Skinkestek er typisk søndagsmiddag og mange spiser det ofte i forbindelse med julen.
Jeg har fått skinkestek med ben, av svigermor på 2,7 kg
(Svigermor har kjøpt skinkestek til meg altså, jeg skal ikke kaste henne i ovnen 😀
(Svigermor har kjøpt skinkestek til meg altså, jeg skal ikke kaste henne i ovnen 😀
Jeg kjøper vanligvis skinkestek, som er ferdig surret.
Jeg innbiller meg at surret stek er lettere å skjære opp i fine skiver, du slipper ett stort ben i steken, men den koster selvfølgelig litt mer per kilo.
Skinkesteken var fryst, så jeg lot den tine i kjøleskapet i ett døgn.
Men jeg får prøve - og se om det frister til gjentagelse.
Jeg innbiller meg at surret stek er lettere å skjære opp i fine skiver, du slipper ett stort ben i steken, men den koster selvfølgelig litt mer per kilo.
Skinkesteken var fryst, så jeg lot den tine i kjøleskapet i ett døgn.
Men jeg får prøve - og se om det frister til gjentagelse.
Det ble veldig godt altså !
Den var enkelt å skjære den opp i fine skiver -og det ble til og med sprø svor !.
ღ God middag ! ღ
SKINKESTEK
- ca. 3 kg skinkestek med ben
- 3 gulrøtter
- 2 gule løk
- Salt
- Pepper
- Ta ut skinkesteken i god tid, så den ikke er kald når du legger den i stekeovnen.
- Forvarm stekeovn til 230 °C
- Gni skinkesteken inn med salt og pepper. Hvis den har svor så ruter du den. Hvis du ikke har skarp nok kniv kan du rute svoren etter den er dampet.
- Legg den i en ovnspanne, sammen med grønnsaker skåret i biter.
- Tilsett 6 dl vann.
- Legg på folie og damp den i 45 minutter.
- Fjern folien og skru ned temperaturen til 125 °C.
- Sett inn ett steketermometer.
- Stek videre ved 125 °C til den er på 76 °C, det tar ytterligere 1,5-2 timer.
- Pakk den inn i folie og la den hvile, minst 20 minutter, men gjerne en hel time.
- Svoren kan du gjerne skjære av og steke under grillelementet i stekeovn, så den blir sprø.
- Jeg fikk 8,5 dl stekesky i pannen, men hvis du har for lite stekesky, du skal ha 8 dl til sausen, så hell litt mer vann i pannen og sett den inn i ovnen igjen.
- Sett opp temperaturen til 220 °C og la sky og grønnsakene, som er i pannen surre i 15 minutter.
- Sil skyen.
Svigermors skinkestek skal selvfølgelig serveres med surkål.
SURKÅL
Sånn gjør du:
Det gikk bedre enn jeg fryktet.
SURKÅL
- 1 kg hodekål
- 2 epler
- 2 ts salt
- 1 ss karve
- 2,5 dl vann
- 2 ss 7% eddik
- 2 ss sukker
- Snitt kålen fint opp og legg den lagvis med salt, karve og epler skåret i båter i en kjele.
- Tilsett vann. Kok opp og la alt trekke i ca. 45 min.
- Rør godt innimellom. Smak til med eddik og sukker.
- Rør gjerne inn litt kraft fra skinkesteken.
- Surkål kan lages noen dager før den skal serveres og oppbevares i kjøleskapet. Den kan også fryses, hvis du får igjen rester.
SAUS
- 3 ss smør
- 5 ss hvetemel
- 8 dl stekesjy
- 1-2 ss soyasaus
- Salt og pepper
- (Mrs Chengs soppsoya eller noen dråper sukkerkulør)
Sånn gjør du:
- Sil sjyen.
- Smelt smør, tilsett mel og la det surre til det blir brunt, men ikke brent.
- Spe med sjyen, litt og litt om gangen.
- Tilsett soyasaus (-og smak til med soppsoya eller juster fargen med sukkerkulør, hvis du vil ha sausen litt mørkere)
- La sausen trekke i ca. 10 minutter.
- Smak til med salt og pepper.
Server steken med poteter, kokte, hasselback eller ovnstekte, surkålen, saus og 'ett must' for min svigerfamilie; potetgull med salt og rørte tyttebær.
Det gikk bedre enn jeg fryktet.
Fine skiver og skinkesteken inneholdt heldigvis lite sener og fett🌿
Klar til steking ! |
Ferdig stekt ! |
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar