Spekemat er en fellesbetegnelse for mat, som er er konservert gjennom speking.
Å speke betyr å tørke.
Det hele begynte med at det var små muligheter for å oppbevare ferskt kjøtt.
Etter slaktetiden om høsten ble kjøttet saltet - noen ganger også røkt.
Deretter ble det hengt til tørk på stabburet fram til det var ferdig i mai.
I Norge har konservering gjennom speking vært kjent i mer enn 1000 år.
Potetsalat, eggerøre, flatbrød, frukt og bær er ett naturlig følge til spekemat ♪♫
Etter slaktetiden om høsten ble kjøttet saltet - noen ganger også røkt.
Deretter ble det hengt til tørk på stabburet fram til det var ferdig i mai.
I Norge har konservering gjennom speking vært kjent i mer enn 1000 år.
Potetsalat, eggerøre, flatbrød, frukt og bær er ett naturlig følge til spekemat ♪♫
Godt og enkelt 🍓
Eggerøre er som navnet sier en matrett laget av 'rørte' egg 🌿
Spekeskinke, spekepølse, biffsalami, honningmelon, vannmelon, jordbær & basilikum |
Eggerøre er som navnet sier en matrett laget av 'rørte' egg 🌿
Jeg synes eggerøren blir mest saftig ved tilberedning i kjele.
Eggerøre
Til 6 porsjoner
Potetsalat
Til 8 personer:
Til 6 porsjoner
- 12 egg
- 1 dl kremfløte
- 1 ts salt
- 1 ss smør
- Gressløk
- Vips sammen egg, fløte og salt.
- Smelt smøret i en kjele på middels varme.
- Hell eggene i kjelen.
- Rør med visp til røren begynner og tykne.
- Tilsett gressløk.
- Kok videre under omrøring til eggerøren nesten er ferdig.
- Hell den over i en serveringsbolle.
Potetsalat
- 1,2 kg avkjølte, skrelte, kokte gode poteter, kuttes i biter
- 1 purre, i ringer
- 1 finhakket gul løk
- 1 'næva' hakket sylteagurk
- 1 ss grov sennep
- 1 box lett-rømme
- 1 pose majones, ikke lettmajones
- 0,5 dl sylteagurk-lake
- Salt
- Pepper
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar