrelte dem på forhånd.
 2. Legg dem i kaldt vann i 30 minutter.
 3. Hell av vannet og tørk dem godt på ett rent kjøkkenhåndkle.
 4. Fordel strimlene jevnt utover på et bakepapir, krydre med salt, pepper, grillkrydder og hell over godt med olje.
 5. Stek i ovnen på 200 grader i ca. 40 minutter. Snu litt på dem underveis. Sett dem inn i ovnen 5-10 minutter før du begynner å steke andebrystene.
Rødkål:
Til 5 porsjoner
 • 1 kg rødkål
 • 50 g smør
 • 2,5 dl utblandet solbærsaft, litt sterk
 • 1 dl rødvinseddik
 • 4 ss brun farin
 • 2 røde epler
 • 1 ss andefett (hvis du har)
Sånn gjør du:
 1. Skjær rødkålen i strimler.
 2. Surr rødkålen i smøret noen minutter.
 3. Tilsett saft, rødvinseddik og sukker.
 4. Bland alt godt sammen og la det småkoke under lokk i 30 minutter.
 5. Skrell eplene og skjær dem i biter, før du tilsetter dem i kjelen.
 6. Kok videre i ca. 60 minutter. Rør litt innimellom. Kok den uten lokk mot slutten av koketiden, så væsken damper bort.
 7. Nå kan den avkjøles og varmes opp igjen før servering -eller la den putre på svak varme. Jeg synes den blir bedre og bedre etter hvert, 2 timer koking er helt greit.
 8. Rør inn andefett rett før servering.
Fine høstfarger i fjellheimen nå 
Steg for steg bilder :

Ingredienser 
Ruter opp andebrystene 

Potetene ligger i vann, forbereder sausen 
Poteter klare til steking
Stek andebrystene
Andebrystene skal etterstekes i stekeovn  
Kok saus og varm opp rødklålen 
Ferdig stekte hyttepoteter
Stekte andebryst
Fetzer Flatbed Red | California | Red Blend 🍷

Varenummer: 10336201
Pris: 119,90 kr
Produsent: Fetzer Vineyards
Land/område: USA, California 
Vinmaker: John Kane
Druer: 40% Zinfandel, 26% Petite Sirah, 19% Petit Verdot, 15% Teroldego
Alkohol: 14% 
Syre: 5,3 g/l 
Sukker: 2,8 g/l
Lagring: Lagret i 8 måneder på amerikanske og franske eikefat, hvorav 20% på nye fat.
Duft og smak: Røde og mørke bær med fine toner av kaffe, krydder og eik.
Fyldig, rik og kraftig med myke tanniner og saftig avslutning.Fra Pressemeldingen:
Mye har skjedd siden Barney Fetzer fant det perfekt stedet i Californias Redwood Valley og plantet sine aller første vinstokker i 1968. Og ingenting av det som har skjedd, er tilfeldigheter. Helt fra starten hadde Barney tro på at jo mer han gjorde for at vinproduksjonen skulle være i harmoni med jorden, jo mer forbedret vinens kvalitet seg. Fetzer har beholdt sine tradisjoner og utviklet seg til å bli en av verdens ledende vinprodusent innen bærekraft.

Pionér innen bærekraftig vindyrking
Barney Fetzer grunnla Fetzer Vineyards i 1968, i Californias nordligste vindistrikt Mendocino, sammen med sin kone Kathleen og deres 11 barn. Folk flest velger de enkleste løsningene, men ikke Barney Fetzer. Han tenkte annerledes enn folk flest, og ved hjelp av kreativitet, lidenskap og hardt arbeid ble han pionér innen bærekraftig vinproduksjon lenge før noen hadde hørt ordet bærekraft. Fetzer Vineyards ble i 1999 den første vingården i California som benytter 100% fornybar energi og det første vinfirmaet til å rapportere utslipp av drivhusgasser offentlig i 2005. Fetzer ble også det første «Zero Waste» -sertifiserte vinselskapet i verden i 2014 og i 2016 ble de den første amerikanske vinprodusenten til å ta i bruk BioFiltro BIDA®– et revolusjonerende system med milliarder av meitemark som renser 100% av vingårdens avløpsvann. I samme år ble Fetzer Vineyards som første vinselskap i USA sertifisert CarbonNeutral © av Natural Capital Partners, noe som viser at vellykkede og lønnsomme bedrifter kan lede an i kampen mot klimaendringer.

Spennende tider for vingården
Fetzer sitt store jubileum kommer i spennende tider for vingården. Fetzer ble nylig anerkjent av FN med en Momentum of Change-pris for sitt foregangsarbeid innen bærekraft.

"Fetzer Vineyards has been leading the wine industry in sustainable practices for decades; becoming the first Zero Waste certified wine company in the world, and the first winery in California to operate on 100% renewable energy." - United Nations - Climate hange 
Les mer her

Å være klimanøytral er ikke nok!
I følge FN er menneskehetens etterspørsel etter varer og tjenester så stort at vi egentlig trenger 1,6 jordkloder for å møte ressursbehovet vårt i løpet av et år. I den vestlige verden er tallene mye høyere og her i Norden lever vi som om vi hadde fire jordkloder. Det sier seg selv av dette ikke er bærekraftig. Fetzer Vineyards har satt seg nye mål for fremtiden og begynt sitt arbeid mot at bedriftens fotavtrykk skal være netto positivt innen 2030 - altså å skape mer positive påvirkninger for miljøet enn negative. Fetzer ble medlem av den Net Positive Coalition i 2015 for å bane vei og bygge visjon for den «Net Positive» -bevegelsen og tar sikte på å produsere vin på en måte som gjenoppretter, revitaliserer og regenererer økosystemer og lokalsamfunn, samtidig som de produserer førsteklasses kvalitetsviner på en bærekraftig måte og fremmer de ansattes helse og velvære.

«Å gjøre miljøet litt mindre dårlig vil ikke være nok for å løse våre mange globale problemer. Et radikalt skifte er nødvendig! Et mål om bare å redusere negative påvirkninger er ikke nok, man må fjerne alle negative påvirkninger og aktivt skape positive påvirkninger for miljøet» - Fetzer Vineyards

50 år med Fetzer Vineyards
Fetzer er i dag en prisvinnende leverandør av viner med bærekraftige, økologiske og biodynamiske druer. I tillegg til vingårdens flaggskipmerke Fetzer, står Fetzer Vineyards bak bl.a Adorada, 1000 Stories Bourbon Barrel Aged Zinfandel og ikke minst Bonterra Organic Vineyards, som ble kåret til «American Winery of the Year» av Wine Enthusiast Magazine i 2016. Bonterra Organic Vineyards ble grunnlagt i 1987 av Fetzer Vineyards, og har helt fra starten dyrket i henhold til økologiske prinsipper, overbevist om at økologisk landbruk og dyp respekt for jorda gir sunnere vinstokker, mer smakfulle druer og dermed mer uttrykksfulle viner av høy kvalitet. Høns, sauer, bier, fugler og sommerfugler nyter livet i vinmarken og beriker det biologiske mangfoldet og holder skadedyr borte. På tre av Bonterra sine vingårder; Blue Heron, McNab og The Butler, dyrkes druene etter biodynamiske prinsipper.


Heggsetra i Sør Fron

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar