Herlig smaksrik gryte med oksekjøtt, potet, løk, gulrot og fersk hvitløk kokt i en nydelig saus av kjøttkraft, tomatpure & øl 🌿
'Noen' påstår at man ikke kan bruke mørbrad i gryteretter og lapskaus, det stemmer ikke !
Trenger lang koketid -og er den seig, så har du kokt den for lite. Den blir mør og faller nesten fra hverandre, hvis du koker den lenge nok.
Når man dyrker hvitløk kan du gjerne plante den på høsten. Legg hvitløksfedd 10 cm ned i jorden og med ett mellomrom på ca. 15 cm. Da vil den begynne å spire og gro på våren.
Du kan også bruke 'gresset' på hvitløk, på samme måte som vårløk.
Denne retten passer perfekt, under #hyttemat !
Knallgod og mettende, samt lite oppvask.
Lag gryta på komfyren eller kok den på bålpannen 🌿
Jeg tilbereder gryta inne og lar den 'kose seg' ferdig på bålpannen.
Trenger lang koketid -og er den seig, så har du kokt den for lite. Den blir mør og faller nesten fra hverandre, hvis du koker den lenge nok.
Fersk hvitløk har en mildere smak enn tørket 🌱
Jeg bruker fersk hvitløk i denne gryten, kjøpt og dyrket på ⟶ Fredheim gårdsutsalg i Stange.Når man dyrker hvitløk kan du gjerne plante den på høsten. Legg hvitløksfedd 10 cm ned i jorden og med ett mellomrom på ca. 15 cm. Da vil den begynne å spire og gro på våren.
Du kan også bruke 'gresset' på hvitløk, på samme måte som vårløk.
Knallgod og mettende, samt lite oppvask.
Lag gryta på komfyren eller kok den på bålpannen 🌿
Jeg tilbereder gryta inne og lar den 'kose seg' ferdig på bålpannen.
Jeg ikke har en 'hengende kjele' over bålpannen.
Jeg må sette gryta på en rist og da er det en utfordring å holde fyr på bålpannen i 2-3 timer.
Det var planen, men så kom regnværet 💦
Du trenger til 4 porsjoner 🌿
- Raps eller solsikkeolje
- 1 kg mørbrad av storfe
- 33 cl øl
- 5 dl kjøttkraft
- 1 stk laurbærblad
- 3 ss hvetemel
- 3-4 ss tomatpuré
- 4-6 gulrøtter
- 4-6 poteter
- 1-2 hakket gul løk
- 2-4 fedd hvitløk -eller 1/2-1 fersk hvitløk, finhakket. Bruker du fersk tilsett 'gresset også'.
- Salt
- Pepper
- (Godt brød med masse godt smør)
Sånn gjør du:
- Del alle ingrediensene i passende biter.
- Stek kjøttet litt og litt omgangen i en varm stekepanne med olje. Legg det over i en tykkbunnet kjele.
- Hell over kjøttkraft, øl, ett laurbærblad, 1 ts salt og 1 ts pepper.
- La kjøttet småkoke 1,5 time *
- Rist hvetemel ut i litt vann og hell det over i gryta sammen med 3 ss tomatpure. Rør godt !
- Tilsett poteter, gulrøtter, løk og hvitløk.
- Smak til med tomatpure.
- Småkok på svak varme i ytterligere 1 time, eller til kjøtt, poteter og gulrøtter er møre. Rør litt i den innimellom, så den ikke brenner seg i bunn.
- Smak til med mer salt og pepper hvis nødvendig.
- Serveres i dype tallerkener med ett dryss persille.
* Du kan tilsette alle ingrediensene med en gang hvis du foretrekker det, men da må du dele poteter og gulrøtter i store biter, så dem ikke blir kokt istykker 🌿
Steg for steg 👇🌿
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar